Στη Βουλή καταθέτει ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες η κυβερνητική πλειοψηφία την πρότασή της για Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Περίοδος διερεύνησης από το 1998-2025.
«Προτάσσουμε τη ριζική αντιμετώπιση ενός σοβαρού διαχρονικού προβλήματος από την υποκριτική κομματική εκμετάλλευση […] Θα ερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης […] Θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα […] Να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η κυβέρνηση κατέληξε στη σε βάθος χρόνου έρευνα, μέσω εξεταστικής, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων:
– Τη διαχρονικότητα του ζητήματος (ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς ετησίως)
– Την αναζήτηση αιτίων για την επιβολή προστίμων (2,7 δις. από το 1998 έως σήμερα)
– Το κλείσιμο κενών που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ
– Τον έλεγχο πράξεων διοικήσεων, προτάσεις προς τις πολιτικές ηγεσίες και την ανταπόκρισή τους
– Διασταυρωτικούς ελέγχους, αποτελέσματα, διάρκεια
«Είναι κίνηση που δείχνει σοβαρότητα […] Αποδεικνύει ότι δεν θέλουμε να κρυφτεί κάτι κάτω από το χαλί […] Η εξεταστική δεν αποκλείει άλλη συνέχεια, εφόσον προκύψουν ευθύνες […] Δώσαμε στα κόμματα 20 ημέρες, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους […] Δεν κατέθεσαν πρόταση, δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε κρυφτό με την αντιπολίτευση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβερνητική πλειοψηφία πετάει το γάντι στην αντιπολίτευση.
«Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία διαχρονική «πληγή» δεκαετιών, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας […] Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά φοβάται […] Σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα. Δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε μία υπόθεση επειδή το θέλει η αντιπολίτευση […] Δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Σταθμίζουν τις κινήσεις τους
Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του για προανακριτική που θα θέσει στο μικροσκόπιο τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη. Όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, η πρόταση θα είναι εναρμονισμένη με δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
«Σήμερα έπεσαν οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός του «αποτύχαμε», αλλά και «του αδιαλείπτως συγκαλύπτουμε»», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιοποιεί εντός των επομένων ωρών την πρόταση του για προκαταρκτική, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι κύριοι Βορίδης και Αυγενάκης, κατηγορεί τη ΝΔ ότι πετά τη μπάλα στην εξέδρα.
«Δυστυχώς, το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και ολόκληρης της κοινωνίας για διερεύνηση ποινικών ευθυνών δύο κορυφαίων υπουργών δεν θα ικανοποιηθεί, με ευθύνη αποκλειστική του ίδιου του Πρωθυπουργού», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.
Το ΚΚΕ θα καταθέσει εντός της εβδομάδας το πολιτικό σκεπτικό του για την προανακριτική.
«Η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής», ανέφερε το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα χαρακτηρίζαμε «κωμική» τη στάση της ΝΔ. Δυστυχώς όμως, πρόκειται για τραγωδία», σημείωσε η Ελληνική Λύση.
«H πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση», επεσήμανε η Νέα Αριστερά.
Οι πολιτικοί διαξιφισμοί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφερθούν στο σκηνικό της Ολομέλειας της Βουλής.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
Τα σκεπτικό της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε μία κίνηση αιφνιδιασμού – δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει εδώ και ημέρες ότι θα καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν την πρότασή του και τη μορφή της με δεδομένο ότι δεν είχε και τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών προς επίσημη κατάθεση – καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση που θα καταθέσει άμεσα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει όλες τις πτυχές, προκειμένου να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες από το 1998 – οπότε και ιδρύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ – μέχρι σήμερα.
Ήταν απόφαση του πρωθυπουργού δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί συσκέψεις, την οποία και ανακοίνωσε σήμερα στους στενούς του συνεργάτες στο πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα κατατεθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.
Άλλωστε, στόχος είναι η σύσταση να βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Δηλαδή δεν αποκλείει οποιαδήποτε συνέχεια εφόσον προκύψουν στοιχεία που συνιστούν ποινική ευθύνη.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή
Ποιες είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες
Μετά την κατάθεση της στη Βουλή, η πρόταση ανακοινώνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τυπώνεται, διανέμεται στoυς Boυλευτές και εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.
Για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή στην ψηφοφορία, πρέπει να πάρει θετική ψήφο από την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμού των Boυλευτών. Δηλαδή από 120 βουλευτές.
Η ψηφοφορία είναι φανερή, δεν θα υπάρχουν κάλπες ή ψηφοδέλτια. Με το τέλος της διαδικασίας το προεδρείο θα ανακοινώσει τα μέλη και το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής.
Για να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή, πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Επίσης η εξεταστική επιτροπή είναι εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή και διερευνά ουσιαστικά ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες σε αντίθεση με την προανακριτική που ερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος
Άρχισαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι
Οι ενδεικτικοί έλεγχοι γίνονται από κλιμάκια ελεγκτών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Περιφερειών. Τρανό παράδειγμα η Κρήτη που σύμφωνα με τις αιτήσεις, το 90% της μελισσοκομίας είναι βιολογικές.
«Θα πρέπει από εδώ και πέρα όλα τα κονδύλια που δίνονται όλα τα κοινοτικά χρήματα να ελέγχονται και να πηγαίνουν στους πραγματικούς παραγωγούς», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε πάγωμα πληρωμών μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Κάτι που ανησυχεί τους αγρότες που περίμεναν πώς και πώς να εισπράξουν.
Εξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων ζητώντας, να μάθουν πότε και πως θα πληρωθούν. Επισημαίνουν ότι η «τεχνική λύση» εφαρμόστηκε για να μη χαθούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.
Εν τω μεταξύ, το πάρτι με τις παράνομές αιτήσεις συνεχίζεται. Έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκάλυψε περισσότερους από 30.000 κόκκινους ΑΦΜ μέσω των οποίων είχαν υποβληθεί 48.152 µη αποδεκτά παραστατικά, κυρίως µέσω των Κέντρων Υποδοχής ∆ηλώσεων.
Οι αιτήσεις ήταν για να λάβουν ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα «Οικολογικά Σχήµατα».
Επιμέλεια: Ελίνα Κολύβα
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας, Κατερίνα Πολύζου, Βασίλης Σιώμος
www.ertnews.gr