Η κυβέρνηση Τραμπ ανακαλεί την αμερικανική διαπραγματευτική αποστολή από τις συνομιλίες στο Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλώνοντας ότι η τελευταία απάντηση της Χαμάς «δείχνει έλλειψη διάθεσης για συμφωνία».
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι, παρά τις προσπάθειες των μεσολαβητών, «η Χαμάς δεν φαίνεται να λειτουργεί συντονισμένα ούτε να διαπραγματεύεται με καλή πίστη». Όπως είπε, η Ουάσινγκτον εξετάζει πλέον «εναλλακτικές επιλογές» για την απελευθέρωση των ομήρων και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές.
Ο Λευκός Οίκος δεν προέβη σε σχόλια, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήματα των δημοσιογράφων.
Η διαπραγματευτική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένει στάσιμη εδώ και μήνες, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εντείνεται. Την περασμένη Κυριακή, τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να προσεγγίσουν σημεία διανομής τροφίμων, σηματοδοτώντας τη φονικότερη ημέρα για αμάχους που αναζητούσαν βοήθεια από την αρχή του πολέμου, πριν από 21 μήνες.
Γάζα: Τα βασικά εμπόδια στην επίτευξη εκεχειρίας
Οι συνομιλίες στο Κατάρ συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, με μικρά σημάδια προόδου αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας φέρεται να είναι ο ρόλος και η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα μετά την επίτευξη ενδεχόμενης εκεχειρίας.
Ο Γουίτκοφ χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι η Χαμάς επιλέγει, κατά τον ίδιο, «εγωιστική στάση» που υπονομεύει την προσπάθεια για ειρήνη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την επιστροφή της ισραηλινής αποστολής από τις διαπραγματεύσεις, επίσης λόγω της απάντησης της Χαμάς. Η ανακοίνωση περιλάμβανε ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο για τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, με τη Χαμάς να απελευθερώνει σταδιακά 10 ομήρους και τις σορούς 18 άλλων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ. Παράλληλα, προβλέπεται σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και περαιτέρω διαπραγματεύσεις για μόνιμη εκεχειρία.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διατηρούν ασυμβίβαστες θέσεις: η Χαμάς ζητά πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ και τερματισμό του πολέμου πριν απελευθερώσει όλους τους ομήρους, ενώ το Ισραήλ απαιτεί από τη Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία και να αφοπλιστεί, όρο που η οργάνωση απορρίπτει.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να αναδειχθεί σε μεσολαβητή ειρήνης, ρόλο τον οποίο επιδίωκε ανοιχτά ενόψει των εκλογών. Είχε υποσχεθεί γρήγορη διευθέτηση όχι μόνο της κρίσης στη Γάζα αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς μέχρι στιγμής εμφανή αποτελέσματα.
Αρχές του μήνα, ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική ανακοίνωση. Παρότι οι δύο χώρες ενίσχυσαν τη συνεργασία τους έπειτα από κοινά στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, η διπλωματική κινητικότητα δεν έχει αποφέρει πρόοδο.
Με πληροφορίες από Associated Press