Έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ισπανία αποκαλύπτει ότι έξι στις δέκα γυναίκες που εργάζονται στη βιομηχανία του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας.
Η μελέτη, που εκπονήθηκε από την Ένωση Γυναικών Δημιουργών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων, βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που απάντησε 312 επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 60,3% των ερωτηθείσων ανέφερε ότι έχει βιώσει σεξουαλική βία σε επαγγελματικά περιβάλλοντα.
Ορισμένες από τις πιο σοκαριστικές διαπιστώσεις της έκθεσης αφορούν τη φύση των περιστατικών: σχεδόν οι μισές γυναίκες (49,5%) που ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα δήλωσαν ότι υπέστησαν σωματική επίθεση, ενώ το 81,4% ανέφερε λεκτική σεξουαλική παρενόχληση. Επιπλέον, το 22,3% έκανε λόγο για σεξουαλική κακοποίηση με ψηφιακά ή διαδικτυακά μέσα.
Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στη μελέτη με τίτλο «Μετά τη Σιωπή: Ο Αντίκτυπος της Σεξουαλικής Βίας και Κακοποίησης στις Γυναίκες του Κινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών Μέσων», η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη Μαδρίτη.
Το 92% των θυμάτων σιωπούν
Η μελέτη περιγράφει μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα σιωπής και ατιμωρησίας στον ισπανικό χώρο του θεάματος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 92% των θυμάτων δεν κατήγγειλαν ποτέ τα περιστατικά που υπέστησαν. Όπως αναφέρει ο Guardian, παρότι η δημόσια συζήτηση γύρω από τη σεξουαλική βία στη χώρα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, τα εμπόδια παραμένουν πολλά και σοβαρά.
«Ο φόβος των αντιποίνων, η ντροπή, η τραυματική διαδικασία καταγγελίας, η άγνοια για τις διαθέσιμες διαδικασίες, αλλά και το γεγονός ότι το βάρος πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες –και όχι στους θύτες– ενισχύει τον φαύλο κύκλο σιωπής», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Μαδρίτη, η πολιτική επιστήμονας και φεμινίστρια ερευνήτρια Νερέα Μπαρχόλα Ράμος επισήμανε ότι η «κανονικοποίηση» τέτοιων μορφών βίας οδηγεί σε ένα αίσθημα ατιμωρησίας.
«Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια ολόκληρη δομή που παράγει και καλύπτει αυτή τη βία, από τις δραματικές σχολές μέχρι τα γραφεία παραγωγής», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα El País. Όπως υπογράμμισε, οι νεότερες γυναίκες υφίστανται διπλή μορφή βίας: τόσο λόγω της ηλικίας τους, όσο και λόγω της επισφαλούς οικονομικής τους θέσης.
Η έκθεση καταλήγει ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των μηχανισμών καταγγελίας και την εφαρμογή υποχρεωτικών, ουσιαστικών πολιτικών που θα διασφαλίζουν και θα προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των γυναικών επαγγελματιών στον χώρο.
Μεταξύ άλλων, προτείνεται η θέσπιση ειδικής εκπαίδευσης για την πρόληψη και αναγνώριση της σεξουαλικής βίας σε όλα τα επίπεδα της βιομηχανίας, η ενίσχυση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, καθώς και η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης για το ευρύ κοινό.
Με πληροφορίες από Guardian