Τι θέλει να πετύχει ο Φειδίας Παναγιώτου;


Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος αρχικά απασχόλησε τα διεθνή μέσα όταν εξελέγη στην Ευρωβουλή παρότι δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική, πλέον έχει γίνει γνωστός με διάφορους άλλους ρόλους: Για τη «σχέση» του με τον Έλον Μασκ, για τη σύντροφό του που μπήκε στο Big Brother, για την «κριτική» του μέσω TikTok στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τελευταία, όμως, απασχολεί τα μέσα και ως ο άνθρωπος που αναπαράγει τη ρητορική του Κρεμλίνου κατευθείαν από τις Βρυξέλλες.

Βέβαια, ο ευρωσκεπτικισμός και το γνωστό αφήγημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον οποίο υποτίθεται ότι ευθύνεται η «δυτική επιθετικότητα» και η «προέκταση του ΝΑΤΟ», δεν είναι στοιχεία που λείπουν από την Ευρωβουλή. Αλλά σε αντίθεση με άλλους εκφραστές αυτής της ρητορικής, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος στην Ελλάδα ή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο Φειδίας Παναγιώτου δεν απευθύνεται σε μία συντηρητική βάση ψηφοφόρων που μπορεί να βλέπει θετικά τη διακυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αντιθέτως, ο 25χρονος μοιάζει να καβαλάει το «αντισυστημικό» κύμα το οποίο διαπρέπει στα social media και φαίνεται να επηρεάζει δυσανάλογα τους νεότερους ψηφοφόρους. Άλλωστε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το φυσικό περιβάλλον του Φειδία, ο οποίος απέκτησε διαδικτυακή φήμη ως YouTuber με εκατομμύρια συνδρομητές την οποία εξαργύρωσε στις κάλπες.

Ποιος είναι ο στόχος του Φειδία Παναγιώτου;

Όχι, ο στόχος του Φειδία δεν είναι να ωραιοποιήσει τον κοινωνικό συντηρητισμό και τον αυταρχισμό της Ρωσίας του Πούτιν, αλλά να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ και γενικότερα της «Δύσης». Το κατά πόσο έχει πραγματικούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, όπως πολλοί επικριτές του υποστηρίζουν, δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αλλά το ότι συστηματικά αναπαράγει ρητορική που ταυτίζεται με τη «γραμμή» της Μόσχας ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι γεγονός.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ήταν ένας από τους μόλις τρεις ευρωβουλευτές που απείχαν από ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο καλούσε για την επιστροφή των περίπου 20.000 παιδιών από την Ουκρανία που είχαν απαχθεί από τη Ρωσία. Μάλιστα, την ακριβώς επόμενη ημέρα παρευρέθηκε στη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης (9 Μαΐου) στη Μόσχα, σε ένα ταξίδι που έγινε με προσωπική του πρωτοβουλία.

Αυτές οι τοποθετήσεις του Φειδία τον έχουν φέρει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής. Πιθανώς λόγω της υπερβολικής αυταρέσκειας, αυτοπεποίθησης και κακώς εννοούμενου θράσους που τον διακατέχει, ο 25χρονος ευρωβουλευτής δέχτηκε να δώσει συνέντευξη σε κάποιον που ο ίδιος θα χαρακτήριζε δικό του «hater». Πρόκειται για τον 30χρονο Ιρλανδό δημοσιογράφο Caolan Robertson, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως έφηβος ακροδεξιός influencer, αλλά εδώ και χρόνια διερευνά πώς ακριβώς οι νέοι πέφτουν στην παγίδα της ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης.

Φειδίας Παναγιώτου: Ένας εραστής του whataboutism

Αποφεύγοντας ακόμη και τις τυπικές φιλοφρονήσεις με τις οποίες ξεκινούν οι περισσότερες συνεντεύξεις, ο Ρόμπερτσον ρώτησε ευθέως τον Φειδία ποιος πλήρωσε το ταξίδι του στη Μόσχα. Όμως ο Κύπριος ευρωβουλευτής αρνήθηκε να απαντήσει, προτιμώντας να επιδείξει την εξαιρετική του ικανότητα στην τέχνη του whataboutism, κάτι που θα συνέχιζε να κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει στη δημοκρατία, η οποία ξεκάθαρα δεν υφίσταται στη Ρωσία, απάντησε ότι το 65% των Κυπρίων και το 70% των Ελλήνων «θέλουν τη διπλωματία με τη Ρωσία». Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του, έφερε ως παράδειγμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το γεγονός ότι η Ευρώπη διατηρεί ακόμη διάλογο με την Άγκυρα. Είπε, επίσης, ότι στα πλαίσια της διπλωματίας έγινε το ταξίδι του στη Μόσχα.

Έπειτα, άρχισε να υποστηρίζει ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία δεν είναι παρά «ένας πόλεμος των ΗΠΑ» και άκουσε για άλλη μία φορά τον Robertson να του λέει ότι αναπαράγει ρωσική προπαγάνδα. «Το να λέω κάποια πράγματα που συμβαδίζουν με το Κρεμλίνο δεν με κάνει ”πιόνι” της Ρωσίας» ήταν η απάντηση του Φειδία.

Όταν ήρθε η στιγμή να υπερασπιστεί την αποχή του από το ψήφισμα για την επιστροφή των 20.000 παιδιών, ένα θέμα που σίγουρα θα περίμενε να θιγεί, ο Παναγιώτου δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές δεν είχαν λάβει επαρκή πληροφόρηση. Καθώς για τον ίδιο, μία μελέτη από το κορυφαίο πανεπιστήμιο Yale δεν είναι έγκυρη, αφού – υποστηρίζει – χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Δεν δίστασε, επίσης, να πει ότι «ορισμένα από αυτά τα παιδιά μπορεί να μη θέλουν να επιστρέψουν»!

Φυσικά, δεν εξήγησε γιατί βρίσκει το αφήγημα του Κρεμλίνου πιο πιστευτό. Διότι σκοπός του είναι απλά να υπονομεύσει και να μπερδέψει, αφήνοντας το κοινό του να «κάνει τη δική του έρευνα» και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Περίπου σαν ένα bot του Twitter, σε ζωντανή μορφή.





Πηγή: www.lifo.gr