Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες


Το όμορφο χωριό Σεργκέλε, κρυμμένο στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν, έχει ιστορία αιώνων στην καλλιέργεια ροδιών, αμυγδάλων και ροδάκινων, καθώς και στη συγκομιδή άγριων καρπών και μπαχαρικών από τα γύρω δάση.

Ωστόσο, το χωριό αυτό του Ιρακινού Κουρδιστάν, που βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, αντιμετωπίζει τη διαρκώς αυξανόμενη παρουσία του τουρκικού στρατού στην περιοχή, με στρατιωτικές βάσεις να καταλαμβάνουν τις γύρω πλαγιές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με τη σταδιακή επέκταση των τουρκικών βάσεων, με μια από αυτές να δεσπόζει στην κορυφή του δυτικού λόφου, ενώ μια άλλη αναγερθεί στον ανατολικό τομέα. Τουλάχιστον επτά νέες βάσεις έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με μια από αυτές να ελέγχει το φράγμα που ρυθμίζει την ύδρευση του Σεργκέλε, καθιστώντας την περιοχή απρόσιτη για τους κατοίκους.

Ο Σερβάν Σερβάν Σερτζέλι, 50 ετών, αγρότης και κάτοικος του Σεργκέλε, αναφέρει πως η τουρκική στρατιωτική παρουσία αποτελεί μια μορφή κατοχής των κουρδικών εδαφών του Ιράκ. “Οι Τούρκοι το κατέστρεψαν”, λέει, αναφερόμενος στην απώλεια πρόσβασης σε μέρος της γης του.

Η Ζώνη Απαγόρευσης: Στρατιωτική Σύγκρουση και Ανθρωπιστική Κρίση

Η περιοχή γύρω από το Σεργκέλε αποτελεί μέρος της ευρύτερης “Ζώνης Απαγόρευσης”, μιας περιοχής στα βόρεια του Ιράκ που έχει επηρεαστεί από τη σύγκρουση της Τουρκίας με την κουρδική αντάρτικη οργάνωση PKK, η οποία δρα από τη δεκαετία του 1980 στη Νότια Τουρκία. Στην “Ζώνη Απαγόρευσης”, η οποία εκτείνεται κατά μήκος σχεδόν όλης της ιρακινής μεθορίου με την Τουρκία και φτάνει σε βάθος έως και 40 χιλιομέτρων, έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες πολίτες από αεροπορικές και drone επιθέσεις, ενώ χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

Η περιοχή του Σεργκέλε, πλέον, θεωρείται το μέτωπο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης ενάντια στο PKK και το τοπίο είναι κατεστραμμένο από τις επιθέσεις. Πυροβολισμοί και εκρήξεις καίνε το έδαφος γύρω από το χωριό, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους για περαιτέρω ένταση.

Επέκταση Τουρκικής Στρατιωτικής Παρουσίας στην Περιοχή

Η Τουρκία έχει εντείνει την παρουσία της στη “Ζώνη Απαγόρευσης” τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση δορυφορικών εικόνων να αποκαλύπτει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, είχε δημιουργήσει τουλάχιστον 136 στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ. Αυτό έχει προσφέρει στην Τουρκία τον έλεγχο περισσότερων από 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ιρακινής γης και έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 660 χιλιόμετρα δρόμων που συνδέουν τις βάσεις αυτές.

Η ιρακινή κυβέρνηση, αν και καταδικάζει δημόσια την τουρκική στρατιωτική παρουσία, εν τούτοις έχει αναγκαστεί να συναινέσει σε κάποιες από τις τουρκικές απαιτήσεις. Το 2024, οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού καταπολέμηση του PKK, χωρίς να επιβάλλουν περιορισμούς στις τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Ανθρώπινες Ζωές Στην Πρώτη Γραμμή: Σκοτωμένοι Πολίτες και Εκτοπισμένοι

Πολίτες που ζουν στην περιοχή του Σεργκέλε και γύρω από αυτήν βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αεροπορικών επιθέσεων και εκτοπισμού. Ο 24χρονος Άλαν Ισμαήλ, ασθενής με καρκίνο, σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή τον Αύγουστο του 2023 ενώ βρισκόταν στα βουνά με τον ξάδελφό του. Η τουρκική στρατιωτική ηγεσία αρνήθηκε την επίθεση, αλλά τοπικές αρχές ανέφεραν ότι ήταν αποτέλεσμα τουρκικού drone.

Η οικογένεια του Άλαν, παρά την τραγωδία, περιμένει ακόμα να αναγνωριστεί η αδικία από τις τοπικές αρχές του Κουρδιστάν και να δοθεί δικαιοσύνη.

Η στρατιωτική επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής του Ερντογάν για την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή και την καταπολέμηση του PKK. Παρά τις ανθρώπινες απώλειες, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές βάσεις είναι αναγκαίες για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με πληροφορίες από BBC



Πηγή: www.lifo.gr