Τέμπη: Πρόταση ΠΑΣΟΚ για προανακριτική Καραμανλή – Έντονη αντίδραση από τη ΝΔ


Στη Βουλή κατατέθηκε την Δευτέρα η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής, με αντικείμενο τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών και υφυπουργών Μεταφορών και Υποδομών για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, τον Φεβρουάριο του 2023.

Η πρόταση στοχεύει ειδικά στους πρώην υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και σε επτά πρώην υφυπουργούς που υπηρέτησαν από το 2016 έως το 2023.

Σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης, τα στοιχεία της δικογραφίας υποδεικνύουν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε επαναλαμβανόμενες και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα της κατάστασης στον σιδηρόδρομο: από ελλείψεις προσωπικού και καθυστερήσεις έργων, μέχρι σοβαρές αστοχίες στην τηλεδιοίκηση, τη σηματοδότηση και το δίκτυο επικοινωνίας GSM-R.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για παραλείψεις με ενδεχόμενο δόλο και τονίζει ότι η σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας–Νέων Πόρων λειτουργούσε ανασφαλώς, χωρίς κρίσιμα συστήματα ασφαλείας και χωρίς εναλλακτικά μέτρα, όπως δεύτερος σταθμάρχης, μειωμένη ταχύτητα ή έκτακτοι κανονισμοί κυκλοφορίας. Κατά την πρόταση, αυτές οι παραλείψεις συνδέονται αιτιωδώς με τη θανατηφόρα σύγκρουση των αμαξοστοιχιών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Για τον πρώην υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της σύμβασης 717 και η υποβάθμιση του σταθμαρχείου Λάρισας ξεκινούν ήδη από τη θητεία του. Το κόμμα ζητεί έλεγχο παρά την ενδεχόμενη αποσβεστική προθεσμία που ισχύει για υποθέσεις υπουργών προ του 2019, αναφέροντας ότι η Βουλή και το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο είναι οι μόνοι φορείς που μπορούν να αποφανθούν.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Κυβερνητικές πηγές απέρριψαν με δριμύτητα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την «νομικά αβάσιμη, θεσμικά ατεκμηρίωτη και πολιτικά υποκινούμενη».

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι:

  • Η εποπτεία των υπουργών είναι διοικητική και δεν καλύπτει ζητήματα ασφάλειας.
  • Οι αρμόδιες αρχές (ΡΑΣ και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων) είχαν χορηγήσει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας.
  • Η ποινική ευθύνη είναι προσωπική και όχι μεταβιβάσιμη από υφιστάμενους σε υπουργούς.
  • Το κατηγορητήριο δεν στηρίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, ούτε σε πραγματικά περιστατικά.
  • Η αναφορά σε υφυπουργούς είναι εκτός νομικού πλαισίου, καθώς δεν περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της Δικαιοσύνης.

Η ΝΔ σημειώνει επίσης ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος, πριν την αναθεώρηση, παρείχε αποσβεστική προθεσμία που ενδέχεται να καλύπτει τον Χρήστο Σπίρτζη, γεγονός που θα οδηγούσε, όπως λέει, σε πρόωρη απαλλαγή χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η κυβερνητική παράταξη κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας, υιοθετώντας, όπως σημειώνει, «πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ και δόγματα Πολάκη–Παπαγγελόπουλου» που υπονομεύουν τη θεσμική διαδικασία και το τεκμήριο αθωότητας.

Αντιπαραβάλλει τη στάση της σε παλαιότερες τραγωδίες –όπως το Μάτι και το Σάμινα– όπου, όπως λέει, ως αντιπολίτευση δεν επιχείρησε την ποινικοποίηση της πολιτικής ευθύνης.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απαιτεί την υπογραφή τουλάχιστον 30 βουλευτών για να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση. Εάν εγκριθεί, η Βουλή θα συστήσει Ειδική Προανακριτική Επιτροπή, με εξουσίες ανακριτικού χαρακτήρα. Η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την τελική στάση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί συνολικά, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του φακέλου που διαβιβάστηκε από τη Δικαιοσύνη.



Πηγή: www.lifo.gr