Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη «εκτεταμένων χερσαίων επιχειρήσεων» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, το βράδυ της Κυριακής, εκδίδοντας ταυτόχρονα εντολές εκκένωσης για αρκετές περιοχές που χαρακτηρίστηκαν στόχοι επικείμενων επιθέσεων.
Στο πλαίσιο της νέας φάσης της στρατιωτικής εκστρατείας, που φέρει την ονομασία Επιχείρηση «Το Άρμα του Γεδεών», οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) πραγματοποίησαν επιθέσεις σε πολλαπλούς στόχους, μεταξύ των οποίων και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα.
Το Τελ Αβίβ δηλώνει ότι βασικός στόχος της επιχείρησης παραμένει η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και η εξουδετέρωση της Χαμάς. Οι επιδρομές επεκτάθηκαν στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, καθώς και στις πόλεις της Μπέιτ Λαχία και του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια, σύμφωνα με πληροφορίες διασωστικών συνεργείων.

Το υπουργείο Υγείας, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ανέφερε ότι τουλάχιστον 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 361 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
Η πολιτική άμυνα της Γάζας δήλωσε ότι ο καταυλισμός εκτοπισμένων αλ-Μαουάσι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας –περιοχή που είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί «ασφαλής ζώνη»– δέχτηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα 22 θανάτους και 100 τραυματισμούς.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε στο BBC μια γυναίκα από τη Χαν Γιουνίς. «Έμεινα ξύπνια όλη τη νύχτα από τους βομβαρδισμούς και έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε αλεύρι, φυσικό αέριο και τρόφιμα».
Στην ανακοίνωση της Κυριακής, που χαρακτηρίστηκε «τελική προειδοποίηση», ο ισραηλινός στρατός υπογράμμισε ότι θα «εξαπολύσει ισχυρό χτύπημα σε οποιαδήποτε περιοχή χρησιμοποιείται για την εκτόξευση πυραύλων» και κάλεσε τους πολίτες να «μετακινηθούν αμέσως δυτικά προς τα γνωστά καταφύγια στο αλ-Μαουάσι».
Γάζα: Υγειονομικές εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας – Καταγγελίες για επιθέσεις σε νοσοκομεία
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι τρία δημόσια νοσοκομεία στη βόρεια επαρχία έχουν τεθεί «εκτός λειτουργίας» λόγω των εντεινόμενων αεροπορικών επιδρομών.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν οι καταγγελίες από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στο Μπέιτ Λαχία, όπου το προσωπικό δήλωσε στο BBC ότι γύρω στις 21:40 τοπική ώρα, ισραηλινά άρματα μάχης «είχαν φτάσει έξω και πυροβολούσαν το νοσοκομείο».
Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 55 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις γιατροί και οκτώ νοσηλευτές, καθώς και πολλοί ασθενείς που δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν μετά από πρωινή επίθεση. Περίπου 50 λεπτά αργότερα, το νοσοκομείο ανέφερε ότι οι IDF είχαν αποσυρθεί από την περιοχή.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματά του επιχειρούν κατά «τρομοκρατικών υποδομών» στην περιοχή πέριξ του Ινδονησιακού Νοσοκομείου.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το προσωπικό και οι ασθενείς «δέχτηκαν έντονα πυρά», καταγγέλλοντας ότι το Ισραήλ «πολιορκούσε το νοσοκομείο, έκοψε την πρόσβαση και ουσιαστικά εξανάγκασε το νοσοκομείο σε παύση λειτουργίας».
Γιατροί δήλωσαν στο BBC ότι «δεν εκδόθηκε εντολή εκκένωσης ή προειδοποίηση πριν από τις επιθέσεις» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο».
Γάζα: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ – Διαφωνίες για τους όρους
Οι επιθέσεις σημειώνονται ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ντόχα.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι η διαπραγματευτική ομάδα της χώρας «εξαντλεί κάθε δυνατότητα» για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία, κατά τον ίδιο, «θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την εξορία των τρομοκρατών της Χαμάς και τον αφοπλισμό της Λωρίδας της Γάζας».
Ανώτερη πηγή της Χαμάς, ωστόσο, δήλωσε στο BBC ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος ή πρόοδος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα λόγω της συνεχιζόμενης ισραηλινής αδιαλλαξίας».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Χαμάς προτείνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων σε μία φάση, «υπό την προϋπόθεση της επίτευξης μιας συνολικής και μόνιμης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός – κάτι που η ισραηλινή πλευρά εξακολουθεί να απορρίπτει, καθώς η διαπραγματευτική της ομάδα δεν έχει την εντολή να αποφασίσει για βασικά ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς «απορρίπτει οποιεσδήποτε μερικές ή προσωρινές ρυθμίσεις» και ότι ζητείται η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
«Το Ισραήλ θέλει να ανακτήσει τους ομήρους του σε μία ή δύο παρτίδες με αντάλλαγμα μια προσωρινή εκεχειρία», σημείωσε.
Γάζα: Νέες καταστροφές σε υποδομές – Αυξανόμενος κίνδυνος λιμού
Ο Μοχάμεντ Σάλχα, διευθυντής του ιδιωτικού νοσοκομείου al-Awda στη βόρεια Γάζα, προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις από την παύση λειτουργίας του Ινδονησιακού Νοσοκομείου. Το al-Awda βασιζόταν σε αυτό για αποθέματα οξυγόνου και για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξε βομβαρδισμός κοντά στο δικό του νοσοκομείο το προηγούμενο βράδυ, προκαλώντας «μεγάλες ζημιές» τις οποίες το προσωπικό προσπαθούσε να αποκαταστήσει.
Ισραηλινές επιδρομές έπληξαν πρόσφατα και δύο από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα της Χαν Γιουνίς: το Ιατρικό Συγκρότημα Nasser και το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο.
Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι διατηρεί υπόγειο κέντρο διοίκησης κάτω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο και δήλωσε ότι πραγματοποίησε «ακριβές χτύπημα» κατά «τρομοκρατών της Χαμάς». Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, στόχος ήταν ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφός του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ.
Γάζα: Ανθρωπιστική κρίση και κίνδυνος για τους ομήρους
Από την επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στις 18 Μαΐου, μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας, οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τις 53.000, σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές.
Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν για λιμό στον πληθυσμό των 2,1 εκατ., καθώς αυξάνονται οι αναφορές για σοβαρό υποσιτισμό, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών.
Το ισραηλινό επιτελείο δήλωσε ότι η νέα φάση της επιχείρησης αποσκοπεί στην «επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου», περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης των ομήρων και της «ήττας της Χαμάς».
Ωστόσο, το Φόρουμ Ομηρών και Αγνοούμενων Οικογενειών εξέδωσε προειδοποίηση ότι η επιχείρηση δημιουργεί «σοβαρούς και κλιμακούμενους κινδύνους» για τους περίπου 58 εναπομείναντες ομήρους, εκ των οποίων μόνο 23 θεωρούνται ζωντανοί.
«Μαρτυρίες από απελευθερωμένους ομήρους περιγράφουν σημαντικά επιδεινωμένη μεταχείριση μετά από στρατιωτικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής κακοποίησης, της συγκράτησης και της μείωσης των τροφίμων», αναφέρει το Φόρουμ.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 άτομα και οδήγησαν στην ομηρία περισσότερων από 250.
Με πληροφορίες από BBC