Τον «Χρυσό Θόλο» των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόκειται για ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα κοστίσει 175 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο έχει ως στόχο την αποτροπή απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία.
Τι είναι ο Χρυσός Θόλος του Τραμπ;
Το πρόγραμμα «Χρυσός Θόλος», που είχε δρομολογηθεί αρχικά με εκτελεστική εντολή του Τραμπ τον Ιανουάριο, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός προηγμένου δικτύου δορυφόρων – πιθανόν εκατοντάδων – για την ανίχνευση, παρακολούθηση και ενδεχομένως αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων, ως μέρος της νέας αρχιτεκτονικής εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης Michael Guetlein θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή του έργου, χαρακτηρίζοντας την αποστολή «κομβικό πυλώνα» του στρατιωτικού του οράματος.
«Ο Χρυσός Θόλος θα προστατεύσει την πατρίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, αποκαλύπτοντας ότι ο Καναδάς έχει εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σε σχετική ανακοίνωση, το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι υπουργοί του βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια νέα προσέγγιση ασφάλειας και οικονομίας. «Αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν φυσικά την ενίσχυση της NORAD και συναφών πρωτοβουλιών όπως ο Χρυσός Θόλος», σημείωσε η καναδική κυβέρνηση.
Αντιδράσεις και σκεπτικισμός εντός ΗΠΑ για τον Χρυσό Θόλο
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η νέα ασπίδα άμυνας, κόστους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική μέχρι τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2029. Ωστόσο, ειδικοί του κλάδου εκφράζουν επιφυλάξεις τόσο για το κόστος όσο και για το χρονοδιάγραμμα.
«Ο Ρόναλντ Ρίγκαν το ήθελε πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαν τότε την τεχνολογία», ανέφερε ο Τραμπ, παραπέμποντας στο διαστημικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας που είχε γίνει γνωστό ως «Πόλεμος των Άστρων» τη δεκαετία του 1980.
Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Χρυσός Θόλος αντιμετωπίζει ήδη πολιτικές ενστάσεις και αβεβαιότητα ως προς τη χρηματοδότησή του. «Το νέο σημείο δεδομένων είναι τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το ερώτημα παραμένει: σε ποια χρονική περίοδο; Είναι πιθανώς 10 χρόνια», εκτιμά ο Τομ Καράκο, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τεχνολογική υπεροχή της Silicon Valley και η εμπειρία των αμερικανικών εταιρειών λογισμικού θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πρόοδο, ενισχύοντας και τα υπάρχοντα συστήματα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σε πρόσφατη ανάλυση του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος Golden Dome ενδέχεται να αγγίξει τα 831 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορίζοντα είκοσι ετών — προβλέψεις που εγείρουν ερωτήματα ως προς τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του φιλόδοξου εγχειρήματος.
Οι αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας για τον Χρυσό Θόλο
Η Κίνα έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ. Η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι το πρόγραμμα φέρει «ισχυρές επιθετικές προεκτάσεις», αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικοποίησης του διαστήματος και ενδέχεται να προκαλέσει νέα κούρσα εξοπλισμών. Επιπλέον, τόνισε ότι το πρόγραμμα υπονομεύει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και παραβιάζει την αρχή της κοινής διεθνούς ασφάλειας, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την ανάπτυξή του και να εργαστούν για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Η Ρωσία έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για την ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρώντας τα ως απειλή για τη στρατηγική ισορροπία και την ασφάλειά της. Επιπλέον, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κούρσα εξοπλισμών.