Πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προστασία των αμάχων στη Γάζα

Στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των αμάχων ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, εστίασε στην ομιλία του στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤΝews στη Νέα Υόρκη, Νίκο Μελέτη, στην παρέμβασή του ως πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Γεραπετρίτης «έκανε αναφορά στις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις που είναι σε εξέλιξη σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη λόγω των συγκρούσεων και φυσικά στην κρίση στη Γάζα, όπου επικεντρώνεται και το παγκόσμιο ενδιαφέρον».

«Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και πρόβαλε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις, για την πρόληψη των συγκρούσεων και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, αλλά και για τη σημασία του διαλόγου για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων με θύματα τους αμάχους. Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ζητούμε το αυτονόητο την άμεση, ελεύθερη και γενικευμένη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Την εκεχειρία διαρκείας και την απελευθέρωση των ομήρων», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews, ο κ. Γεραπετρίτης «ανακοίνωσε μάλιστα την πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρία, το θέμα της Γάζας θα τεθεί στην ατζέντα της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα».

Νωρίτερα, είχε υπάρξει αυτή η ανακοίνωση της δήλωσης με πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας για το θέμα των αμάχων, την οποία συνυπέγραψαν 80 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι πρέσβεις των οποίων περιστοίχιζαν τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα υπάρξει μία ακόμη δήλωση της ελληνικής Προεδρίας, την οποία έχουν συνυπογράψει εννέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ αυτών και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σε αυτό και αφορά το κλίμα, ειρήνη και ασφάλεια η προστασία των αμάχων. Έτσι και με αυτή την δήλωση θα ολοκληρωθεί ένα τριήμερο πολύ έντονης ελληνικής παρουσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΟΗΕ που ξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θαλάσσια ασφάλεια. Στη συνεδρίαση προήδρευσε την Τρίτη και τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόεδρος ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, καθώς για χρονική περίοδο άνω των δύο μηνών δεν έχει εισέλθει βοήθεια στην περιοχή. Με τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους έχει ξεπεράσει τις 50.000, το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου είναι πρωτοφανές και η επιτακτική ανάγκη για τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου – και κυρίως των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης – παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη…Ειδικά σήμερα είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση της θανατηφόρου ένοπλης επίθεσης στην Ουάσινγκτον που κόστισε τη ζωή δύο μελών διπλωματικής αποστολής, αλλά και για τους πυροβολισμούς εναντίον ξένων διπλωματών στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, Καταδικάζουμε αυτές τις ειδεχθείς πράξεις», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καλεί το Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα απαράδεκτη, καλώντας το Τελ Αβίβ να άρει τον αποκλεισμό, καθώς η επίμονη άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στους αμάχους οδηγεί τη Λωρίδα της Γάζας σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

«Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός...Αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον ΟΗΕ και τις άλλες οργανώσεις που υποστηρίζουν τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας και φαρμάκων το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.

Με τις διεθνείς αντιδράσεις να πληθαίνουν και αρκετούς δυτικούς εταίρους να σχεδιάζουν αναθεώρηση των σχέσεων τους με το Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών, μίλησε για δυσανάλογη αντίδραση του Τελ Αβίβ.

«Καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε. Και πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, έχουμε μια υποχρέωση να λέμε στους συμμάχους μας σκληρές αλήθειες. Και αυτήν την αλήθεια την έχω μεταφέρει και κατ’ ιδίαν στην ηγεσία του Ισραήλ. Ότι η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την οποία όλοι σπεύσαμε να καταδικάσουμε και να στηρίξουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην νόμιμη άμυνα δεν μπορεί από ένα σημείο και πέρα να δικαιολογεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ένα δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Σ.Α. του ΟΗΕ με θέμα τις επιπτώσεις των πολέμων στους αμάχους, υπό ελληνική προεδρία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέγνωσε κοινή δήλωση 80 αντιπροσωπειών, οι οποίες κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίες, απαιτούν σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων η Γάζα αντιμετωπίζει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» από την έναρξη των εχθροπραξιών μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, με τους αμάχους να υποφέρουν από πείνα και να βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού…Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα, προσερχόμαστε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και ηθική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2024 καταγράφηκαν τουλάχιστον 36.000 θάνατοι αμάχων σε 14 ένοπλες διαμάχες παγκοσμίως.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Νίκος Μελέτης

www.ertnews.gr

Πηγή www.ertnews.gr