Ξεκίνησαν συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας στη Γενεύη για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου


Με τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να δοκιμάζονται από έναν πρωτοφανή εμπορικό πόλεμο, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα κάθισαν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, ενώ τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Παρότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις, χαρακτήρισε τον νέο κύκλο επαφών ως ένα πρώτο, σημαντικό βήμα.

Η εμπορική σύγκρουση των δύο πλευρών έχει οξυνθεί μετά την επιβολή δασμών 145% από τις ΗΠΑ στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές, με την Κίνα να απαντά με αντίστοιχους δασμούς ύψους 125% σε αμερικανικά προϊόντα. Το διμερές εμπόριο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ακόμη και αν οι δασμοί μειωθούν στο 80%, το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα αντιστραφεί εύκολα.

Ξεκίνησαν συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας στη Γενεύη για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Facebook Twitter
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ / Φωτ: EPA, αρχείου

Ο πρόεδρος Τραμπ, λίγες μόλις ώρες αφού οι αξιωματούχοι του αναχώρησαν για τη Γενεύη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα στο 80%, υπό την προϋπόθεση ότι το Πεκίνο θα ανοίξει την αγορά του στις αμερικανικές επιχειρήσεις. «80% φαίνεται σωστός αριθμός! Ο Σκοτ (Μπέσεντ) αποφασίζει», έγραψε στο Truth Social.

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης είναι ήδη ορατές στην αμερικανική οικονομία. Οι περιορισμένες εισαγωγές και το αυξημένο κόστος σε όσες φτάνουν στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να φέρνουν αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών. Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, ο πληθωρισμός αναμένεται να διπλασιαστεί και να φτάσει το 4% μέχρι τα τέλη του έτους, λόγω της αύξησης των τιμών στις εισαγωγές.

Η επιβολή δασμών δεν έχει πλήξει μόνο το εμπόριο, αλλά έχει επηρεάσει και το ΑΕΠ των ΗΠΑ, το οποίο κατέγραψε αρνητική ανάπτυξη για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022, καθώς οι εταιρείες έσπευσαν να εισαγάγουν προϊόντα πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί.

Αντίστοιχα, στην Κίνα, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 21% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNN. Η κινεζική βιομηχανία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών, αυξάνοντας την πίεση προς το Πεκίνο να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση.

Η απόφαση να διεξαχθούν συνομιλίες στη Γενεύη έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες διεθνώς, με το αθροιστικό τους ΑΕΠ να υπερβαίνει εκείνο των επόμενων είκοσι χωρών μαζί.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι θα θέσει, στο πλαίσιο των συνομιλιών, το ζήτημα του Τζίμι Λάι, του φυλακισμένου εκδότη του Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος δικάζεται βάσει νόμου εθνικής ασφάλειας και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV δεν διευκρίνισε αν το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Με πληροφορίες από CNN





Πηγή: www.lifo.gr