Το Pavilion πολλαπλών χρήσεων φέρνει μια νέα εποχή για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Τι σημαίνει να επενδύεις ουσιαστικά στον πολιτισμό αν όχι να εξασφαλίζεις το μέλλον του;

 

Και πόσο πιο σύνθετη γίνεται μια τέτοια πρωτοβουλία όταν καλείσαι να φέρεις αρχαία μνημεία με αιώνες ιστορίας στη νέα εποχή τους; Το Pavilion πολλαπλών χρήσεων, ο νέος χώρος που θα κατασκευαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, είναι μια ζωντανή απάντηση στα παραπάνω και ένα υπόδειγμα σχεδιασμού που κοιτά στο μέλλον αλλά σέβεται την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον. 

 

Το Pavilion πολλαπλών χρήσεων, που υλοποιείται με την υποστήριξη της ΔΕΗ, αποδεικνύοντας την ουσιαστική επένδυσή της στον πολιτισμό, έρχεται να καλύψει διαχρονικές ανάγκες που προέκυπταν τόσο από τους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες όσο και από τους επισκέπτες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, αλλά και να «ξεκλειδώσει» νέες δυνατότητες για τον ιστορικό χώρο. 

 

Το Pavilion πολλαπλών χρήσεων φέρνει μια νέα εποχή για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του Pavilion Επιδαύρου.

 

Η κομψή και ελαφριά ημιμόνιμη κατασκευή, που θα βρίσκεται κοντά στην είσοδο του θεάτρου, θα περιλαμβάνει δύο επιμέρους όγκους με ένα αίθριο ανάμεσά τους, το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίος σύνδεσμος. Το Pavilion θα «ντύνουν» κατακόρυφα ξύλινα διάτρητα στοιχεία που δίνουν την αίσθηση της συνέχειας με το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα εσοχές, περάσματα και στοιχεία που δημιουργούν σκιά θα επιτρέπουν τη χρήση του με διαφορετικούς τρόπους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εκεί θα φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια, συνεντεύξεις Τύπου και ομιλίες αλλά και πιο πρακτικές ανάγκες των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών, όπως μια «κλειστή» ανάγνωση, ένα ζέσταμα ή η παρουσίαση μιας μακέτας. 

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Flux Office, που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε σημαντικά αντίστοιχα έργα, με επικεφαλής τον Θανάση Δεμίρη και την Εύα Μανιδάκη, η οποία έχει βαθιά γνώση του θεάτρου χάρη στη σκηνογραφική δουλειά της, ανέλαβε να κάνει το Pavilion οργανικό κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και να ανοίξει έναν διάλογο με το γειτονικό κτίριο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. 

 

Το Pavilion πολλαπλών χρήσεων φέρνει μια νέα εποχή για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Από αριστερά προς δεξιά:
κ. Εύα Μανιδάκη
(αρχιτέκτων, FLUXoffice),
κ. Σοφία Δήμτσα
(Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ),
κ. Ιάσων Φωτήλας
(υφυπουργός Πολιτισμού),
κ. Θανάσης Δεμίρης
(αρχιτέκτων, FLUXoffice),
κ. Δημήτρης Πασσάς (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου),
κ. Κατερίνα Ευαγγελάτου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου),
δρ. Γιάννης Καπλάνης
(Γενικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου)

 

Η αρχιτεκτονική μελέτη, που έγινε με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, είχε ένα δύσκολο έργο: να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, βιώσιμο κτίσμα με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση στον φυσικό χώρο αλλά και με αισθητική που συνυπάρχει αρμονικά και συνεχίζει στον ίδιο «τόνο» με το έργο του Κωνσταντινίδη. 

 

«Στα 70 χρόνια που κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών, αυτό είναι ένα δώρο για τις επόμενες γενιές», δήλωσε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία του Pavilion. Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Δημήτρης Πασσάς, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας αλλά και η Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα, προλόγισαν το έργο και τη σημασία του, και στη συνέχεια ο Θανάσης Δεμίρης και η Εύα Μανιδάκη ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στα θεμέλια του κτίσματος, τόσο μέσα από μακέτες όσο και με in situ περιήγηση, όπου ανεβήκαμε «αόρατα» σκαλοπάτια και βρεθήκαμε στο κέντρο του χώρου που προβλέπεται να είναι ήδη λειτουργικός το επόμενο καλοκαίρι. 

 

Το Pavilion πολλαπλών χρήσεων φέρνει μια νέα εποχή για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του Pavilion Επιδαύρου.

 

«Για τη ΔΕΗ η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι μια στρατηγική επιλογή με διαχρονικό χαρακτήρα. Το Pavilion για εμάς δεν είναι όμως μόνο μια χορηγία, είναι μια ξεκάθαρη πράξη ευθύνης. Η ΔΕΗ ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κατασκευή αυτού του περιπτέρου πολλαπλών χρήσεων ώστε να γίνει ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων και ιδεών, και μια επένδυση στο μέλλον του πολιτισμού μας. Με σεβασμό στον χώρο, θέλουμε να αφήσουμε κάτι πίσω μας για τις επόμενες γενιές – κάτι διακριτικό, αλλά ουσιαστικό, και ένα έργο όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους ανθρώπους του φεστιβάλ, τους εργαζόμενούς του. Στον Όμιλο ΔΕΗ πιστεύουμε άλλωστε στη βιώσιμη ανάπτυξη που σέβεται τον τόπο και τους ανθρώπους. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να είναι παρούσα όπου η ενέργεια γίνεται πολιτισμός, όπου το φως γίνεται έμπνευση», δήλωσε η Σοφία Δήμτσα. 

 

Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας Ηλέκτρα 7 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Η συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου οδήγησε φέτος σε μια δυνατή ταινία μεσαίου μήκους που ένωσε τις ματιές 7 σκηνοθετών, η οποία επίσης γυρίστηκε με χορηγία της ΔΕΗ. Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, η Σοφία Εξάρχου, ο Νεριτάν Ζιντζιρία, η Χριστίνα Ιωακειμίδη, ο Μπάμπης Μακρίδης, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και η Ελίνα Ψύκου συναντήθηκαν πάνω στο σενάριο του Παναγιώτη Χριστόπουλου και σκηνοθέτησαν μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου της Ηλέκτρας του Σοφοκλή σε επτά διαφορετικά κεφάλαια. Τη φόρτιση της ταινίας εξισορρόπησε στη συνέχεια η live εμφάνιση του Blaine Reininger των Tuxedomoon, που ντύθηκε με το ατμοσφαιρικό VJing του βιντεοκαλλιτέχνη Παντελή Μάκκα.

 

Το παρόν και το παρελθόν βρίσκονται, λοιπόν, διαρκώς σε διάλογο, όπου και αν κοιτάξεις στους χώρους της Αρχαίας Επιδαύρου. Κομψό και απόλυτα σύγχρονο, διακριτικό και απαραίτητο, το Pavilion πολλαπλών χρήσεων, που αντανακλά την αρμονική συνεργασία διαφορετικών φορέων στην υπηρεσία του πολιτισμού,  βάζει στην εξίσωση και το μέλλον. Τα εγκαίνιά του θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Αρχαίο Θέατρο, την ιστορία και τους ανθρώπους του.



Πηγή: www.lifo.gr