Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο – Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια


Η αστυνομία της Ταϊλάνδης συνέλαβε μία γυναίκα, γνωστή με το ψευδώνυμο «κυρία Γκολφ», η οποία φέρεται να είχε σεξουαλικές σχέσεις με μοναχούς και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό για να τους εκβιάζει.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η γυναίκα είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με τουλάχιστον εννέα μοναχούς και φέρεται να έχει αποκομίσει περίπου 11,9 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια.

Κατά την έρευνα στο σπίτι της, οι αστυνομικοί εντόπισαν περισσότερες από 80.000 φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία -σύμφωνα με την αστυνομία- χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο εκβιασμού των μοναχών.

Το σκάνδαλο αποτελεί το τελευταίο πλήγμα για τον βουδιστικό θεσμό της Ταϊλάνδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ταλανιστεί από υποθέσεις που περιλαμβάνουν σεξουαλικά σκάνδαλα, οικονομικές απάτες και εμπλοκή σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Η υπόθεση έγινε γνωστή στα μέσα Ιουνίου, όταν η αστυνομία ενημερώθηκε για την αιφνίδια αποχώρηση ενός ηγούμενου από μοναστήρι στην Μπανγκόκ, ύστερα από φερόμενο εκβιασμό. Σύμφωνα με τις αρχές, η «κα Γκολφ» είχε έρθει σε ερωτική επαφή με τον μοναχό τον Μάιο του 2024 και αργότερα ισχυρίστηκε ότι κυοφορούσε το παιδί του, απαιτώντας διατροφή ύψους άνω των επτά εκατομμυρίων μπατ.

Η έρευνα αποκάλυψε πως και άλλοι μοναχοί είχαν μεταφέρει αντίστοιχα χρηματικά ποσά στη γυναίκα, γεγονός που η αστυνομία χαρακτήρισε «δομημένο modus operandi».

Οι αρχές διαπίστωσαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων είχε αποσυρθεί και μέρος τους χρησιμοποιήθηκε για διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

Η γυναίκα αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για εκβιασμό, ξέπλυμα χρήματος και αποδοχή κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων.

Η αστυνομία έχει ανοίξει και ειδική γραμμή καταγγελιών για «κακόβουλους μοναχούς», καλώντας τους πολίτες να καταθέτουν πληροφορίες.

Το σκάνδαλο οδήγησε το Ανώτατο Συμβούλιο Σάνγκα – το ανώτατο διοικητικό όργανο του ταϊλανδικού βουδισμού – στην απόφαση να συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την αναθεώρηση των μοναστικών κανονισμών.

Η κυβέρνηση, παράλληλα, δρομολογεί αυστηρότερες ποινές – συμπεριλαμβανομένων προστίμων και φυλάκισης – για τους μοναχούς που παραβιάζουν τον μοναστικό κώδικα.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί ήταν και η πρόσφατη απόφαση του βασιλιά Βατζιραλονγκόρν να ανακαλέσει βασιλική εντολή του Ιουνίου, με την οποία απονεμόταν ανώτεροι τίτλοι σε 81 μοναχούς. Ο μονάρχης επικαλέστηκε τα πρόσφατα περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς, τα οποία, όπως ανέφερε, «προκαλούν βαθιά θλίψη στους βουδιστές».

Στην Ταϊλάνδη, όπου πάνω από το 90% του πληθυσμού δηλώνει βουδιστής, οι μοναχοί τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης. Πολλοί Ταϊλανδοί άνδρες χειροτονούνται προσωρινά ως μοναχοί για να αποκτήσουν καλό κάρμα. Ωστόσο, ο θεσμός αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας και πειθαρχίας.

Το 2017, ο Γουιραπόλ Σουκφόλ – ένας μοναχός με πολυτελή τρόπο ζωής και μετακινήσεις με ιδιωτικά τζετ – κατηγορήθηκε για σεξουαλικά εγκλήματα, απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Το 2022, σε ναό στην επαρχία Πέτσαμπουν, και οι τέσσερις μοναχοί συνελήφθησαν σε επιχείρηση της αστυνομίας για ναρκωτικά, με αποτέλεσμα το μοναστήρι να μείνει χωρίς κληρικούς.

Παρά την πληθώρα καταγγελιών, παραμένει η αίσθηση ότι έχουν γίνει λίγα για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του θεσμού. Κατά πολλούς, η αυστηρή ιεραρχική δομή της Σάνγκα αποτελεί βασικό εμπόδιο.

«Είναι ένα αυταρχικό σύστημα, παρόμοιο με τη γραφειοκρατία της Ταϊλάνδης, όπου οι ανώτεροι μοναχοί λειτουργούν σαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οι κατώτεροι ως υφιστάμενοι», δήλωσε ο θρησκειολόγος Σουραφότ Ταουίσακ στο BBC Thai. «Ακόμη κι όταν διαπιστώνουν ανάρμοστη συμπεριφορά, διστάζουν να μιλήσουν – είναι πολύ εύκολο να εκδιωχθούν από το ναό».

Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν τις τρέχουσες έρευνες από την αστυνομία και το Συμβούλιο Σάνγκα ως ενδεχόμενο σημείο καμπής για την απαραίτητη μεταρρύθμιση.

«Το σημαντικό είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ώστε η κοινή γνώμη να πάψει να αμφιβάλλει για την ηθική ακεραιότητα της Σάνγκα», δήλωσε η Πρακιράτι Σατασούτ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ταμμασάτ της Μπανγκόκ. «Εναπόκειται στο Ανώτατο Συμβούλιο να προχωρήσει σε τομές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την αναστολή προνομίων και περιουσιών, προκειμένου να προστατευτεί ο θεσμός».

Με πληροφορίες από BBC



Πηγή: www.lifo.gr