Καύσωνας: Υποχρεωτική παύση delivery και υπαίθριων εργασιών και την Τρίτη


Με φόντο το σφοδρό κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε την παράταση των έκτακτων μέτρων προστασίας και για την Τρίτη 22 Ιουλίου, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, στις περιοχές όπου αναμένονται «ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας» βάσει των προβλέψεων της ΕΜΥ, απαγορεύονται κάθε είδους χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους κατά το χρονικό διάστημα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει εργασίες σε εργοτάξια, τεχνικά και οικοδομικά έργα, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, καθώς και κάθε είδους διανομή ή μεταφορά με δίκυκλα, μοτοποδήλατα, πατίνια ή τροχοπέδιλα, όπως συμβαίνει στον κλάδο του delivery.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το μέτρο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως είδους απασχόλησης, δηλαδή και στους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως ορίζεται στον νόμο 4808/2021.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζονται τα μέτρα

Η παύση εργασιών ισχύει για τις εξής Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες:

  • Περιφέρειες: Αττική (εκτός νησιών), Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία
  • Π.Ε. και νησιά: Έβρος (Ορεστιάδα), Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια (Χαλκίδα), Χανιά, Ρέθυμνο, Ιόνια νησιά, Κύθηρα, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, πεδινές περιοχές Πελοποννήσου

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις delivery, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν τη λήψη παραγγελιών με takeaway ή να εκτελούν τις διανομές με κλιματιζόμενα οχήματα (όχι δίκυκλα), εφόσον αυτό προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Για εργαζομένους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου – όπως ορίζονται στον πίνακα του Παραρτήματος 2 της εγκυκλίου 34666/03.06.2024 – προβλέπεται υποχρεωτική παροχή τηλεργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Το μέτρο αφορά αποκλειστικά εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και εφαρμόζεται με μέριμνα του εργοδότη.

Η παύση εργασιών δεν ισχύει για δραστηριότητες κρίσιμης σημασίας, όπως υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, μεταφορές και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι υποχρεωτική η λήψη όλων των μέτρων πρόληψης της θερμικής καταπόνησης, όπως η προσαρμογή ωραρίου.

Για επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις, η Επιθεώρηση Εργασίας προβλέπει πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.



Πηγή: www.lifo.gr