Η Κίνα αυξάνει το μερίδιο αγοράς της στη φιλική προς τα ηλεκτρικά οχήματα Νορβηγία, θέτοντας σημαντικό ανταγωνισμό στην Tesla του Μασκ και σε άλλους δυτικούς γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Από την πρώτη παράδοση ενός αυτοκινήτου MG στην πλούσια σκανδιναβική χώρα τον Ιανουάριο του 2020, οι κινεζικές μάρκες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν κατακτήσει ένα συνδυασμένο μερίδιο αγοράς περίπου 10%, χάρη στις ανταγωνιστικές τιμές και την προηγμένη τεχνολογία του Πεκίνου.
Η εκρηκτική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, δεδομένης της απόφασης της Νορβηγίας να μην επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων — καθώς και της φήμης της ως η πιο φιλική προς τα ηλεκτρικά οχήματα χώρα στον κόσμο.
Η δασμολογική πολιτική της Νορβηγίας την διαφοροποιεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν επιβάλει δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα για να προστατεύσουν τις παραδοσιακά κυρίαρχες αμερικανικές και ευρωπαϊκές μάρκες.
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν είναι ούτε σχετικό ούτε επιθυμητό να επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Ένας εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί του το CNBC.
Η Κριστίνα Μπου, γενική γραμματέας της Νορβηγικής Ένωσης Ηλεκτρικών Οχημάτων (NEVA), η οποία εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα, δήλωσε στο CNBC ότι τουλάχιστον 20 διαφορετικά κινεζικά μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στη νορβηγική αγορά.
Σημείωσε ότι η άποψη για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα μεταξύ των υποψήφιων Νορβηγών αγοραστών έχει «αλλάξει πολύ» τα τελευταία χρόνια.
«Βλέπουν ότι [είναι] καλά αυτοκίνητα, τεχνολογικά είναι καλά και επίσης αρκετά ανταγωνιστικά όσον αφορά την τιμή. Έτσι, είναι μια πραγματικά, πραγματικά ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στη Νορβηγία. Βρισκόμαστε κοντά στο 94% του μεριδίου αγοράς τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους», δήλωσε Η Μπου στο CNBC κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γραφείο της NEVA στο Όσλο.
Η Ευρώπη ως πειραματικό εργαστήριο ηλεκτρικών οχημάτων
Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως οι BYD, XPeng και MG ήταν μεταξύ των 20 κορυφαίων εταιρειών πωλήσεων στην αγορά νέων αυτοκινήτων της Νορβηγίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Ομοσπονδίας Οδών (OFV).
Η σουηδική Volvo και η Polestar ήταν επίσης στη λίστα. Ο κινεζικός όμιλος Geely Holding Group κατέχει σημαντικό μερίδιο και στους δύο κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Η Tesla, εν τω μεταξύ, παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στη Νορβηγία. Ο αμερικανικός κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων ήταν μακράν η μάρκα με τις καλύτερες πωλήσεις στη Νορβηγία τον Ιούνιο, με τις πωλήσεις να ενισχύονται από τη ζήτηση για το ανανεωμένο σπορ όχημα Model Y της εταιρείας.
Ο Φελίπε Μουνιόζ, παγκόσμιος αναλυτής στην ερευνητική εταιρεία JATO Dynamics, δήλωσε στο CNBC ότι ο δικός του ορισμός για μια κινεζική μάρκα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν αυτοκίνητα που έχουν σχεδιαστεί, συλληφθεί και παραχθεί πλήρως στην Κίνα – όπως η MG, η οποία αποτελεί μέρος της κινεζικής SAIC Motor.
Ωστόσο, εταιρείες όπως η Volvo, η Polestar και η Lotus θα αποκλείονταν, ακόμη και αν ανήκουν πλήρως ή εν μέρει σε έναν Κινέζο κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού.
Με βάση αυτόν τον ορισμό, ο Μουνιόζ δήλωσε ότι η Νορβηγία είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου οι κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων έχουν συσσωρεύσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τους στο 10,04% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2025.
«Λόγω της ρύθμισης, του πολιτισμού και του μεγέθους της, η Νορβηγία είναι το εργαστήριο της Ευρώπης για ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατά κάποιο τρόπο το σημείο εισόδου για όλες τις άγνωστες μάρκες που είναι πρόθυμες να πουλήσουν ηλεκτρικά οχήματα στην υπόλοιπη ήπειρο», δήλωσε ο Munoz στο CNBC μέσω email.
«Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει κανείς εκεί από οπουδήποτε στην Ευρώπη και δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις όπως στις 5 μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Εκτός αυτού, η Νορβηγία δεν έχει τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο για έναν εξωτερικό παράγοντα να κερδίσει έδαφος χωρίς να βλάψει τα συμφέροντα κανενός».
Πιο προσιτά μοντέλα
Ο Ρίκο Λουμάν, ανώτερος οικονομολόγος τομέα μεταφορών και logistics στην ολλανδική τράπεζα ING, δήλωσε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι οι Ευρωπαίοι οδηγοί απολαμβάνουν την οδήγηση κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων.
«Επομένως, αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση για την Tesla στο μέλλον, να ανταγωνιστεί τις νέες μάρκες που ενισχύουν την παρουσία τους στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λουμάν στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Παρασκευή.
Ερωτηθείς αν η Ευρώπη φαίνεται να χάνει τη μάχη της με την Κίνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, ο Λουμάν της ING είπε ότι «η Ευρώπη καλύπτει λίγο το κενό», αλλά σημείωσε ότι η Κίνα παραμένει πολύ μπροστά.
«Υπάρχει επίσης κάποια οπισθοδρόμηση στις ΗΠΑ, επομένως η ΕΕ και η Ευρώπη γενικότερα βρίσκονται κάπου στη μέση. Χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερα νέα μοντέλα και πιο προσιτά μοντέλα για να πείσουμε τον οδηγό της μεσαίας τάξης να κάνει τη στροφή – και δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», δήλωσε ο Λουμάν.