Για τις διαστάσεις του φαινομένου του bullying στο σχολεία με αφορμή το τελευταίο συμβάν με τον σοβαρό τραυματισμού του 13χρονου στην Πάτρα, μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κατσαρός, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου. Όπως ανέφερε, καταγράφεται μείωση στα περιστατικά bullying ωστόσο τα κρούσματα, όταν συμβαίνουν, είναι μεγάλης έντασης.
«Ενώ υπάρχει μία, θα λέγαμε, μείωση του αριθμού των περιστατικών που αφορούν το bullying και σε αυτή την κατεύθυνση έχουν λειτουργήσει οι παρεμβάσεις που ανέπτυξε το υπουργείο Παιδείας το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή τόσο με την ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας των αναφορών, όσο και με την διαχείριση που γίνεται στα σχολεία και με την αυστηροποίηση των παιδαγωγικών μέτρων τα οποία λαμβάνονται, τα οποία πρέπει να το πούμε ότι τα έχουν αγκαλιάσει και τα εφαρμόζουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, δηλαδή φάνηκε ότι ήταν εκ της χρήσης τους ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ιδιαίτερα χρήσιμα για τους εκπαιδευτικούς, εκεί λοιπόν πράγματι, στη μείωση των περιστατικών έχουμε μια μεγάλη κάμψη, αλλά έχουμε έμφαση και μεγάλη εμφάνιση δύσκολων περιστατικών, πιο μεγάλης έντασης περιστατικών, σαν αυτό το οποίο συνέβη τώρα στην Πάτρα».
Σχετικά με το ότι κατά τα φαινόμενα, οι γονείς καταγγέλλουν πως ο μαθητής εδώ και καιρό υφίστατο bullying αλλά και το ότι έχει ασκηθεί δίωξη σε καθηγήτρια γιατί ξέφυγε από την επίβλεψή της το περιστατικό με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του παιδιού, ο κ. Κατσαρός ανέφερε πως τα στοιχεία που αφορούν το περιστατικό θα τα αποκαλύψει σιγά σιγά η έρευνα της αστυνομίας και ό,τι διενεργεί από την πλευρά του το υπουργείο.
«Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Δεν ξέρουμε αν είναι ένας εκπαιδευτικός ή αν θα αναζητηθούν ευθύνες γενικά στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είχαν εκείνη την ημέρα την εφημερία, την υποχρέωση δηλαδή να παρακολουθούν τα παιδιά στο διάλειμμα. Όλα αυτά προφανώς θα τα δει από τη σκοπιά της η αστυνομία, αλλά πρώτα ενδιαφέρουν εμάς. Εμείς δηλαδή έχουμε δώσει αυστηρότατες οδηγίες επανειλημμένως και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Αχαΐας έχει δώσει και έχει στείλει έγγραφο και έχει επιστήσει την προσοχή επανειλημμένως και σε σεμινάρια για να μπορέσει να αναδείξει στους εκπαιδευτικούς την ανάγκη να υλοποιούν τις εφημερίες με υποδειγματικό τρόπο. Δεν μπορεί να υπάρχει πουθενά, αυτό που λέμε νεκρό οπτικό σημείο, σημείο δηλαδή που δεν βλέπουν τα παιδιά. Αν υπάρχει τέτοιο, απαγορεύεται να βρίσκονται τα παιδιά εκεί. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ καλά προσδιορισμένο μέσα στον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου ποιο είναι το μέρος στο οποίο πρέπει να βρίσκονται οι μαθητές και μάλιστα με τρόπο που να επιτηρείται με απόλυτη ασφάλεια» επισήμανε ο κ. Κατσαρός.
«Σε κάθε περίπτωση, θα ελεγχθεί από τις δικές μας υπηρεσίες μέσω της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης το ποια ήταν η κατάσταση όσον αφορά την τήρηση των εφημεριών. Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις δράσεις πρόληψης και με τις δράσεις που έχουν γίνει διότι και μας έρχεται στα αυτιά μας ότι οι γονείς του μαθητή είχαν απευθυνθεί στο σχολείο έχοντας αγωνία για το τι γίνεται με το παιδί τους» προσέθεσε ο κ. Κατσαρός, ενώ σημείωσε πως την ημέρα του συμβάντος, η διευθύντρια του σχολείου βρισκόταν σε σεμινάριο για το bullying.
«Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για να πάμε και σε νομοθέτηση και άλλων διατάξεων, οι οποίες θα ενισχύσουν ακριβώς τον ρόλο των εκπαιδευτικών. Τώρα, εδώ οφείλει το σχολείο να δείξει έργο όσον αφορά τις απαντήσεις σε αυτά που πήγαν οι γονείς με ανησυχία και κατέθεσαν από τις αρχές Απριλίου ότι το παιδί μας φαίνεται να επιστρέφει κάποιες φορές και μας αναφέρει ότι πέρασαν κάποιοι και το ακούμπησαν ή το χτύπησαν ή η τσάντα του έπεσε κάτω, δεν είναι διευκρινισμένο πώς έπεσε η τσάντα του κάτω, σπρώχτηκαν, δεν σπρώχτηκαν, τον σπρώξανε επίτηδες. Όλα αυτά προφανώς συνιστούν μία κατάσταση που σε βάζει σε πολύ μεγάλη ανησυχία και μπαίνεις στη διαδικασία να διερευνήσεις bullying. (…) Σημασία έχει ότι εμείς ως σχολείο πρέπει να είμαστε από πάνω και δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο να μας ξεφύγουν τέτοια περιστατικά. Γι’ αυτό το λόγο θα προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες της διερεύνησης που αφορούν τη δική μας τη μερίδα. Έπειτα, ένα άλλο κομμάτι στο οποίο έχουμε εστιάσει πάρα πολύ είναι το θέμα, πρώτον, της επιβολής των αυστηρότερων παιδαγωγικών μέτρων, εφόσον όλα φανούν και αποδειχθούν ότι είναι όπως είναι. Και δεύτερον, παράλληλα, της στήριξης των μαθητών είτε παραμείνουν σε αυτό το σχολείο είτε όχι. Πρέπει να σας πω ότι το σχολείο αμέσως μετά την επίσκεψη των γονέων ενεργοποίησε τον ψυχολόγο, τουλάχιστον με πληροφορίες που έχουμε από το σχολείο» συμπλήρωσε ο κ. Κατσαρός.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, επισήμανε και εκείνη πως πράγματι έχουν περιοριστεί αρκετά αυτά τα φαινόμενα.
«Βέβαια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, οι νέοι πάνω σε ένα παιχνίδι, σε ένα challenge όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν, γιατί ούτε παιχνίδι μπορεί να θεωρηθεί κάτι τέτοιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς σε μικρά παιδιά, πόσο μάλλον όταν συμβαίνει μέσα σε μία σχολική μονάδα. Προσπαθούμε με πολλή ευαισθησία να εξετάσουμε το συγκεκριμένο περιστατικό. Βλέπουμε και την πλευρά του θύματος, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει ότι δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι. Φυσικά βλέπουμε και την πλευρά των κατηγορουμένων. Μεγάλη προσοχή και από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς μιλάμε για μικρές ηλικίες. Βέβαια αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε συνολικά, τι αντιλαμβάνονται τα παιδιά, αν αντιλαμβάνονται τα παιδιά ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από λάθος χειρισμούς από τέτοιες ενέργειες οι οποίες δεν μπορούν να αποτελούν παιχνίδι και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν. Φυσικά πολύ μεγάλο βάρος πέφτει εδώ στην οικογένεια, όπως και στη σχολική μονάδα. Να ενημερώσει τα παιδιά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο» τόνισε η κ. Δημογλίδου.
www.ertnews.gr