H επιδερμίδα είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση ιστός του σώματος και ένα μεγάλο τμήμα του δέρματός μας είναι πλέον καθημερινά εκτεθειμένο στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και πρωτίστως στον ήλιο. Λιγότερα και λεπτότερα ρούχα, περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας καθώς η μέρα μεγαλώνει και περισσότερες βόλτες αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα που είναι πολύτιμη για την υγεία του μυοσκελετικού, του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού, όλων μας των συστημάτων συνολικά.
Χάρη στην ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο το δέρμα καθαρίζει από διάφορα προβλήματα και όταν αρχίσουμε τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ήλιου συνδυάζονται με τη στυπτική και τη φαρμακευτική δράση του θαλασσινού νερού. Έτσι, βλέπουμε να υποχωρούν οι χρόνιες δερματοπάθειες, τα εκζέματα, η ακμή και η ψωρίαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκτιθέμεθα αλόγιστα στον ήλιο και να «τσουρουφλιζόμαστε»!
Φροντίζουμε να εκθέτουμε ακάλυπτα τα μπράτσα, τους ώμους και τις γάμπες για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα στη UV ακτινοβολία ώστε να εξασφαλίσουμε τη σύνθεση της βιταμίνης D και γενικά προτρέπουμε τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες όταν δεν καίει πολύ ο ήλιος, γιατί είναι ωφέλιμες σε πολλαπλά επίπεδα. Τις ώρες από 12:00 έως 16:00 φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό προϊόν ή μια κρέμα ημέρας με αντηλιακά φίλτρα, είτε είμαστε στην πόλη είτε στην ύπαιθρο. Τα άτομα που νοσούν από λεύκη πρέπει να προσέχουν τον ήλιο γιατί η επιδερμίδα τους δεν διαθέτει μελανινοκύτταρα, συνεπώς ούτε και αυτοπροστασία, οπότε είναι ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα. Βέβαια, ακριβώς επειδή δεν έχουν μελανινοκύτταρα, δεν μπορούν να πάθουν μελάνωμα (επιθετικό καρκίνο του δέρματος).
Η βασική διαφορά της άνοιξης με τον πρώιμο ήλιο της είναι πως δίνει ένα ροδαλό χρώμα στο πρόσωπο, διώχνοντας τη χλωμάδα του χειμώνα. Επίσης, αυτή την εποχή κάνουμε συχνά αποτρίχωση ή ιατρικές θεραπείες για τη θωράκιση της επιδερμίδας ή θεραπείες αδυνατίσματος. Αν κάνουμε οτιδήποτε ερεθίζει την επιδερμίδα, όπως αποτρίχωση με λέιζερ, ραδιοσυχνότητες, λέιζερ για αντιγήρανση κ.λπ., δεν πρέπει να εκτεθούμε στον ήλιο για όσες ημέρες μας πει ο γιατρός (δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός) και πρέπει να ενυδατώνουμε σωστά το δέρμα.
Εν τέλει, το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης της ψυχικής μας υγείας, ειδικά στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα. Όταν το δέρμα είναι υγιές και λαμπερό έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και απολαμβάνουμε καλύτερα κάθε στιγμή. Τώρα, λοιπόν, που κάνει περισσότερο ζέστη και μας βλέπει περισσότερο ο ήλιος, εντάσσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα τα σωστά καλλυντικά, ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και δεν φορτωνόμαστε με αρώματα και έντονο μακιγιάζ στην παραλία ή στην άθληση, γιατί μπορεί να οδηγήσουν και σε φωτοαλλεργίες οι οποίες είναι πολύ δυσάρεστες ως εμπειρία επειδή συνοδεύονται από έντονο κνησμό.
Extra tips
Την άνοιξη και το καλοκαίρι η επιδερμίδα διψά. Πίνουμε περισσότερο νερό, κρύα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη και ενυδατώνουμε σωστά το δέρμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια.
Περιορίζουμε τις λιπαρές τροφές και τη ζάχαρη όσο μπορούμε, όχι μόνο για να αποκτήσουμε καλύτερη σιλουέτα αλλά και για να λάμπει η επιδερμίδα μας. Η λιπαρή, ανθυγιεινή διατροφή κάνει το δέρμα θαμπό, το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και πρηξίματα (ειδικά γύρω από τα μάτια το πρωί) και η ζάχαρη γερνά την επιδερμίδα, καθώς προκαλεί γλυκοζυλίωση στις ίνες του κολλαγόνου. Επιπλέον προκαλεί και τερηδόνα στα δόντια.
Στην αλλαγή της εποχής ενίοτε υποφέρουμε από αϋπνία. Επειδή όμως το δέρμα χρειάζεται 7 ώρες ύπνου (το λεγόμενο beauty sleep), φροντίζουμε να διαμορφώνουμε τις σωστές συνθήκες στην κρεβατοκάμαρα. Σκοτάδι, δροσιά (όχι ζέστη), καλός αερισμός, σήτες για τα έντομα, ησυχία και λίγη αποξηραμένη λεβάντα στη μαξιλαροθήκη θα κάνουν τη διαφορά.