Η Κίνα μελετά τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στη Σελήνη


Το 2021 Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν στην κατασκευή μιας επανδρωμένης βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θέλει να κατασκευάσει ένα σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη βάση για να καλύπτει απρόσκοπτα τις ανάγκες λειτουργίας της. Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν πλέον σοβαρά την υλοποίηση ενός πυρηνικού σταθμού στο φεγγάρι.

Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της βάσης θεωρήθηκε μια απάντηση στο πρόγραμμα Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στο φυσικό μας δορυφόρο και θα δημιουργηθούν στην συνέχεια και βάσεις εκεί. Η βάση έχει ονομαστεί Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS) και μετά την γνωστοποίηση της δημιουργίας της πολλές χώρες και οργανισμοί αποφάσισαν να δηλώσουν ότι θέλουν να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Η Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική είναι ορισμένες από αυτές τις χώρες και ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει φτάσει αυτή την στιγμή τους δεκαεπτά.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες για τον IRLS αναφέρουν ότι θα έχει έκταση όσο η Ντίσνεϋλαντ και σε αυτήν θα εγκατασταθεί η σεληνιακή εκδοχή του μεγαλύτερου δικτύου παρακολούθησης με κάμερες στον κόσμο το Skynet που έχει εγκαταστήσει η κινεζική κυβέρνηση στη χώρα.
Κατά την παρουσίαση την Τετάρτη της κινεζικής αποστολής Chang’e-8 o επικεφαλής μηχανικός της αποστολής Πέι Ζάογιου ανέφερε ότι η Κίνα εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός πυρηνικού σταθμού για τις ενεργειακές ανάγκες της σεληνιακής βάσης. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται και άλλες λύσεις όπως φωτοβολταϊκά πάρκα μαζί με αγωγούς και καλώδια για τη διανομή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη βάση.

Η αποστολή Chang’e-8 είναι προγραμματισμένη να εκτοξευθεί το 2028 και θεωρείται πολύ σημαντική στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας όσον αφορά την παρουσία του ανθρώπου μακριά από τη Γη. Η αποστολή είναι σχεδιασμένη για να κάνει μια σειρά από ενέργειες προετοιμασίας για τη δημιουργία της σεληνιακή βάσης. Ανάμεσα στις έρευνες που θα κάνει η αποστολή θα είναι η αναζήτηση ενεργειακών λύσεων για τη βάση.

Η Κίνα έχει εκπονήσει ένα ακόμη υποστηρικτικό στη σεληνιακή βάση σχέδιο που το έχει ονομάσει «555 Project». Θα γίνει πρόσκληση συμμετοχής σε 50 χώρες, σε 500 διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα και σε πέντε χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Naftemporiki.gr



Πηγή: www.naftemporiki.gr