Αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες φροντιστηριακής εκπαίδευσης πραγματοποίησε στις 30 Απριλίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανές κάθετες συμπράξεις στον συγκεκριμένο κλάδο.
Όπως επισημαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή σε επίσημη ανακοίνωσή της, οι επιτόπιοι έλεγχοι διεξάγονται σε επιχειρήσεις που ενδέχεται να διαθέτουν στοιχεία σχετιζόμενα με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην υπό διερεύνηση αγορά. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η διεξαγωγή ενός τέτοιου ελέγχου δεν σημαίνει αυτομάτως πως η επιχείρηση έχει εμπλακεί σε παραβάσεις, ούτε και προδικάζει την έκβαση της έρευνας.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι δαπάνες για φροντιστήρια αποτελούν ουσιώδες κομμάτι των εξόδων της ελληνικής οικογένειας. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το 2023 οι δαπάνες για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης αντιστοιχούσαν στο 16,2% των συνολικών εκπαιδευτικών δαπανών των νοικοκυριών και στο 0,7% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, οι εν λόγω δαπάνες κατέγραψαν αύξηση περίπου 35% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, κάτι που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου.
Η Επιτροπή επαναλαμβάνει πως ο επιτόπιος έλεγχος αποσκοπεί στη συλλογή κρίσιμων δεδομένων και δεν συνιστά τεκμήριο ενοχής της επιχείρησης.
Το νομικό πλαίσιο
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως θεματοφύλακας της υγιούς λειτουργίας της αγοράς, εφαρμόζει τους κανόνες του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Συγκεκριμένα:
- Το άρθρο 1 του ν. 3959/2011 και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν κάθε μορφή σύμπραξης μεταξύ επιχειρήσεων – είτε πρόκειται για συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές – όταν αυτές έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
- Το άρθρο 1Α του ν. 3959/2011 καταδικάζει μονομερείς πρακτικές, όπως προσκλήσεις σε απαγορευμένες συμπράξεις ή ανακοινώσεις προθέσεων για μελλοντικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές.
- Το άρθρο 2 του ν. 3959/2011 και το άρθρο 102 ΣΛΕΕ θέτουν στο στόχαστρο την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι, βάσει των αρμοδιοτήτων της, θα προχωρά σε άμεσες παρεμβάσεις όταν διαπιστώνει παραβιάσεις του ανταγωνισμού. Οι σχετικές διαδικασίες μπορεί να ξεκινούν είτε μέσω καταγγελίας, είτε με αίτηση επιείκειας, είτε και μέσω ανώνυμης παροχής πληροφοριών μέσω του ειδικού ασφαλούς περιβάλλοντος whistleblowing.
Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή ξεκαθαρίζει ότι σε βάρος όσων επιχειρήσεων αποδειχθεί ότι προβαίνουν σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές, θα επιβάλλονται αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις.