«Γιατί τόσοι πολλοί άνδρες φορούν φωτεινά μπλε κοστούμια τώρα;» διερωτώνται σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι πολιτικοί στον Λευκό Οίκο φαίνεται να επιλέγουν αποχρώσεις πέρα από το κλασικό μπλε. Ο κριτικός της αμερικανικής εφημερίδας εξέτασε τι σημαίνει αυτό και αν πρόκειται για μια τάση που θα καθιερωθεί ευρύτερα.
Γιατί οι άνδρες -και ειδικά όσοι κινούνται στην Ουάσινγκτον- δείχνουν ξαφνικά τόσο ενθουσιασμένοι με τα ηλεκτρίκ μπλε κοστούμια; Είναι αυτό μια τάση που συνδέεται με το κίνημα MAGA ή αντανακλά κάτι πιο ευρύ;

Όπου πηγαίνει ο πρόεδρος, ακολουθούν πολλοί. Ο Ντόναλντ Τραμπ φοράει κοστούμια σε φωτεινότερες αποχρώσεις του μπλε από το καθιερωμένο σκούρο μπλε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο μπλε παραπέμπει περισσότερο στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το λευκό πουκάμισο και την κόκκινη γραβάτα του, δημιουργώντας έτσι μια υποσυνείδητη σύνδεση με τον πατριωτισμό – ειδικά όταν αποτυπώνεται σε φωτογραφίες.
Είναι επίσης πιθανό το φωτεινό μπλε κοστούμι να προτιμάται επειδή ξεχωρίζει καλύτερα στην τηλεόραση, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί αποτελεί αγαπημένη επιλογή των παρουσιαστών του Fox News. (Αυτό βέβαια εγείρει το ερώτημα του τύπου «κότα ή αυγό»: ποιος προηγήθηκε, ο Τραμπ ή το Fox;)
Μια τρίτη εκδοχή, όπως εξηγεί ο Άλαν Φλάσερ, ράφτης με πελατολόγιο ισχυρών προσωπικοτήτων, είναι ότι απευθύνεται σε «αυτούς που θέλουν να ξεχωρίζουν». Ενδεικτικά, οι παρουσιαστές αθλητικών εκπομπών ή ορισμένοι σελέμπριτι -για παράδειγμα ο Ράιαν Γκόσλινγκ- που συχνά πειραματίζονται με το χρώμα στην ενδυμασία τους.

Πλέον όμως, το συγκεκριμένο μπλε φαίνεται να υιοθετείται και από όσους θέλουν να εκφράσουν δημόσια την υποστήριξή τους στον πρόεδρο, όπως ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγσεθ – ή απλώς να γίνονται εύκολα αναγνωρίσιμοι ως υποστηρικτές του. Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο Σαμ Χάιν, ειδικός επί της μόδας του GQ, η απόχρωση αυτή βρίσκει απήχηση σε μια νέα γενιά επαγγελματιών που θέλουν να δείχνουν ισχυροί χωρίς να ντύνονται σαν τους πατεράδες τους με αυστηρά σκούρα κοστούμια. Όπως για παράδειγμα, οι νεοεισερχόμενοι στον τραπεζικό τομέα.

Το μπλε ηλεκτρίκ κοστούμι ως «επιθετική» μορφή αρρενωπότητας
Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πιο «επιθετική» μορφή αρρενωπότητας – κάτι που ταιριάζει με την αισθητική τόσο του Τραμπ όσο και της ανερχόμενης γενιάς στη Wall Street.
Στο παρελθόν, η πολιτική και τα οικονομικά χαρακτηρίζονταν από διακριτικότητα στην ένδυση. Το ζητούμενο ήταν να είσαι περιποιημένος, να φοράς καλοραμμένα ρούχα αλλά να μη τραβάς την προσοχή. Αυτή η λογική άρχισε να αλλάζει τη δεκαετία του 1980, όταν ο χαρακτήρας του Gordon Gekko από την ταινία Wall Street καθιερώθηκε ως πρότυπο ποπ κουλτούρας. Το ίδιο διάστημα ο Τραμπ χτίζει την καριέρα του στον χώρο των ακινήτων. Οι σπόροι που φυτεύτηκαν τότε φαίνεται τώρα να αποδίδουν καρπούς.
Δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη απόχρωση -γνωστή και ως μπλε κοβαλτίου ή βασιλικό μπλε- αναφέρεται και ως μπλε Ναπολιτάν. Πρόκειται για μια επιλογή που προτιμούν παραδοσιακά ορισμένοι Ιταλοί επιχειρηματικοί ηγέτες, όπως ο Τζάνι Ανιέλι.
Παρ’ όλα αυτά, το μπλε ηλεκτρίκ κοστούμι, όσο κι αν γίνεται πιο εμφανές στο δημόσιο πεδίο, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ούτε ως κυρίαρχη τάση στην ανδρική μόδα ούτε ως «στολή» του κινήματος MAGA.

Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, όπως συνήθως και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, παραμένουν πιστοί στα δοκιμασμένα σκούρα μπλε κοστούμια. Αν θέλουν να δείξουν πίστη στον Τραμπ, επιλέγουν άλλους τρόπους – όπως την κόκκινη γραβάτα του ή το διάσημο καπέλο MAGA.
Τα αξεσουάρ, άλλωστε, είναι πιο εύκολη και διακριτική επένδυση. Στις φθινοπωρινές ανδρικές πασαρέλες του Παρισιού, τα μπλε ηλεκτρίκ κοστούμια ήταν ελάχιστα ή και ανύπαρκτα. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Χάιν αν πιστεύει ότι αυτή η τάση θα εξαπλωθεί, φάνηκε σκεπτικός.
Πιο πιθανό είναι το μπλε ηλεκτρίκ κοστούμι να καθιερωθεί σταδιακά ως ένα ακόμα κομμάτι της επαγγελματικής ανδρικής γκαρνταρόμπας. Ο Άλαν Φλάσερ είπε ότι πριν από τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ «από τις 50 πωλήσεις μπλε κοστουμιών, ίσως τρία ήταν χρώματος κοβαλτίου». Ο αριθμός αυτός ενδεχομένως έχει αυξηθεί -αλλά απέχει πολύ από το να θεωρηθεί η νέα κυρίαρχη απόχρωση.
Με πληροφορίες από New York Times