Αναγκαία είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η έκδοση νόμου προκειμένου να εφαρμοστεί η συνταγματική διάταξη που αφορά το το θέμα της εξομοίωσης των ορίων αποχώρησης των στρατιωτικών δικαστών από την υπηρεσία με τους υπόλοιπες δικαστές.
Με απόφασή της, η επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καλεί μάλιστα το νομοθέτη να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» στη ρύθμιση του ζητήματος αφού καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζει συνταγματική υποχρέωσή του».
Για το λόγο αυτό, οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν επιβεβλημένη τη σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη, από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, σύμφωνα με την οποία, οι στρατιωτικοί δικαστές «εξομοιώνονται ως προς όλα με τους τακτικούς δικαστές».
Να σημειωθεί πάντως πως το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος αναφέρει ρητά την αναγκαιότητα έκδοσης εφαρμοστικού νόμου.
Σε ανακοίνωση του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σημειώνει:
«Με την απόφαση 860/2025 της επταμελούς συνθέσεως του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πρόεδρος Δ. Κυριλλόπουλος, εισηγητής ο Σύμβουλος Β. Ανδρουλάκης), επί αιτήσεως ακυρώσεως δικαστικών λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης, οι οποίοι ζητούσαν να εφαρμοστούν και στην περίπτωσή τους τα προβλεπόμενα και για τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς όρια αποχωρήσεως από την υπηρεσία (παρ. 5 του άρθρου 88 του Συντάγματος), κρίθηκαν τα ακόλουθα: Στην συνταγματική αναθεώρηση του 2019 προβλέφθηκε ότι οι στρατιωτικοί δικαστές «εξομοιώνονται ως προς όλα με τους τακτικούς δικαστές». Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η αυτόματη εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το υπηρεσιακό καθεστώς των τακτικών δικαστών και στους στρατιωτικούς δικαστές (που έχουν διπλή ιδιότητα, αυτή του στελέχους των ενόπλων δυνάμεων και του δικαστικού λειτουργού), διότι η παρ. 5 του άρθρου 96 του Συντάγματος προβλέπει την έκδοση νόμου, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η συνταγματική διάταξη που αναφέρεται στην εξομοίωση. Ο νόμος αυτός πρέπει να εκδοθεί εντός ευλόγου χρόνου, ο οποίος, όπως έγινε δεκτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε παρέλθει, εφ’ όσον η επίδικη υπηρεσιακή μεταβολή (αποχώρηση από την υπηρεσία) απείχε λιγότερο από δυόμιση έτη από την αναθεώρηση του 2019. Στην απόφαση επισημαίνεται, πάντως, ότι κατά την ημερομηνία συζητήσεως της υποθέσεως στην επταμελή σύνθεση (Δεκέμβριος 2024), ο εύλογος χρόνος είχε παρέλθει. Είναι, επομένως, επιβεβλημένη η χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ρύθμιση του ζητήματος από τον νομοθέτη, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζει συνταγματική υποχρέωσή του»
Υπενθυμίζεται ότι δικαστικοί λειτουργοί μέχρι και το βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Α’ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους. Οι Αναθεωρητές αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Κατ’ εξαίρεση ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου αποχωρούν πριν από τη συμπλήρωση του παραπάνω ορίου ηλικίας, εφόσον συμπληρώνουν δύο (2) έτη στις θέσεις αυτές.
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά
www.ertnews.gr