Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ο καύσωνας έχει επιδεινώσει την κρίση, με την έλλειψη νερού, την κατάρρευση των υποδομών υγιεινής και τον περιορισμένο χώρο να απειλούν σοβαρά τη δημόσια υγεία.
Ένα ισχυρό κύμα ζέστης σαρώνει τον θύλακα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν πάνω από 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρική φροντίδα, τρόφιμα και βασικά είδη, έπειτα από μήνες πολιορκίας από το Ισραήλ.
Υγειονομικοί λένε ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την κατάσταση των ασθενών που ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς με σκηνές, όπου η πρόσβαση σε περίθαλψη είναι περιορισμένη και πολλοί δεν έχουν καν τρόπο να προστατευθούν από τη ζέστη.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται συνεχή φροντίδα για εγκαύματα ή άλλους σοβαρούς τραυματισμούς.
Ο Μοχάμεντ αλ-Μαμλούκα, που τραυματίστηκε νωρίτερα στη σύγκρουση, λέει ότι κάθε θεραπεία είναι ένα οδυνηρό μαρτύριο, καθώς οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη παυσίπονων και ιατρικών προμηθειών.
«Ο πόνος από τη ζέστη είναι αφόρητος. Αν ήταν χειμώνας, δεν θα ένιωθα έτσι, θα μπορούσα να κοιμηθώ αφού πάρω τα φάρμακά μου. Τώρα χρειάζομαι μεγαλύτερη δόση, αλλά τα νοσοκομεία δεν την έχουν», είπε.
«Είναι μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Δεν έχουμε καν έναν ανεμιστήρα. Υποφέρουμε από την έλλειψη φροντίδας σε αυτή τη σκηνή, δεν είναι κατάλληλος χώρος για ασθενή.»
Ο Αχμάντ Άουαντ, ένας ακόμη εκτοπισμένος που αναρρώνει από χειρουργείο για σοβαρό τραυματισμό στο πόδι, είπε πως η ανάρρωση μοιάζει αδύνατη.
«Νιώθω αφόρητη ζέστη στα πόδια μου, μερικές φορές τα ξύνω τόσο πολύ που σκίζω το δέρμα μου, μόνο και μόνο για να ανακουφίσω τον πόνο», είπε. «Η σκηνή είναι απίστευτα ζεστή και χωράει με το ζόρι εμένα και τα παιδιά μου.»
Το ιατρικό προσωπικό αναφέρει ότι η ζέστη δυσκολεύει την ανάρρωση πολλών ασθενών, ιδιαίτερα όσων έχουν εγκαύματα, που απαιτούν μήνες φροντίδας σε κατάλληλες κλινικές συνθήκες.
«Η καλοκαιρινή ζέστη καθυστερεί την επούλωση των εγκαυμάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία επιδεινώνει τους τραυματισμούς. Συμβουλεύουμε τους ασθενείς να αποφεύγουν τις πηγές θερμότητας, αλλά μέσα στις σκηνές αυτό είναι αδύνατο», εξηγεί η δρ Χαγιά Σαλμάν.
«Η ζέστη και η υγρασία προκαλούν εφίδρωση, που επιταχύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και καθυστερεί την ανάρρωση. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά με το κλείσιμο των συνόρων, πολλά απαραίτητα εργαλεία είναι απλά αδύνατο να προμηθευτούμε.»
Οι γιατροί λένε ότι τα ποσοστά επιβίωσης για ασθενείς με εγκαύματα που καλύπτουν το 70% του σώματός τους μπορεί να ξεπερνούν το 50%, αλλά αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αναφέρουν την έλλειψη εξειδικευμένων χειρουργείων, τον περιορισμένο εφοδιασμό σε μοσχεύματα δέρματος και την ανάγκη να περιοριστεί η φροντίδα λόγω του αυξανόμενου αριθμού τραυματιών.
Ο καυτός καλοκαιρινός καιρός συμπίπτει με την έλλειψη καθαρού νερού για την πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας, όπου οι περισσότεροι ζουν εκτοπισμένοι σε καταυλισμούς.
Το Ισραήλ είχε μπλοκάρει την είσοδο τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών στη Γάζα για σχεδόν τρεις μήνες, πριν αρχίσει να επιτρέπει περιορισμένη βοήθεια τον Μάιο, σε μια προσπάθεια όπως ισχυρίστηκε να εμποδίσει τους μαχητές της Χαμάς να εκμεταλλευτούν τον πόλεμο και να ενισχύσουν την οργάνωση.
Με πληροφορίες από euronews.com