«Mamma Roma» του Πιερ Πάολο Παζολίνι στο Πάρκο Ελευθερίας


Το Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ γιορτάζει 15 αξέχαστα χρόνια και, με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συνεχίζει το πλούσιο πρόγραμμά του με δωρεάν υψηλού επιπέδου κινηματογραφικές αποδράσεις σε μερικές από τις ωραιότερες τοποθεσίες της πόλης.

 

Το 15ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ συνεχίζει με μεγάλη χαρά τη συνεργασία που εγκαινίασε στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την Τρίτη 29 Ιουλίου, στο Πάρκο Ελευθερίας, διοργανώνουν Cycladic Screening στο πλαίσιο της έκθεσης Marlene Dumas. Cycladic Blues, με την προβολή της αριστουργήματος του Πιερ Πάολο Παζολίνι “Mamma Roma” που επέλεξε η  Marlene Dumas ως πηγή έμπνευσής της.

 

Η Marlene Dumas διατηρεί σταθερό ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο και τις δυνατότητές του ως μέσο αφήγησης και έκφρασης. Ιδιαίτερα την απασχολούν οι ταινίες που εστιάζουν σε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, στην απεικόνιση του σώματος, και στην κοινωνική ή ψυχολογική περιθωριοποίηση. Έχει αναφερθεί στην επιρροή του ιταλικού νεορεαλισμού και του Παζολίνι, ενώ στοιχεία κινηματογραφικής αισθητικής – όπως οι δραματικές συνθέσεις, τα έντονα κοντινά πλάνα, και η ατμόσφαιρα – είναι εμφανή σε αρκετά από τα έργα της.

 

MAΜMA ROMA του Πιερ Πάολο Παζολίνι

O Παζολίνι εγκλωβίζει το «λαμπρό όνειρο» της «Mama Roma» μέσα στα στενά κινηματογραφικά κάδρα του και ειρωνεύεται χαρακτηριστικά τη φενάκη της λαχτάρας για διαφυγή.

 

Τρίτη, 29 Ιουλίου

Πάρκο Ελευθερίας, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας

21:30

 

MAMA ΡΟΜΑ | Mamma Roma (1962, 106’)

 

Σκηνοθεσία: Πιέρ Πάολο Παζολίνι

Πρωταγωνιστούν: Άννα Μανιάνι, Έτορε Γκαροφόλο, Φράνκο Τσίτσι

 

Ένα χρόνο μετά το σκηνοθετικό ντεμπούτο του «Ακατόνε», ο Παζολίνι συνεχίζει την κοινωνική καταγραφή του περιθωρίου, παρατηρεί μία πληθωρική σεξεργάτρια σε μία θορυβώδη (αιώνια) πόλη και αφηγείται ευλαβικά μια χριστιανική αλληγορία που εξυψώνει μία θεότητα: την Άννα Μανιάνι. Στην ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο -κατά τα μικροαστικά πρότυπα- μέλλον για τον γιο της, η Μανιάνι αφοσιώνεται πλήρως στον άντρα που γέννησε και όχι σ’ αυτούς που τις επιβάλλονταν αγοραία και αχόρταγα.

 

Με την κάμερα ως καίριο θεατή του καθημερινού, τραγικού μεγαλείου, ο Παζολίνι εγκλωβίζει το «λαμπρό όνειρο» της «Mama Roma» μέσα στα στενά κινηματογραφικά κάδρα του και ειρωνεύεται χαρακτηριστικά τη φενάκη της λαχτάρας για διαφυγή. Η απόδραση δεν είναι εφικτή, οι σκιές των συνοικιών της Ρώμης προοικονομούν το δραματικό φινάλε και η μοίρα παίζει αδιατάρακτα και διαχρονικά το δικό της παιχνίδι. Ο αγώνας, όμως, για μία καλύτερη ζωή οφείλει να παραμείνει το πιο σημαντικό κίνητρο και στον ασπρόμαυρο κόσμο της «Mama Roma», το σύμβολο αυτού του αγώνα είναι το πρόσωπο μιας «μάνας κουράγιο». Διόλου τυχαία, η επόμενη ταινία του Παζολίνι ήταν το «Κατα Ματθαίον Ευαγγέλιο». 

 

Προλογίζει η βραβευμένη συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου (TBC).

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση της Marlene Dumas εδώ.



Πηγή: www.lifo.gr