«Καλώς ήρθατε στη συνέντευξη για τη θέση εργασίας, θα συνομιλήσετε με το αρμόδιο chatbot»


Η 54χρονη Αμερικανίδα Τζένιφερ Νταν ετοιμαζόταν να δώσει συνέντευξη για τη θέση του αντιπροέδρου στο τμήμα μάρκετινγκ μιας εταιρείας και ανυπομονούσε να συζητήσει με κάποιον υπεύθυνο για τη θέση και να μάθει περισσότερα για την εταιρεία. Τελικά δέχτηκε κλήση από τον Alex, ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένο να παίρνει συνεντεύξεις για πρόσληψη εργαζόμενων.

Όταν η Νταν ρώτησε τον Alex αν είναι άνθρωπος το chatbot απάντησε: «Όχι, δεν είμαι άνθρωπος, αλλά είμαι εδώ για να κάνω τη διαδικασία της συνέντευξης πιο ομαλή». Παρά τον φιλικό του τόνο, η συνομιλία κράτησε 20 λεπτά και, όπως είπε η Νταν «ένιωθε κενή». Ο Alex δεν μπορούσε να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις για τη θέση. Τελικά η Νταν έκλεισε το τηλέφωνο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται φαίνεται πως δεν απειλεί μόνο τις θέσεις εργασίας αλλά ακόμη και όσους μέχρι σήμερα επέλεγαν το προσωπικό. Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ του οι New York Times όλο και περισσότεροι υποψήφιοι πλέον μιλούν με ρομπότ, φωνές χωρίς πρόσωπο και avatars που χρησιμοποιούν την τεχνολογία agentic AI, ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που ενεργεί αυτόνομα και διαμορφώνει τις απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Η αποπροσωποποίηση της εμπειρίας δημιουργεί προβληματισμό. Ο Τσαρλς Γουίτλι, 22 ετών, απόφοιτος πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια, είχε δύο τέτοιες συνεντεύξεις. Όπως είπε το chatbot που του μιλούσε προσπαθούσε να ακουστεί «ανθρώπινο» προσθέτοντας «εμμ» και «εε» κάτι που του φάνηκε «σαν κάτι βγαλμένο από ταινία τρόμου».

Τα νέα εργαλεία προσλήψεων

Η χρήση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης σε ρόλο υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού επιταχύνθηκε το 2023 με την άνοδο εταιρειών όπως οι Ribbon AI, Talently και Apriora που δημιούργησαν τέτοιου είδους chatbot για να διευκολύνουν την επικοινωνία με πολλούς υποψηφίους και να μειώσουν το φορτίο των στελεχών που ασχολούνται με προσλήψεις σε μεγάλες εταιρείες που έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες αιτήσεις εργασίας και να κάνουν συνεχώς ραντεβού με υποψηφίους. Παράλληλα και οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν εργαλεία Α.Ι. για να φτιάχνουν βιογραφικά και αιτήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ribbon AI, Αρσάμ Γκαχραμανί, υποστηρίζει ότι η εμπειρία είναι πιο «εξατομικευμένη» γιατί οι ερωτήσεις διαμορφώνονται ειδικά για κάθε υποψήφιο. Παρά τα λεγόμενά του πολλοί υποψήφιοι αισθάνονται αποξενωμένοι.

Ωστόσο, ορισμένοι βλέπουν θετικά τις συνεντεύξεις με Α.Ι. Ο Τζέιμς Γκου, 21 ετών φοιτητής στο Κάλγκαρι του Καναδά λέει πως η τεχνητή νοημοσύνη του έδωσε άνεση και τον βοήθησε να «μιλήσει ελεύθερα» γεγονός που θεωρεί ότι τον βοήθησε να κερδίσει τελικά την θέση εργασίας που αναζητούσε.

Η Ρόμπερτσον-Γίνγκστ, 57 ετών, πέρασε μία ώρα μιλώντας με το chatbot Eve με την κάμερά της αναγκαστικά ανοιχτή. Μετά από πολλές ερωτήσεις, ρώτησε για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Η Eve δεν είχε απάντηση. Δεν έλαβε ποτέ ενημέρωση ούτε από άνθρωπο ούτε από το chatbot. Η αγγελία της θέσης δημοσιεύτηκε ξανά στο LinkedIn. Θεωρεί τώρα ότι χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση του chatbot.

Η ειδικός καριέρας Σαμ ΝτεΜέιζ του ZipRecruiter τονίζει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς από τη διαδικασία πρόσληψης επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει προκαταλήψεις και δεν είναι αξιόπιστη στην εκτίμηση δεξιοτήτων και εμπειρίας.

Η Τζένιφερ Νταν λέει ότι από τις 9 συνεντεύξεις που είχε τους τελευταίους δύο μήνες μόνο μία έγινε με Α.Ι. κάτι για το οποίο «νιώθει ευγνώμων». Δεν θέλει να ξανακάνει τέτοια συνέντευξη. «Δεν είναι κάτι που νιώθω ότι είναι αληθινό» λέει.

Naftemporiki.gr



Πηγή: www.naftemporiki.gr