Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (22/5) στην Κρήτη, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTnews.
Όπως εξήγησε, ο σεισμός χαρακτηρίζεται από μεγάλο βάθος, γεγονός που τον καθιστά «μοναχικό», χωρίς σημαντική μετασεισμική δραστηριότητα: «Ο χρόνος σε αυτούς τους σεισμούς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, λόγω του μεγάλου βάθους τους, δεν συνοδεύονται από σεισμικές ακολουθίες», ανέφερε.
Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι τέτοιοι σεισμοί διαφέρουν σημαντικά από τους επιφανειακούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις και έντονη μετασεισμική ακολουθία: «Δεν πρόκειται για περιπτώσεις όπου περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη… Δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη ακολουθία θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, πέρα από καθαρά επιστημονικούς σκοπούς», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει επιφανειακός σεισμός στην περιοχή, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως διαφορετικό φαινόμενο, καθώς οι καταστροφικοί σεισμοί στην Ελλάδα προκαλούνται στα πρώτα 10-15 χιλιόμετρα βάθος και συνοδεύονται από ισχυρούς μετασεισμούς ή ακόμη και τσουνάμι, εφόσον αγγίζουν την επιφάνεια.
Ο κ. Παπαζάχος περιέγραψε τη γεωδυναμική ταυτότητα της περιοχής, εξηγώντας πως η Κρήτη βρίσκεται πάνω από μια ζώνη υποβύθισης, όπου η λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται σε βάθη από 30 έως και 150 χιλιόμετρα, φαινόμενο που εκτείνεται σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο.
«Οι σεισμοί αυτοί μεταδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις – φτάνουν μέχρι τη Μάλτα, τη Σικελία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα σεισμικά κύματα κατευθύνονται κυρίως προς την Κρήτη, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και τη Νότια Πελοπόννησο.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε τον σεισμό «μοναχικό», τονίζοντας ότι αυτού του τύπου οι σεισμοί δεν συνοδεύονται από δεύτερες διαρρήξεις ή ενεργά τμήματα ρήγματος: «Σπάνε ένα ενιαίο κομμάτι με έναν μηχανισμό που δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως. Δεν υπάρχουν δευτερογενείς διαρρήξεις ή τμήματα του ρήγματος που ενδέχεται να σπάσουν στους μετασεισμούς. Είναι τελείως μοναχικοί», είπε χαρακτηριστικά.