Με ταχύτητα «φωτός» η τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας



© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Άλλο είναι να γράφεις και να διαβάζεις επί χρόνια για το τεχνολογικό θαύμα της Κίνας και άλλο να το ζεις από κοντά, να το βλέπεις ιδίοις όμμασι.

Η πρόσφατη προγραμματισμένη επίσκεψη της «Ν» σε Ζώνες και Κέντρα Καινοτομίας του Πεκίνου, της Σαγκάης και της Νανζίνγκ, πέραν του αδιαμφησβήτητου ενδιαφέροντος, αποτέλεσε ένα ολιγοήμερο βίωμα προσανατολισμένο στο μέλλον. Η Κίνα, ως παγκόσμια υπερδύναμη, τις τελευταίες δεκαετίες επενδύει συστηματικά στην τεχνολογία, καινοτομεί σε όλους τους κλάδους της αγοράς, υπερ-παράγοντας οικονομική υπεραξία. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ σε πολύ μεγάλο βαθμό αποδίδονται στην τεχνολογική της υπεροχή.

Η «Ν», συμμετέχοντας σε δημοσιογραφική αποστολή στην Κίνα, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στο Πεκίνο το Zhongguancun National Innovation Demonstration Zone Exhibition Center, στη Νανζίνγκ το Jiangbei New Area Industrial Research Institute, ενώ ανάλογη επίσκεψη έγινε και στο Sunmi Technology της Σαγκάης.

Η Ναυτεμπορική στις ζώνες καινοτομίας της Κίνας

Η πρώτη αίσθηση από τις εν λόγω επαφές ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή. Εξαρχής κατέστη ξεκάθαρο ότι η κινεζική κυβέρνηση πέραν του ότι χρηματοδοτεί συστηματικά την καινοτομία και κάθε νέα τεχνολογική ιδέα που χρήζει υποστήριξης, δημιουργεί σύγχρονα τεχνολογικά πάρκα ασύλληπτης έκτασης, με μεγάλη διασπορά και διάχυση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, αλλά και σε επιμέρους -πολλά υποσχόμενους- τομείς του επιχειρείν, όπου συγκεντρώνει εξειδικευμένα ινστιτούτα μελετών, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες εταιρείες, καθώς και τα φωτισμένα «μυαλά» νέων επιστημόνων. Κύριος στόχος, ο οργανωμένος προσανατολισμός της χώρας στο μέλλον. Εξάλλου, κλειδί της επιτυχίας για κάθε οικονομία αποτελεί το τεχνολογικό της προβάδισμα. Η Κίνα δείχνει να το έχει επιτύχει, ανταγωνιζόμενη επί ίσοις όροις τις ΗΠΑ, αλλά και αφήνοντας πίσω την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο Πεκίνο του αύριο

Κατά την παραμονή μας στο Πεκίνο, είχαμε, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να βρεθούμε σε μία από τις εξόχως ενδιαφέρουσες, οργανωμένες τεχνολογικές δομές. Πρόκειται για το Zhongguancun National Innovation Demonstration Zone Exhibition Center, ένα εκθεσιακό κέντρο όπου κανείς συναντά την Κίνα του αύριο. Διαπιστώνει την τεχνολογική υπεροχή της χώρας σε τομείς όπως η ΑΙ, η βιομηχανική τεχνολογία, η ρομποτική, η πολεμική βιομηχανία, η έρευνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η απανθρακοποίηση, τα καινοτόμα φάρμακα, ο ιατρικός εξοπλισμός, η βιομηχανική παραγωγή, η τεχνολογία πληροφοριών επόμενης γενιάς και το ανοιχτό οικοσύστημα καινοτομίας (open innovation ecosystem).

Στο Zhongguancun National Innovation Demonstration Zone Exhibition Center γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Κίνα προσβλέπει συστηματικά και με μεθοδικότητα σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών καινοτομιών. Ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων, η άρτια και εξαιρετικά μοντέρνα εικόνα του χώρου, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, περνώντας του το μήνυμα ότι η «μάχη» για την τεχνολογία απαιτεί έναν επίμονο, πολυδιάστατο, πολυδάπανο αγώνα, ο οποίος όχι μόνο δεν σταματά ποτέ, αλλά, αντιθέτως, με την πάροδο των ετών ο χρόνος και η ταχύτητα των εξελίξεων επιταχύνουν εκθετικά. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλος κερδισμένος στην τεχνολογία είναι αυτός που πρώτος ανοίγει νέες… πόρτες στο μέλλον.

Ένα ρομπότ «ψήστης»

Μια σύντομη επίσκεψη στην εταιρεία ρομποτικής EconSmart αποτύπωσε στην πράξη το πώς η Κίνα στηρίζει τις καινοτόμες τεχνολογικές εταιρείες. Πρόκειται για μία startup η οποία απασχολεί 40 εργαζόμενους και φιλοδοξεί να λανσάρει στην αγορά το πρώτο ρομπότ «ψήστη». Η εταιρεία ήδη υλοποίησε επιτυχώς τέσσερις κύκλους άντλησης κεφαλαίων, με την αποτίμησή της να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα τετραπλάσια της χρηματοδότησής της. Στόχος της είναι η παγκόσμια αγορά. Σύντομα το πρώτο ρομπότ «ψήστης» θα παραδοθεί σε γνωστή αλυσίδα εστίασης τρίτης χώρας, ενώ, όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Evan Chen, Founder και CEΟ της EconSmart, η μεγάλη είδηση θα έρθει τρεις με τέσσερις μήνες αργότερα. Πρόθεσή του είναι η εισαγωγή της EconSmart στο χρηματιστήριο μετά από τρία χρόνια. Όσο για το λανσάρισμα του συγκεκριμένου project, απαιτήθηκαν 2 χρόνια επίπονων δοκιμών.

Σύμφωνα πάντα με τον Evan Chen, οι νεοτεχνολογικές εταιρείες στην Κίνα, στην προσπάθειά τους να καθιερωθούν, υποστηρίζονται ενεργά και στοχευμένα από την κυβέρνηση. Κατά τα πρώτα τους βήματα δέχονται τη στήριξη και το mentoring εξειδικευμένων στελεχών της αγοράς προκειμένου το εγχείρημά τους να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κυρίως τα προϊόντα τους να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας. Όσο για τη φάση της τοποθέτησής τους στην αγορά, χρηματοδοτούνται με κρατικά κεφάλαια προκειμένου να διασφαλίσουν τους απαιτούμενους πόρους για την ευρεία προβολή, προώθηση και διαφήμισή τους.

Ο διευθυντής της Ναυτεμπορικής, Πλάτων Τσούλος

Η κρυφή δύναμη της Nanjing

Μία δεύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουμε πώς η Κίνα στηρίζει την καινοτομία μας δόθηκε κατά την επίσκεψή μας στη Νανζίνγκ, μια… επαρχιακή πόλη με 12 εκατ. κατοίκους, που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία 15 έτη, όπου ζήσαμε από κοντά τη φιλοσοφία λειτουργίας του Exhibition Hall for Jiangsu Industrial Technology Innovation, το οποίο στεγάζεται στην Jiangbei New Area Industrial Research Institute. Μάλιστα, η Jiangsu διαθέτει παρουσία, μεταξύ άλλων, και στην Ελλάδα.

Στόχος του εν λόγω ινστιτούτου, μεταξύ άλλων, είναι ο εντοπισμός, η υποστήριξη και ο προσανατολισμός νέων σε ηλικία επιστημόνων με ενδιαφέρον στον χώρο της τεχνολογίας, ώστε να τροφοδοτηθεί η οικονομία της Κίνας με λαμπρά μυαλά, τα οποία συν τω χρόνω θα στηρίξουν με τη σειρά τους το τεχνολογικό θαύμα του «κινεζικού δράκου». Με ερευνητική δράση προς τη ρομποτική, την αγορά ενέργειας -πράσινη αλλά και συμβατική-, τις υποδομές, τις μεταφορές κ.ά., το Ινστιτούτο αναπτύσσει συστηματικά τις επόμενες γενιές της κινεζικής τεχνολογίας.

Η Σαγκάη δυναμικά στην καινοτομία

Ανάλογες ευκαιρίες δόθηκαν στη δημοσιογραφική αποστολή κατά την επίσκεψή μας στη Σαγκάη, την πόλη που συγκεντρώνει τεράστιο πλούτο και χρήμα, ισχυρό τεχνολογικό αποτύπωμα ιδιαίτερα στον χώρο της καινοτομίας, αλλά και ένα άνευ προηγουμένου «εκτόπισμα» στους τομείς του παγκόσμιου εμπορίου και της διεθνούς ναυτιλίας.



Πηγή: www.naftemporiki.gr