«Έτσι θα μοιάζει η Γάζα στο μέλλον. Εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων, μόνο με Τραμπ και Νετανιάχου. Εμείς ή αυτοί», έγραψε στην ανάρτησή της
Η υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ισραήλ, Γκίλα Γκαμλιέλ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφού ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάζει τη Γάζα ως μια μελλοντική ισραηλινή παραλιακή πόλη, χωρίς την παρουσία Παλαιστινίων.
Το βίντεο δείχνει ουρανοξύστες, έναν υποτιθέμενο πύργο Τραμπ, καθώς και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να περπατά στην παραλιακή περατζάδα δίπλα στη σύζυγό του. Ισραηλινοί φαίνονται να τρώνε και να πίνουν μπύρα σε υπαίθρια αγορά, ενώ εμφανίζεται και o Αμερικανός πρόεδρος να κάνει βόλτα στην παραλία με τη Μελάνια Τραμπ.
«Εθελοντική μετανάστευση Παλαιστινιών»
Στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), η Γκαμλιέλ έγραψε: «Έτσι θα μοιάζει η Γάζα στο μέλλον. Εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων, μόνο με Τραμπ και Νετανιάχου. Εμείς ή – αυτοί».
Το βίντεο θυμίζει ανάλογη παραγωγή που είχε κυκλοφορήσει ο ίδιος ο Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο, στην οποία η Γάζα εμφανιζόταν γεμάτη ουρανοξύστες και πολυτελή θέρετρα, με τον ίδιο και τον Νετανιάχου να χαλαρώνουν δίπλα σε πισίνα.
Η απουσία οποιασδήποτε παλαιστινιακής παρουσίας από το «όραμα» αυτό για τη Γάζα προκάλεσε έντονη κριτική στα κοινωνικά δίκτυα και εκ μέρους αναλυτών, καθώς συνοδεύτηκε από παλαιότερες δηλώσεις του Τραμπ περί «αμερικανικού ελέγχου» της Γάζας και επανεγκατάστασης των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες.
Την ίδια ώρα, στη Γάζα επικρατεί ανθρωπιστικός εφιάλτης
Καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι προβάλλουν μελλοντικά σενάρια για τη Γάζα μέσω τεχνητής νοημοσύνης, η πραγματικότητα σήμερα είναι ριζικά διαφορετική. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ένας στους τρεις κατοίκους της Γάζας περνά ημέρες χωρίς φαγητό, ενώ σχεδόν 100.000 γυναίκες και παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει καταγράψει πάνω από 100 θανάτους από πείνα, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά. Οι οργανώσεις αρωγής δηλώνουν ότι τα αποθέματά τους έχουν εξαντληθεί, με ορισμένα μέλη του προσωπικού τους να πεινούν.
Η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί για επερχόμενο λιμό, ενώ οι επιχειρήσεις διανομής βοήθειας συχνά συνοδεύονται από βία και πυρά, με περισσότερους από 1.000 Παλαιστινίους να έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να φτάσουν σε σημεία διανομής τροφίμων από τον Μάιο.