Πρόσκληση για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία απηύθυνε το Κίεβο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να προτείνει νέο γύρο συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ημερομηνία.
Στο καθιερωμένο βραδινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη επιτάχυνσης των διπλωματικών πρωτοβουλιών και κάλεσε να γίνουν «όλες οι αναγκαίες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας».
Ο Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, πρότεινε νέα συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους. Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος να συνομιλήσει απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι «μια συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε πραγματικά την ειρήνη».
Η τελευταία απόπειρα διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς η Μόσχα απαίτησε την παραχώρηση των τεσσάρων ανατολικών ουκρανικών επαρχιών και την αποκήρυξη κάθε δυτικής στρατιωτικής στήριξης. Το Κίεβο απέρριψε τα αιτήματα, χαρακτηρίζοντάς τα τελεσίγραφα.
Πίεση από τον Τραμπ – Νέα διανομή όπλων από το ΝΑΤΟ
Η νέα πρωτοβουλία έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε με κυρώσεις τη Ρωσία και τους εμπορικούς της εταίρους αν δεν υπάρξει ειρήνη εντός 50 ημερών, ενώ παράλληλα ενέκρινε την επανεκκίνηση των αποστολών οπλισμού στο Κίεβο με χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.
Μοναδικό απτό αποτέλεσμα των διαδοχικών συνομιλιών που είχαν οι δύο πλευρές στην Κωνσταντινούπολη παραμένει η συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών.
Η νέα κίνηση του Κιέβου σημειώθηκε σε ημέρα κλιμακούμενης ρωσικής επιθετικότητας. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τη νύχτα πάνω από 30 πυραύλους και 300 drones, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές της περιφέρειας Σούμι και αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.
Ταυτόχρονα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η Μόσχα προχωρά σε μαζικές απελάσεις Ουκρανών πρώην κρατουμένων προς τη Γεωργία, αφήνοντάς τους σε άθλιες συνθήκες, χωρίς έγγραφα ή μέριμνα.
Ο υπουργός Αντρίι Σίμπιχα έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση των απελάσεων» και για αυξημένα περιστατικά αναγκαστικής μεταφοράς πολιτών από τον Ιούνιο. Όπως τόνισε, 43 άτομα –ανάμεσά τους και ο πρώην πολιτικός κρατούμενος Αντρίι Κολομιγιέτς– έχουν επιστρέψει στην Ουκρανία μέσω Μολδαβίας, χάρη στις προσπάθειες των διπλωματικών αρχών.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για πολίτες που κρατούνταν σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, δηλώνοντας: «Οι διπλωματικές μας αρχές οργανώνουν τον επαναπατρισμό τους».
Με πληροφορίες από Reuters