«Το διεθνές δίκαιο δεν επικαθορίζεται από μονομερείς ρηματικές διακοινώσεις, ούτε από ευσεβείς πόθους τρίτων» απαντούν ελληνικές διπλωματικές πηγές, μετά τη νέα προκλητική ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η Λιβύη στον ΟΗΕ.
Η διακοίνωση συνοδεύεται από χάρτη, με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της να φτάνουν έως την Κρήτη. Στις προκλήσεις της Λιβύης η Αθήνα απαντά, ότι η ρηματική διακοίνωση έρχεται ως αντίδραση άσκησης νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Ελλάδα, και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, στην πλήρη υιοθέτηση της τουρκικής προσέγγισης περί του τρόπου οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση την αναθεωρητική λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των προβλέψεων του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, προχωρά η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, καταθέτοντας μονομερώς στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τα όρια της λιβυκής υφαλοκρηπίδας μέσω ρηματικής διακοίνωσης.
Στην εν λόγω ρηματική διακοίνωση, που αναρτήθηκε την 1η Ιουλίου, η Λιβύη χαρακτηρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο «δίκαιη λύση» βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ενώ υποστηρίζει ότι εντός της εν λόγω οριοθετημένης περιοχής Ελλάδα και Αίγυπτος δεν διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα, αποκαλώντας παραλλήλως τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Αθήνας- Καΐρου (Αύγουστος 2020) άκυρη και ανυπόστατη.
Η Τρίπολη καλεί την Ελλάδα να αναστείλει τις άδειες ερευνών για υδρογονάνθρακες στις περιοχές που θεωρεί ότι δυνητικά ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα.
Η Λιβύη ταυτίζεται πλήρως με την λογική της Άγκυρας όσον αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας υποστηρίζοντας ότι αυτή πραγματοποιείται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δύο χωρών.
Εν ολίγοις, όπως ακριβώς ισχυρίζεται η Τουρκία, τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδα.
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα απαντούν ότι η ρηματική διακοίνωση έρχεται ως αντίδραση άσκησης νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Ελλάδα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Δείχνοντας προς την πλευρά της Άγκυρας, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν καθορίζεται από «ευσεβείς πόθους τρίτων», ενώ ψέγουν εμμέσως πλην σαφώς την Τρίπολη ότι δεν είναι έτοιμη για επανέναρξη συνομιλιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Και επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές:
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο του διεθνούς δικαίου και των στέρεων περιφερειακών συμμαχιών που πολλαπλασιάζουν τη διπλωματική της ισχύ.Σε αντίθεση με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δεν διστάζει να διατυπώνει ευθέως τις θέσεις της σε κάθε συνομιλητή της, όπως έπραξε και πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη».
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Πιέρρος Τζανετάκος
www.ertnews.gr