Τουρκία: Εγκαταλείπουν οι Γερμανοί τουρίστες – Ακριβότερα κατά 36% ξενοδοχεία και εστιατόρια


Η Τουρκία υπήρξε για χρόνια κορυφαίος προορισμός διακοπών για τους Γερμανούς τουρίστες. Όμως, αυτό αλλάζει ραγδαία. Η σημαντική αύξηση τιμών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια οδηγεί πολλούς να αναθεωρήσουν τις φετινές τους επιλογές.

Σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία ερευνών Travel Data + Analytics, οι κρατήσεις από τη Γερμανία προς τα νότια παράλια της Τουρκίας για τη φετινή θερινή περίοδο έχουν μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2023.

Τα επίσημα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK) δείχνουν αύξηση 36% στις τιμές καταλυμάτων και εστίασης τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με τις αυξήσεις να επηρεάζουν περιοχές από τη Μεσόγειο έως την Κωνσταντινούπολη.

Η μείωση της τουριστικής ζήτησης εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλους κλάδους, όπως η εστίαση, οι μεταφορές και το λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την Katrin Pasvantis, ειδικό εξωτερικού εμπορίου στον οργανισμό Germany Trade & Invest (GTAI).

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ παρείχε ως πρόσφατα ένα οικονομικό πλεονέκτημα στους ξένους επισκέπτες. Ωστόσο, η παρατεταμένη χαμηλότοκη πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η αύξηση του πληθωρισμού έχουν εξανεμίσει αυτό το όφελος. Παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (σήμερα στο 46%), ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός — με τα επίσημα στοιχεία να τον τοποθετούν στο 35% τον Ιούνιο και ανεξάρτητες εκτιμήσεις, όπως της ENAG, να μιλούν για σχεδόν διπλάσιο ποσοστό. Ως αποτέλεσμα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις τιμολογούν πλέον σε ευρώ, καθιστώντας τις διακοπές στην Τουρκία λιγότερο συμφέρουσες για τους ξένους τουρίστες.

Η πρόσφατη πολιτική ένταση, όπως η υπόθεση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και υποψηφίου προέδρου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, προκαλεί επιπλέον αβεβαιότητα, επηρεάζοντας την ισοτιμία της λίρας και τη διεθνή εμπιστοσύνη.

Η Commerzbank, μέσω της αναλύτριας Antje Praefcke, εκφράζει αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τη λίρα με επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα. Παρά τη ρητορική για “οικονομία χωρίς επιτόκια”, ο ίδιος ο Ερντογάν συνεχίζει να αποφεύγει επώδυνες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Παρόλο που ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ανέλαβε με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Η έλλειψη προβλεψιμότητας οδηγεί και γερμανικές επιχειρήσεις να κρατούν στάση αναμονής όσον αφορά επενδύσεις στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τόσο τον τουρισμό όσο και την οικονομική δραστηριότητα.



Πηγή: www.lifo.gr