Μετά την Apple, ο Τραμπ απειλεί με δασμό 25% και τη Samsung αν δεν κατασκευάζει στις ΗΠΑ


O Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε και από τη νοτιοκορεατική Samsung, να κατασκευάζει τα τηλέφωνά της στις ΗΠΑ, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμό 25%.

«Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι αναμένω πως τα iPhone που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα πρέπει να κατασκευάζονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», έγραψε ο Τραμπ το πρωί της Παρασκευής στην πλατφόρμα Truth Social. «Αν αυτό δεν ισχύει, η Apple θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 25% δασμό στις ΗΠΑ».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο, μετά την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο δασμός θα εφαρμοστεί σε κάθε κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων που πουλά συσκευές στις ΗΠΑ. «Θα ισχύει για όλους. Θα αφορά και τη Samsung και οποιονδήποτε άλλον κατασκευάζει τέτοια προϊόντα. Αλλιώς δεν θα ήταν δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του προς τον Τιμ Κουκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, για τα σχέδια της εταιρείας να κατασκευάσει iPhone που προορίζονται για την αμερικανική αγορά σε νέες εγκαταστάσεις στην Ινδία. Τα τελευταία χρόνια, η Apple εργάζεται για τη διαφοροποίηση της παραγωγικής της βάσης. Μέρος της παραγωγής των iPhone έχει ήδη μεταφερθεί στην Ινδία, και ο Κουκ δήλωσε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με επενδυτές ότι «η πλειονότητα των iPhone που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα προέρχονται από την Ινδία».

Κατά την ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Κουκ ανέφερε ότι η Apple αναμένει να επιβαρυνθεί με δασμούς ύψους έως και 900 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο. Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα: η Apple και άλλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες σημείωσαν νίκη τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Τραμπ εξαίρεσε τα ηλεκτρονικά από τους εκτεταμένους δασμούς του κατά της Κίνας.

Σε αντίθεση με την Apple, η Samsung δεν εξαρτάται από την Κίνα για την παραγωγή smartphones. Ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός κολοσσός έκλεισε το τελευταίο του εργοστάσιο κινητών τηλεφώνων στην Κίνα το 2019, μετά από απώλεια μεριδίου αγοράς από εγχώριους ανταγωνιστές, αν και διατηρεί ακόμη επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί. Σύμφωνα με πηγές εντός της Samsung που επικαλείται το CNN, η πλειονότητα της παραγωγής smartphones της εταιρείας πραγματοποιείται στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Παρά τη μείωση των δασμών Τραμπ σε τουλάχιστον 30% για τα περισσότερα κινεζικά προϊόντα, από 145% που ήταν νωρίτερα μέσα στον μήνα, παραμένει ένας καθολικός δασμός της τάξεως του 10% για την πλειονότητα των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wedbush Securities, περίπου το 90% της παραγωγής και συναρμολόγησης iPhone της Apple εξακολουθεί να γίνεται στην Κίνα.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Τιμ Κουκ στο Ριάντ, στην αρχή της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα. Στο Κατάρ, επέκρινε δημόσια τον Κουκ για τα σχέδια παραγωγής iPhone στην Ινδία. «Είχα ένα μικρό πρόβλημα με τον Τιμ Κουκ. ου είπα, “Τιμ, είσαι φίλος μου, σου φέρθηκα πολύ καλά,αλλά τώρα μαθαίνω ότι χτίζεις εργοστάσια σε όλη την Ινδία. Δεν θέλω να κατασκευάζεις στην Ινδία», είπε ο Τραμπ στο Κατάρ. 

Ο CEO της Apple συναντήθηκε εκ νέου με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Τρίτη (20/5), όπως επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο CNN, χωρίς όμως να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News το πρωί της Παρασκευής ότι ο Τραμπ επιδιώκει να «επαναφέρει την ακριβή βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ». «Πιστεύουμε ότι μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες μας είναι η εξωτερική παραγωγή, ειδικά στους ημιαγωγούς, όπου εμπλέκεται και μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων της Apple», είπε ο Μπέσεντ. «Θα θέλαμε η Apple να μας βοηθήσει να καταστήσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού των ημιαγωγών πιο ασφαλή», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από CNN



Πηγή: www.lifo.gr