«Όταν χτίσουν ένα στρατόπεδο όπου σκοπεύουν να “καθαρίσουν” πάνω από τη μισή Γάζα, τότε το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται για προστασία των Παλαιστινίων, αλλά για την εκδίωξή τους, να τους πετάξουν έξω. Δεν βλέπω άλλη εξήγηση», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ στην Guardian.
Ο Όλμερτ και άλλοι Ισραηλινοί νομικοί έχουν χαρακτηρίσει τη δημιουργία αυτής της «ανθρωπιστικής πόλης» ως πρότυπο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, προειδοποιώντας πως, «υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να συνιστά γενοκτονία». Ευθύνες φέρουν και όσοι συγκρίνουν το σχέδιο με ναζιστικά στρατόπεδα – το ισραηλινό κράτος υποστηρίζει ότι είναι μέτρο προστασίας.
Το Yad Vashem κατηγόρησε ακόμη έναν δημοσιογράφο για «σοβαρή και ανεπίτρεπτη εκτροπή» της έννοιας του Ολοκαυτώματος.
Ο Όλμερτ μιλούσε την ημέρα των κηδειών δύο Παλαιστινίων ανδρών στη Δυτική Όχθη – ενός εκ των οποίων Αμερικανού υπηκόου – δολοφονηθέντων από ισραηλινούς εποίκους στο πλαίσιο κύματος βίας που έχει εξαναγκάσει κατοίκους πολλών χωριών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτές οι επιθέσεις, είπε, είναι εγκλήματα πολέμου. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Αδιανόητο. Πρόκειται για συνεχιζόμενες επιχειρήσεις οργανωμένες με τον πιο βάρβαρο τρόπο από μεγάλα σύνολα», τόνισε.
Οι δράστες αυτοαποκαλούνται “hilltop youth” και θεωρούνται εξτρεμιστές. Ο Όλμερτ προτιμά τον όρο «θηριωδίες από λόφους» για να περιγράψει το κύμα βίας που εξαπλώνεται με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία. «Δεν μπορούν να δρουν έτσι χωρίς στήριξη και προστασία από τις ισραηλινές αρχές στα κατεχόμενα», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης για υποστήριξη των επιθέσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, που επέκτειναν εποικισμό και έλεγχο επιβολής νόμου – χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρό από μέσα», μεγαλύτερο από κάθε εξωτερική απειλή.
Η κατάσταση στη Γάζα και οι επιθέσεις των εποίκων πυροδοτούν οργή κατά του Ισραήλ — όχι κατ’ ανάγκη μόνο εξαιτίας αντισημιτισμού, αλλά ως φυσική αντίδραση σε κατάχρηση εξουσίας. «Είναι μια επώδυνη αλλά φυσιολογική αντίδραση: ‘Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο’», είπε.
Η αλλαγή στάσης εντός Ισραήλ θα έρθει όταν γίνουν αισθητές οι διεθνείς πιέσεις, τόνισε, καλώντας για ιερή διεθνή παρέμβαση αφού δεν υπάρχουν επαρκείς πολιτικοί αντίπαλοι στο εσωτερικό. Κατήγγειλε και τα μέσα για τη σιωπή τους απέναντι στη βία κατά των Παλαιστινίων.
Αρχικά υποστήριξε την εκστρατεία κατά της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023. Όμως αυτή την άνοιξη, όταν η κυβέρνηση εγκατέλειψε συνολικά και ωμά τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κράτος διαπράττει εγκλήματα πολέμου.
Ντροπιασμένος και με καρδιά σπαραγμένη, αποφάσισε να μιλήσει: «Τι μπορώ εγώ να κάνω; Να αναγνωρίσω αυτά τα κακά και να τα επικρίνω, για να δείξω ότι στο Ισραήλ υπάρχουν και άλλες φωνές».
Δεν ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «εντολή». Αντίθετα, πιστεύει πως οι στρατιωτικές αρχές έκλειναν τα μάτια, επιτρέποντας πράξεις που οδήγησαν αναπόφευκτα σε θανάτους αμάχων. «Για αυτό κατηγορώ την κυβέρνηση ότι φέρει ευθύνη για εγκλήματα πολέμου», είπε.
Παρά τα δεινά, ελπίζει ακόμα σε λύση δύο κρατών. Συνεργάζεται με τον πρώην παλαιστίνιο υπουργό Νάσερ αλ-Κίντουα και πιστεύει ότι μια ιστορική συμφωνία — τέλος του πολέμου στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την κανονικοποίηση σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία — είναι εφικτή, αν μόνο ο Νετανιάχου έχει τη βούληση.
Αντί για αυτό, εξέφρασε την έκπληξή του, καθώς είδε τον Νετανιάχου — ο οποίος διώκεται με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο — να προτείνει τον Ντόναλντ Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης.
Με πληροφορίες από Guardian