«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης


«Δεν έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις ότι διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα ή ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στόχοι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ισχυρίζονται οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς άνοιξε μια υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον χειρισμό του ελέγχου στην εξαγωγή όπλων προς το Ισραήλ.

Επίσης, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τη Βρετανία να εξαναγκάσει άλλες χώρες να συμμορφωθούν με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αλλά μόνο να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζεται αυτό το δίκαιο εντός της δικαιοδοσίας της.

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε μια δίκη που έχει ξεκινήσει έπειτα από ισχυρισμούς ότι ενήργησε παράνομα συνεχίζοντας να πουλά εξαρτήματα F-35 σε έναν παγκόσμιο δεξαμενή, παρόλο που κάποια από αυτά τα εξαρτήματα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ στη Γάζα με τρόπο που η κυβέρνηση θεωρεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Στην αρχή μιας τετραήμερης ακρόασης στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου, ο Raza Husain KC, εκ μέρους της παλαιστινιακής οργάνωσης δικαιωμάτων Al-Haq, δήλωσε: «Αυτή η αγωγή εκδικάζεται εν μέσω μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που εκτυλίσσεται στη Γάζα, το εύρος της οποίας είναι δύσκολο να αποδοθεί με λόγια».

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση των Εργατικών ανέστειλε τις περισσότερες άδειες εξαγωγής όπλων για χρήση στο Ισραήλ, αλλά έκανε εξαίρεση για το πρόγραμμα F-35, λέγοντας ότι η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια απαιτούσαν να μην διαταραχθεί.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο μόνος πρακτικός τρόπος για να αποτραπεί η αποστολή εξαρτημάτων F-35 που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ ήταν να ανασταλούν όλες οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς το πρόγραμμα F-35, ένα βήμα που θα συνεπαγόταν σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Η πιθανότητα τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιηθούν σε υπάρχοντα ισραηλινά αεροσκάφη είναι πολύ μικρή, ενώ οι IDF είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και καλά εξοπλισμένους στρατούς στον κόσμο, και επομένως η επίπτωση της αναστολής των εξαρτημάτων F-35 στις επιχειρήσεις στη Γάζα αναμένεται να είναι ελάχιστη», υποστήριξαν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι δικηγόροι της Al-Haq υποστήριξαν ότι η εξαίρεση για τα F-35 δεν συμφωνεί με τις νομικές υποχρεώσεις που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει τις Συμβάσεις της Γενεύης, τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Όπλων.

Ωστόσο, οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι τα βρετανικά δικαστήρια δεν μπορούν να αμφισβητούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, επικαλέστηκαν ένα παράρτημα που στάλθηκε στους υπουργούς τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία… Δεν έχουν παρατηρηθεί αποδείξεις ότι το Ισραήλ στοχεύει εσκεμμένα αμάχους, γυναίκες ή παιδιά. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει τις συνέπειες στους αμάχους».

Τόνισαν επίσης ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πέρυσι δεν βρήκε ότι υπήρχε ρεαλιστικός κίνδυνος να διαπραχθεί γενοκτονία.

Με πληροφορίες από Guardian



Πηγή: www.lifo.gr