Η μέχρι πρότινος ξέφρενη αναπτυξιακή πορεία των Temu και Shein στην αμερικανική αγορά φαίνεται πως σταμάτησε απότομα, με τις δύο κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου να καταγράφουν σημαντική μείωση στη χρήση των εφαρμογών τους στις Ηνωμένες Πολιτείες,
Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο των νέων δασμολογικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε υψηλούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και κατάργησε μια φορολογική εξαίρεση για τις αποστολές δεμάτων χαμηλής αξίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Sensor Tower, η Temu είδε τους μηνιαίους ενεργούς χρήστες της στις ΗΠΑ να υποχωρούν κατά 51% μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, φτάνοντας τα 40,2 εκατομμύρια. Η Shein είχε πιο ήπια αλλά αισθητή πτώση 12%, με συνολικά 41,4 εκατομμύρια χρήστες.
Οι δύο εταιρείες εισήγαγαν τα τελευταία χρόνια ένα νέο μοντέλο ηλεκτρονικού εμπορίου, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και αποστέλλοντας φθηνά προϊόντα απευθείας από την Κίνα στις πόρτες των καταναλωτών. Η στρατηγική αυτή, σε συνδυασμό με επιθετικές διαφημιστικές καμπάνιες στα social media, τους επέτρεψε να κερδίσουν εκατομμύρια πελάτες σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Shein προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει την εκρηκτική της ανάπτυξη με είσοδο στο χρηματιστήριο, αλλά συνάντησε ρυθμιστικά εμπόδια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία σχεδιάζει πλέον να καταθέσει αίτηση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Πώς οι δασμοί Τραμπ έβαλαν «φρένο» σε Temu και Shein
Η κρίσιμη καμπή ήρθε στις 2 Μαΐου, όταν ο Τραμπ κατάργησε την εξαίρεση «de minimis» για εισαγωγές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Το καθεστώς αυτό επέτρεπε την αφορολόγητη (χωρίς δασμούς) είσοδο πακέτων αξίας έως 800 δολαρίων. Αρχικά στη θέση της εξαίρεσης ορίστικε δασμός ύψους 90%, ο οποίος στη συνέχεια μειώθηκε στο 30% στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα.
Σε απάντηση, η Temu αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στις ΗΠΑ. Αντί να αποστέλλει προϊόντα από εργοστάσια στην Κίνα, ξεκίνησε να παραδίδει παραγγελίες μέσω συνεργατών που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ.
Η πτώση στη χρήση των εφαρμογών σχετίζεται και με την απότομη μείωση των διαφημιστικών δαπανών. Ενδεικτικά, οι δαπάνες της Temu για διαφήμιση το τελευταίο τρίμηνο παρουσίασαν μείωση 87% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενή η Shein κατέγραψε μείωση 69% αντίστοιχα. Επιπλέον, το 2024, αμφότερες οι δύο πλατφόρμες ήταν ανάμεσα στις 15 εταιρείες με τις μεγαλύτερες διαφημιστικές δαπάνες στην Αμερικανική αγορά. Σήμερα, δεν συγκαταλέγονται ούτε στους 60 πρώτους.
Υποχώρηση στην Αμερική, ανάκαμψη στην Ευρώπη
Με το περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνεται όλο και πιο εχθρικό, Temu και Shein στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στην Ευρώπη. Η Temu είδε τη χρήση της εφαρμογής της να εκτοξεύεται τον Ιούνιο: κατά 76% στη Γαλλία, 71% στην Ισπανία και 64% στη Γερμανία, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Shein σημείωσε επίσης αύξηση μεταξύ 13% και 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ωστόσο, ρυθμιστικές πιέσεις παρατηρούνται και στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει τέλος 2 ευρώ σε κάθε δέμα από τρίτες χώρες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει το δικό του καθεστώς αδασμολόγητων εισαγωγών.
Η Temu δεν σχολίασε τις διαφημιστικές της δαπάνες, αλλά υπογράμμισε ότι πλέον εστιάζει στη συνεργασία με τοπικούς εμπόρους. «Από τη στιγμή που ανοίξαμε πλήρως την αγορά μας σε τοπικούς πωλητές σε περισσότερες από 20 χώρες, εργαζόμαστε για να τους βοηθήσουμε να διευρύνουν την απήχησή τους και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Με πληροφορίες από Financial Times