Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει επ’ αόριστον σε ζώνες ασφαλείας εντός της Λωρίδας της Γάζας, του Λιβάνου και της Συρίας, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον των συνομιλιών με τη Χαμάς για εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους σε περισσότερα από τα μισά εδάφη της Γάζας, σε μία προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για την απελευθέρωση των ομήρων, μετά τη λήξη της προηγούμενης εκεχειρίας.
Το Ισραήλ διατηρεί επίσης στρατιωτική παρουσία σε περιοχές του Λιβάνου και της νότιας Συρίας, όπου ελέγχει ουδέτερες ζώνες μετά από ένοπλες συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ και την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, αντίστοιχα.
«Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν αποσύρονται από τις περιοχές που έχουν εκκαθαριστεί και καταληφθεί», δήλωσε ο Κατζ. «Ο στρατός θα παραμείνει στις ζώνες ασφαλείας ως ανάχωμα μεταξύ του εχθρού και των ισραηλινών κοινοτήτων, τόσο προσωρινά όσο και μόνιμα, όπως συμβαίνει στον Λίβανο και τη Συρία».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς Παλαιστινίων και των κυβερνήσεων του Λιβάνου και της Συρίας, που θεωρούν την ισραηλινή παρουσία στρατιωτική κατοχή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, υποστήριξε ότι η παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων σε ορισμένες περιοχές εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ πέρυσι άφησε πίσω του πάνω από 4.000 νεκρούς, κυρίως αμάχους.
Την Τετάρτη, 15 Απριλίου, δύο ισραηλινές επιθέσεις με drone στο νότιο Λίβανο σκότωσαν δύο άτομα, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 70 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο μετά την έναρξη της εκεχειρίας τον Νοέμβριο.

Η Χαμάς επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει σε απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται χωρίς πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και μόνιμη κατάπαυση πυρός.
Η βασική οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δίνει προτεραιότητα στην κατοχή εδαφών αντί για την επιστροφή των αιχμαλώτων. «Υπάρχει εφικτή λύση: η ταυτόχρονη απελευθέρωση όλων των ομήρων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, ακόμη και με κόστος τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι ζώνες ασφαλείας είναι απαραίτητες για την αποτροπή νέων επιθέσεων, όπως εκείνης της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απάγοντας 251.
Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 51.000 Παλαιστινίων. Δεν διευκρινίζεται πόσοι ήταν μαχητές ή άμαχοι, αλλά αναφέρεται ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει 20.000 μαχητές, χωρίς να έχει προσκομίσει σχετικά στοιχεία.
Εκτοπισμός αμάχων και ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν καταστήσει μεγάλο μέρος της Γάζας ακατοίκητο, με περίπου το 90% του πληθυσμού να έχει εκτοπιστεί, συχνά επανειλημμένα. Σήμερα, χιλιάδες ζουν σε καταυλισμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, μετά το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων πριν από έναν μήνα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί για την πλήρη εξόντωση της Χαμάς και την επιστροφή των 59 ομήρων που φέρονται να παραμένουν στη Γάζα. Την Τετάρτη, η Ισλαμική Τζιχάντ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με έναν όμηρο, τον Ρομ Μπρασλάφσκι, σε εμφανώς καταναγκαστική δήλωση, να καλεί για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εθελοντική μετανάστευση Παλαιστινίων από τη Γάζα σε τρίτες χώρες, μία πρόταση που έχει απορριφθεί από την παλαιστινιακή ηγεσία και τον αραβικό κόσμο ως μορφή εξαναγκαστικής μετακίνησης.
Διεθνείς νομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ οι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται ότι πρόκειται για επανάληψη της μαζικής εκδίωξης του 1948.
Η στάση της κυβέρνησης Τραμπ
Η Ουάσιγκτον έχει στηρίξει την απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει και πάλι τις επιχειρήσεις στη Γάζα και να διακόψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για νέα κατάπαυση πυρός, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ο Νετανιάχου ηγείται της πιο εθνικιστικής και θρησκευτικής κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, με μέλη του συνασπισμού να ζητούν την επιστροφή των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα. Το Ισραήλ είχε αποσυρθεί από τη Γάζα το 2005, αλλά διατηρεί τον έλεγχο των χερσαίων συνόρων, της ακτογραμμής και του εναέριου χώρου, ενώ έχει επιβάλει αποκλεισμό από κοινού με την Αίγυπτο από το 2007.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967, περιοχές τις οποίες οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία και προσάρτησε, αναγνωρίζονται μόνο από τις ΗΠΑ ως μέρος της επικράτειάς του.
Με πληροφορίες από Associated Press