Η Κίνα ανοίγει το σεληνιακό της «σεντούκι» στη διεθνή επιστημονική κοινότητα


Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε επιστήμονες από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να εξετάσουν δείγματα εδάφους και πετρωμάτων που συνέλεξε από τη Σελήνη η αποστολή Chang’e-5.

Δύο αμερικανικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τη NASA θα έχουν πρόσβαση στα σεληνιακά δείγματα.  Ο επικεφαλής της CNSA Σαν Τζονγκντε είπε ότι τα δείγματα είναι «ένας κοινός θησαυρός για όλη την ανθρωπότητα».

Η χρονική συγκυρία που ανακοινώνεται αυτή η απόφαση της Κίνας εν μέσω του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ κυρίως απέναντι σε Ευρώπη και Κίνα αλλά και το γεγονός ότι τα δείγματα Σελήνης που έχει στη διάθεση της η NASA δεν είναι προσβάσιμα σε κινέζους επιστήμονες αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού.

Σύμφωνα με νόμο του 2011 η NASA απαγορεύεται να συνεργάζεται με την Κίνα ή με οποιεσδήποτε κινεζικές εταιρείες, εκτός εάν έχει εξουσιοδοτηθεί ειδικά από το Κογκρέσο. Τα δείγματα της Σελήνης που έφερε η αποστολή Chang’e-5 υπολογίζεται ότι είναι ένα δισ. νεότερα από τα δείγματα που έφεραν στη Γη οι αστροναύτες του θρυλικού διαστημικού προγράμματος Apollo πριν από μισό αιώνα και άρα έχουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον αφού μπορούν να αποκαλύψουν άγνωστα στοιχεία για τις γεωλογικές διεργασίες στο φυσικό μας δορυφόρο.

Πρόσβαση στα σεληνιακά δείγματα που έχει η Κίνα στην κατοχή της θα έχουν το Πανεπιστήμιο Brown και το Πανεπιστήμιο Stony Brook από τις ΗΠΑ και ακαδημαϊκά ιδρύματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Πακιστάν και τη Βρετανία.

Naftemporiki.gr



Πηγή: www.naftemporiki.gr