Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι «καταπατά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων» και ενδέχεται να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, εξαιτίας ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ για την προμήθεια περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Global Witness.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε αποκλειστικά από τον Guardian καθώς οι συνομιλίες για την εκεχειρεια στη Γάζα είναι σε κρίσιμο σημείο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ ενδέχεται να είναι «συνένοχη σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», λόγω συμφωνίας του 2022 που σχετίζεται με εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγό που φέρεται να διασχίζει παλαιστινιακά ύδατα. Η ΜΚΟ καλεί την ΕΕ να ακυρώσει όλες τις εισαγωγές αερίου που συνδέονται με τον αγωγό East Mediterranean Gas (EMG) και να τερματίσει τη συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η συμφωνία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο αγωγός EMG, μήκους 90 χλμ., μεταφέρει αέριο από το Ασκελόν του Ισραήλ στην Αλ Αρίς της Αιγύπτου, όπου υγροποιείται και εξάγεται, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Η Global Witness υποστηρίζει ότι ο αγωγός περνά από παλαιστινιακά χωρικά ύδατα και κατασκευάστηκε χωρίς τη συγκατάθεση των Παλαιστινιακών Αρχών, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και αγνοώντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιβάλουν οικονομικούς, περιβαλλοντικούς ή ρυθμιστικούς όρους.

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζέχρα Χασάν, μία από τους συντάκτες της νομικής γνωμοδότησης που συνοδεύει την έκθεση, δήλωσε:
«Το Ισραήλ κατασκεύασε και λειτουργεί μονομερώς τον αγωγό, χωρίς τη συγκατάθεση των Παλαιστινίων. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της παλαιστινιακής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου».

Η ίδια επισημαίνει ότι η υπογραφή και διατήρηση της συμφωνίας από την ΕΕ ενδέχεται να παραβιάζει το εθιμικό διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της ίδιας της ΕΕ.

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο πανεπιστήμιο KU Leuven, Γκλάιντερ Χερνάντεζ, υποστήριξε ότι η έκθεση οδηγείται «πιθανώς στο ορθό συμπέρασμα» περί παραβίασης διεθνούς δικαίου. Τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται περιοχές υπό κατοχή για αποκλειστικό δικό του όφελος, κατά παράβαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.

Ο Χερνάντεζ υπενθύμισε ακόμη την πρόσφατη (Ιούλιος 2024) γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), που ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών το συντομότερο δυνατό και κάλεσε τα άλλα κράτη να μη νομιμοποιούν ή διευκολύνουν την κατοχή.

Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, Μπάρι Άντριους, δήλωσε στον Guardian:
«Δεδομένης της παράνομης κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, των νομικών προειδοποιήσεων από το ICJ και της γενοκτονίας που διαπράττεται στη Γάζα, η ΕΕ διατρέχει σοβαρό ρίσκο παραβίασης των διεθνών νομικών της υποχρεώσεων με τη συνέχιση αυτής της ενεργειακής συνεργασίας».

Με πληροφορίες από Guardian



Πηγή: www.lifo.gr