Το βρετανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε γονιδιακά επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά που θα διατηρούνται φρέσκα για πολλές εβδομάδες ενώ παράλληλα θα είναι πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά, πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Η καλλιέργεια με χρήση γονιμοποίησης ακριβείας είναι μια πραγματική ευκαιρία να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε στην Αγγλία. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική διαδικασία αναπαραγωγής που χρησιμοποιούν οι αγρότες μας για γενιές για να δημιουργηθούν τρόφιμα πιο θρεπτικά, καλλιέργειες που μπορούν να αντέξουν το μεταβαλλόμενο κλίμα και φυτά που αντιστέκονται στις ασθένειες. Αυτό είναι απαραίτητο για την ευημερία των αγροτών μας και για την επισιτιστική ασφάλεια του έθνους μας. Γι’ αυτό ακριβώς έχει σημασία αυτή η νομοθεσία. Δεν πρόκειται για μια μελλοντική επιστήμη, ήδη πραγματοποιούνται ερευνητικές δοκιμές, από ντομάτες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μέχρι ζαχαρότευτλα που εξαρτώνται λιγότερο από φυτοφάρμακα» δήλωσε στον Independent o Βρετανός υπουργός Επισιτιστικής Ασφάλειας και Αγροτικών Υποθέσεων Ντάνιελ Ζάιχνερ.
Το John Innes Centre, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο Νόριτς, έχει αναπτύξει μια ντομάτα με υψηλή ποσότητα βιταμίνης D στους καρπούς και τα φύλλα.
Μια άλλη εταιρεία με έδρα το Νόριτς, η Tropic, έχει αναπτύξει μια μπανάνα που δεν μαυρίζει καθώς και μια μπανάνα ανθεκτική στην ασθένεια του Παναμά (φουζαρίωση ή ανδρωμύκωση) που εξοντώνει μαζικά μπανάνες σε όλο τον κόσμο. Άλλες καλλιέργειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ζαχαρότευτλα ανθεκτικά στους ιούς, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.
Ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο στη χρήση των μεθόδων «γονιμοποίησης ακριβείας» οι οποίες αποτελούν τεχνολογίες στοχευμένης γονιδιακής επεξεργασίας που ενισχύουν την απόδοση και τις δυνατότητες των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων και είναι διαφορετικές από τις μεθόδους γενετικής τροποποίησης όπου τα προϊόντα περιέχουν γενετικές αλλαγές που δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί μέσω της παραδοσιακής αναπαραγωγής.
Naftemporiki.gr