Τα πανηγύρια έχουν συνδεθεί με το καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά εκτός από το φεστιβαλικό κλίμα, δημιουργούν και εντάσεις.
Οι καταγγελίες για διατάραξη κοινής ησυχίας κατά τη διάρκεια ενός πανηγυριού ή παρεμφερούς εκδήλωσης με δυνατή μουσική και κόσμο, υποχρεώνουν την αστυνομία να παρέμβει.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Πόπη Κοτζαμάνη, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Κατδαμιτσιών, εξηγεί ότι «το πανηγύρι στο χωριό γίνεται μια φορά τον χρόνο, δεν πρόκειται για κερδοσκοπική επιχείρηση, προωθεί τον πολιτισμό του τόπου και συγκεντρώνει τους απόδημους ή όσους ζουν σε αστικά κέντρα».
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, εκείνων που διαμαρτύρονται γιατί τα μουσικά όργανα και η φασαρία κρατούν σε πολλές περιπτώσεις, έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Λίγες ημέρες πριν, στήθηκε στην Καρδαμίτσα Ιωαννίνων ένα πανηγύρι, το οποίο διεκόπη λόγω καταγγελίας από κάτοικο της περιοχής.
Η αστυνομία υποχρεούται να εφαρμόζει τον νόμο, όταν δέχεται παράπονα και καταγγελίες από πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να κοιμηθούν, έχουν προβλήματα υγείας ή μικρά παιδιά και δρώμενα με ένταση όπως ένα παραδοσιακό πανηγύρι, έχουν τη «μουσική στη διαπασών».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η κ. Κοτζαμάνη επιμένει ότι: «Η ζωή δεν είναι σίγαση. Μιλούμε για ένα πανηγύρι με 700 ανθρώπους, όπου δεν καλούμε φίρμες και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας, όταν διακόπτεται με τέτοιο τρόπο».
Οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν, ότι οι κάτοικοι συγκεντρώνουν υπογραφές, ζητούν την παρέμβαση των βουλευτών και επίσης, ζητούν να μην ισχύει η απαγόρευση στις 11:00 με 11:30 το βράδυ, κάτι το οποίο που θα ισχύσει σε όλη την χώρα, σε περίπτωση που θα γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση.