ΟΗΕ: Ένας στους τρεις κατοίκους της Γάζας μένει νηστικός για ημέρες εν μέσω ισραηλινού αποκλεισμού


Η επισιτιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε «νέα και συγκλονιστικά επίπεδα απελπισίας», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, το οποίο προειδοποιεί ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού μένει νηστικό για διαδοχικά 24ωρα, ενώ σχεδόν 100.000 γυναίκες και παιδιά υποφέρουν από οξεία υποσιτισμό.

Η καταστροφική κρίση πείνας οξύνεται ραγδαία εν μέσω του παρατεταμένου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας να έχει σχεδόν παραλύσει μέσα στη Γάζα.

Ραγδαία επιδείνωση της πείνας – Παιδιά και βρέφη ανάμεσα στους νεκρούς

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι πάνω από 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους παρουσιάζοντας συμπτώματα πείνας και υποσιτισμού τις τελευταίες ημέρες. Αν και δεν ανακοινώθηκαν επίσημα τα ακριβή αίτια θανάτου, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η πείνα και η κατάρρευση των συστημάτων υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Η πλειονότητα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας εξαρτάται πλήρως από την εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια. Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση έχει σχεδόν εξαλείψει κάθε τοπική παραγωγή τροφίμων, ενώ ο αποκλεισμός, σε συνδυασμό με τις μάχες και την έλλειψη ασφάλειας, καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση MedGlobal, πέντε παιδιά, το νεότερο τριών μηνών, πέθαναν από πείνα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Η οργάνωση περιγράφει την κατάσταση ως «καταστροφή που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινο χέρι», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς προμήθειες, ούτε βασικά φάρμακα, όπως ενδοφλέβια υγρά ή ειδικές τροφές αποκατάστασης για υποσιτισμένα παιδιά.

Ένας στους τρεις κατοίκους της Γάζας μένει νηστικός για μέρες εν μέσω ισραηλινού αποκλεισμού, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα Facebook Twitter
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται έξω από φιλανθρωπική κουζίνα για να λάβουν περιορισμένες μερίδες τροφής, εν μέσω ελλείψεων, στη Χαν Γιουνίς, νότια Λωρίδα της Γάζας, 30 Μαΐου 2025 / Φωτ: EPA

Ο εκτελεστικός διευθυντής της MedGlobal, Joseph Belliveau, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα παιδιά πέθαναν επειδή δεν υπάρχει αρκετό φαγητό στη Γάζα και δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέσα για να τα σώσουμε».

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η στέρηση τροφής είναι τόσο εκτεταμένη, που ακόμη και τα ίδια τα μέλη των οργανώσεων αντιμετωπίζουν ζάλη και πονοκεφάλους λόγω υποσιτισμού.

Θάνατοι γύρω από σημεία διανομής τροφίμων – Καταγγελίες και αλληλοκατηγορίες

Περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τα τέλη Μαΐου προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τρόφιμα, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν κοντά σε σημεία διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται η αμερικανικής υποστήριξης οργάνωση Gaza Humanitarian Foundation (GHF).

Ένας στους τρεις κατοίκους της Γάζας μένει νηστικός για μέρες εν μέσω ισραηλινού αποκλεισμού, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα Facebook Twitter
Παλαιστίνιοι μεταφέρουν προμήθειες βοήθειας που έλαβαν από το Gaza Humanitarian Foundation, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, μέσω της περιοχής γνωστής ως Διάδρομος Νετσαρίμ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, 29 Μαΐου 2025 / Φωτ: EPA

Αυτόπτες μάρτυρες και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συχνά ανοίγουν πυρ εναντίον πλήθους αμάχων που πλησιάζουν τα σημεία αυτά. Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι περιορίζεται σε προειδοποιητικά πυρά, ενώ η GHF ισχυρίζεται ότι οι ένοπλοι συνεργάτες της πυροβολούν μόνο στον αέρα για να αποφύγουν πανικό και ποδοπατήματα.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα στοιχεία στηρίζονται σε «πολλαπλές αξιόπιστες πηγές στο πεδίο», ανάμεσά τους ιατρικό προσωπικό, ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την κατάρρευση της δημόσιας τάξης, τις λεηλασίες και τη βία που συχνά συνοδεύουν τις αποστολές βοήθειας. Ουρές χιλιάδων ανθρώπων, συχνά εξαντλημένων και πεινασμένων, σχηματίζονται καθημερινά μπροστά σε σημεία διανομής, με ελάχιστα αποθέματα να φτάνουν τελικά στους πολίτες.

Γάζα: Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 12 λεπτά

Ο φετινός Ιούλιος είναι ο φονικότερος μήνας στη Γάζα εδώ και πάνω από έναν χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Islamic Relief. Με μέσο όρο 119 νεκρούς την ημέρα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 12 λεπτά.

«Ο ρυθμός θανάτου επιταχύνεται καθημερινά όσο οι παγκόσμιοι ηγέτες παραμένουν αδρανείς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Waseem Ahmad. «Βλέπουμε ανθρώπους να σφαγιάζονται επειδή προσπαθούν να βρουν φαγητό, νερό ή φάρμακα. Βλέπουμε μωρά και μικρά παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα επειδή το Ισραήλ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια».

Ένας στους τρεις κατοίκους της Γάζας μένει νηστικός για μέρες εν μέσω ισραηλινού αποκλεισμού, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα Facebook Twitter
Παλαιστίνιος τρέχει να καλυφθεί ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα δυτικά της Πόλης της Γάζας, 23 Μαΐου 2025 / Φωτ: EPA

Η Νορβηγική Προσφυγική Επιτροπή (NRC) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματά της στη Γάζα έχουν πλέον εξαντληθεί, με ορισμένα μέλη του προσωπικού της να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα πείνας.

«Έχουμε διανείμει και την τελευταία μας σκηνή, το τελευταίο δέμα τροφίμων, τα τελευταία είδη πρώτης ανάγκης. Δεν έχει μείνει τίποτα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της NRC, Jan Egeland. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστικό υλικό παραμένουν ακινητοποιημένα σε αποθήκες ή στα σύνορα με την Αίγυπτο, λόγω ισραηλινών περιορισμών.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι ακόμη και οι βασικές ποσότητες καθαρού νερού που κατάφερνε να παρέχει σε περίπου 100.000 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες, σύντομα θα σταματήσουν, καθώς τα αποθέματα καυσίμων για τις μονάδες αφαλάτωσης εξαντλούνται.

Διεθνείς επικρίσεις για το μοντέλο διανομής βοήθειας – Απόρριψη από Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε κοινή δήλωση που υπογράφεται από 29 δυτικά κράτη, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, εκφράζεται καταδίκη για την «σταγόνα-σταγόνα» παροχή βοήθειας και για τον «απάνθρωπο θάνατο αμάχων» στη Γάζα.

«Το ισραηλινό μοντέλο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους Παλαιστινίους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει η ανακοίνωση. «Η στέρηση βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας από τον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη».

Ένας στους τρεις κατοίκους της Γάζας μένει νηστικός για μέρες εν μέσω ισραηλινού αποκλεισμού, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα Facebook Twitter
Παλαιστίνια μητέρα (κέντρο) αγκαλιάζει την τσάντα του γιου της ενώ θρηνεί τον θάνατό του από πυρά σε σημείο διανομής τροφίμων, στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα, 20 Ιουλίου 2025 / Φωτ: EPA

Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις επικρίσεις, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παρατείνει τον πόλεμο, καθώς αρνείται να αποδεχθεί τους όρους εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία που σηματοδότησε την έναρξη της παρούσας σύγκρουσης.

Η Χαμάς από την πλευρά της δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε απελευθέρωση ομήρων μόνο στο πλαίσιο μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Το Ισραήλ επιμένει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση ή αφοπλισμό της οργάνωσης.

ΟΗΕ: «Χωρίς προηγούμενο η καταστροφή στη Γάζα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «παράσταση τρόμου», τονίζοντας ότι τα επίπεδα θανάτου και καταστροφής είναι «χωρίς ιστορικό προηγούμενο».

Ένας στους τρεις κατοίκους της Γάζας μένει νηστικός για μέρες εν μέσω ισραηλινού αποκλεισμού, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα Facebook Twitter
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από τον λόφο Κόμπι στη Σντερότ, Ισραήλ, 21 Ιουλίου 2025 / Φωτ: EPA

«Ο υποσιτισμός καλπάζει. Η πείνα χτυπά κάθε πόρτα. Και τώρα παρακολουθούμε την τελευταία πνοή ενός ανθρωπιστικού συστήματος που βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές», δήλωσε ο Γκουτέρες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως υπογράμμισε, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει πλέον τον χώρο, τα μέσα ή την ασφάλεια για να λειτουργήσει. «Αυτό το σύστημα εμποδίζεται να σώσει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και στις διαταγές εκκένωσης που δόθηκαν, λέγοντας ότι η καταστροφή «σωρεύεται πάνω σε ήδη υπάρχοντα ερείπια»

Με πληροφορίες από Associated Press, Al Jazeera

 





Πηγή: www.lifo.gr