Άνω των 10 δισ. ευρώ τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας


Σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα αναγκαία έργα υποδομής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας έως το 2030, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρο Βαρελίδη. «Μιλάμε για ποσά που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Γι΄ αυτό αναζητούμε πρόσθετους τρόπους χρηματοδότησης από πηγές που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τα νερά.

Προσπαθούμε να κάνουμε ανακατανομή στους πόρους, διότι το νερό προτεραιοποιείται έναντι των υπολοίπων αναγκών», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σε διεθνές workshop που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), την ΕΥΔΑΠ και τα Ινστιτούτα ΤΕΕΤΜΕΔΕ και “We are Greece”.

Το νερό θα ακριβύνει

Όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, οι 280 πάροχοι νερού που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να συνδράμουν με οικονομικούς πόρους. Με άλλα λόγια, η τιμή του νερού να ενσωματώνει και ένα μέρος του κόστους των έργων που πρέπει να γίνουν. «Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το νερό θα ακριβύνει. Οι πάροχοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όταν σε μια περιοχή η διαρροή υδάτων – ή πιο σωστά το μη τιμολογούμενο νερό – φτάνει στο 60%, αν περιορίσουν το ποσοστό π.χ. στο 30% αμέσως θα εξοικονομήσουν τεράστιους πόρους.

Υπάρχουν πάροχοι ύδρευσης που δηλώνουν κατά 99% μη τιμολογούμενο νερό. Δεν είναι δυνατό το 2025 να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα. Μπορεί να κάνουν λάθος σε αυτά που δηλώνουν ή να δίνουν το νερό της ύδρευσης για άρδευση χωρίς αντίτιμο ή να ανέχονται εκτεταμένες νεροκλοπές. Δεν μπορεί όμως να πληρώνει τον λογαριασμό ο φορολογούμενος πολίτης. Πρέπει να μπει μια τάξη», επεσήμανε ο κ. Βαρελίδης.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης σημείωσε ότι η εταιρεία θα είναι από τις πρώτες στις οποίες θα εφαρμοστεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. «Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των στοιχείων από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ώστε να υπολογιστεί το επιτρεπόμενο έσοδο της ΕΥΔΑΠ από το οποίο θα προκύψουν τα νέα τιμολόγια. Τί λέει το ρυθμιστικό; Ότι για τα χρήματα που έχεις βάλει για τις επενδύσεις σου, πρέπει να πάρεις μια απόδοση, να έχεις ανάκτηση κόστους.

Το Δημόσιο και η ΡΑΑΕΥ θα αποφασίσουν για το ποιες επενδύσεις είναι αναγκαίες. Εμείς έχουμε στον σχεδιασμό 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεις – δίχως εκείνες στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Πιστεύουμε ότι όλες είναι αναγκαίες. Αν κριθεί ότι δεν πρέπει να κάνουμε τις επενδύσεις, μειώνεται το επιτρεπόμενο έσοδο της εταιρείας. Το ίδιο και με τις λειτουργικές δαπάνες και τις αποσβέσεις», τόνισε.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ οι δύο ισχυροί πόλοι

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο ισχυρών πόλων, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. «Θα βοηθήσουμε τους υπόλοιπους να προχωρήσουν σε οικιοθελείς συνενώσεις ώστε να γίνουν ισχυρότεροι. Ταυτόχρονα χρηματοδοτούμε επείγονται έργα σε νησιά που είναι κηρυγμένα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Και εκεί έχουμε θέσει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των παρόχων νερού με δημόσιο χρήμα να έχουν λάβει επάρκεια από τη ΡΑΑΕΥ, δηλαδή μια βεβαίωση ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αν δεν έχουν οι ίδιοι επάρκεια, θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλον πάροχο που έχει, μέσω προγραμματικής συμφωνίας», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Τα έργα στην Αττική και η λειψυδρία στην Κέρκυρα

Έως τον Ιούνιο, όπως είπε, το ΥΠΕΝ θα έχει αποφασίσει και ως προς τη δέσμη μέτρων και έργων που θα προχωρήσουν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, και με ποια ιεράρχηση, στη βάση των προτάσεων που έχει υποβάλλει τη ΕΥΔΑΠ. «Στα επόμενα δύο χρόνια να δούμε απτά αποτελέσματα», επεσήμανε.

Σχετικά με την υπόλοιπη χώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Κέρκυρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι πέρυσι, εν μέσω τουριστικής περιόδου, προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στο νησί με διακοπές υδροδότησης. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή ως αναφορά στα υδατικά αποθέματα. Οι συνθήκες ανομβρίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας (σ.σ. ειδικά στα νησιά του Αιγαίου) είναι δυσκολότερες από ότι στα δυτικά.

«Παραδόξως η περιοχή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα είναι η Κέρκυρα το νησί με το υψηλότερο ύψος βροχής αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας που οφείλεται σε χρόνιες αδυναμίες σε διαχειριστικό επίπεδο και στη μη έγκαιρη συντήρηση, αναβάθμιση και συμπλήρωση των υποδομών», τόνισε ο κ. Βαρελίδης.



Πηγή: almyros-news.gr