Ειρήνη Λαγούδη: «Από την πρώτη στιγμή ήμασταν βέβαιοι ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια» λέει η οικογένειά της


Επτά χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη, η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο επιστρέφει στο προσκήνιο, φέρνοντας ξανά στο φως ερωτήματα που ποτέ δεν απαντήθηκαν. Η 44χρονη μητέρα τριών παιδιών είχε βρεθεί νεκρή στις 8 Ιανουαρίου 2018, μέσα στο αυτοκίνητό της, σε απομονωμένη τοποθεσία στην περιοχή Μυρτιά του Θέρμου, κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα. Ο θάνατός της, χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία, ωστόσο η οικογένειά της δεν δέχθηκε ποτέ αυτό το πόρισμα, ενώ μέχρι και σήμερα, μέσω του enikos.gr κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια, τονίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή εμείς ήμασταν βέβαιοι».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά

Μία αλυσίδα εξελίξεων ακολουθεί την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, στον απόηχο της σοκαριστικής υπόθεσης της Ειρήνης Μουρτζούκου. Η οικογένεια της Ειρήνης Λαγούδη, επαναφέρει με πόνο αλλά και ελπίδα το αίτημά της για επανεξέταση του ιατροδικαστικού πορίσματος -που υπέγραψε ο ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης-, το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Απευθυνόμενη πλέον, στην Τριμελή Επιτροπή Ιατροδικαστών που έχει οριστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσδοκά πως, ίσως, αυτή τη φορά, η αλήθεια θα βγει στο φως.

«Επτά χρόνια τώρα, κάνουμε αγώνα μαζί με τους δικηγόρους μας να πέσει φως στην σκοτεινή υπόθεση του θανάτου της πολυαγαπημένης μας αδελφής και μητέρας, καθώς από την πρώτη στιγμή, εμείς ήμασταν βέβαιοι ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, κι όχι για αυτοκτονία. Οι εξελίξεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, φαίνεται ότι μας δικαιώνουν, γιατί εξαρχής φωνάζαμε ότι η ιατροδικαστική έκθεση, δεν λέει την αλήθεια» αναφέρει στο enikos.gr η οικογένεια της Ειρήνης Λαγούδη, μέσω του δικηγόρου της, κ. Βασίλη Ταουξή.

Το χρονικό

Ήταν 6 Ιανουαρίου του 2018, όταν η Ειρήνη Λαγούδη φέρεται να έφυγε από το σπίτι της, το οποίο βρισκόταν στην Κατοχή Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας και επί δύο ημέρες αγνοούνταν, ενώ η αγωνία των αγαπημένων της προσώπων κορυφωνόταν όσο περνούσε ο χρόνος. Δύο ημέρες αργότερα, το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου, εντοπίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό της, στο πίσω κάθισμα, με εγκαύματα στο σώμα της.

Άμεσα, ειδοποιήθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου, όργανα της οποίας μετέβησαν επιτόπου στην παραπάνω περιοχή για την διενέργεια αυτοψίας και ανέλαβαν τη διενέργεια αυτεπάγγελτης προανάκρισης για τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του θανάτου της 44χρονης μητέρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διετάχθη έγγραφη παραγγελία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, ενώ παράλληλα, διενεργήθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης, αυτοψία του χώρου από τα αρμόδια ανακριτικά όργανα, και στην συνέχεια τα ευρήματα και οι διαπιστώσεις καταγράφηκαν επισήμως, στην έκθεση αυτοψίας-έρευνας αυτοκινήτου και κατάσχεσης πειστηρίων της ανωτέρω υπηρεσίας.

Παρόλο που η οικογένειά της έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια, ο θάνατός της, αποδόθηκε σε αυτοχειρία, με τον ιατροδικαστή Ανδρέα Γκότση, στο τελικό του πόρισμα να αναφέρει πως «επήλθε συνεπεία ανοξυνοναιμίας, λόγω εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα και ποσότητας αιθάλης».

«Ο ιατροδικαστής δεν έκανε αυτοψία»

«Υποτίθεται ότι ο ιατροδικαστής πήγε να κάνει αυτοψία, ωστόσο αυτός δεν πήγε ποτέ. Δεν αναφέρεται πουθενά στην ιατροδικαστική έκθεση κάποια αυτοψία, παρά μόνο έκανε μία διεκπεραιωτική νεκροψία-νεκροτομή. Όταν πήγαμε εμείς μαζί με ειδικούς και τεχνικούς συμβούλους, είδαμε ένα σορό πράγματα, που η αστυνομία δεν είδε ή δεν ήθελε να δει ότι υπήρχαν. Εμείς λέμε ότι υπήρχε μία προφανής προσπάθεια συγκάλυψης» αναφέρει στο enikos.gr ο δικηγόρος της οικογένειας της Ειρήνης Λαγούδη, κ. Βασίλης Ταουξής προσθέτοντας πως ορισμένοι μάρτυρες που κλήθηκαν, «άλλα λέγανε την μία, και άλλα λέγανε την άλλη, ή διαψεύσθηκαν παταγωδώς».

Όπως ανέφερε και ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος – υπαρχηγός ΠΣ, ε.α., νομικός, ειδικός ερευνητής – δικαστικός πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, όταν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, δεν το κάνει με έναν βασανιστικό και αργό τρόπο, όπως το να βάλει φωτιά τον εαυτό του. Το συμπέρασμά του ήταν πως δεν πρόκειται για αυτοχειρία, αλλά για μία καλά σκηνοθετημένη δολοφονία. Αξίζει να σημειώσουμε πως εδώ και έναν χρόνο, εξετάζονται 12 μάρτυρες, εκ των οποίων κάποιοι είναι νέοι».

Σύμφωνα με τον κ. Ταουξή, η Ειρήνη εκείνη την ημέρα, πήγε σε καφετέρια και πήρε καφέ, ενώ στην συνέχεια πήγε να αγοράσει γλυκά για τον γιο της, Γιάννη. «Δεν είναι λίγο περίεργο μία μάνα, αφού έχει πάει στο ζαχαροπλαστείο για το παιδί της, μετά να πάει να αυτοκτονήσει; Επίσης, δεν είναι περίεργο ότι δεν έχει βρεθεί το κινητό της; Γιατί κάποιος που έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει, να θέλει να το κρύψει;».

Τα τέσσερα στοιχεία που δείχνουν δολοφονία

Για την υπόθεση, ο εισαγγελέας Αγρινίου άσκησε ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία , και β) της απόπειρας εμπρησμού κατά συναυτουργίας και γ) της ηθικής αυτουργίας στις ως άνω πράξεις. Σύμφωνα με το star, υπήρξαν στοιχεία που έδειχναν ότι δεν επρόκειτο για αυτοκτονία.

Αυτά είναι τα ακόλουθα:

Το πρώτο στοιχείο που έδειξε όταν δεν πρόκειται για αυτοκτονία ήταν ότι βρέθηκε αιθάλη έξω από την πόρτα του οδηγoύ. Αυτό σημαίνει ότι η πόρτα άνοιξε, ενώ ήταν σε εξέλιξη η φωτιά, αλλά οι αστυνόμοι τη βρήκαν κλειστή όταν εντόπισαν την 44χρονη. Μάλιστα, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής που είχε αναλάβει την υπόθεση τόνισε ότι η Ειρήνη αποκλείεται να άνοιξε την πόρτα, γιατί τότε θα είχε βγει από το αυτοκίνητο. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιος άνοιξε την πόρτα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι τα πελματικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στην οροφή του αυτοκινήτου πάνω από τα πίσω καθίσματα και στο πίσω τζάμι. Οι πραγματογνώμονες πιστοποίησαν ότι είναι από τις μπότες που φορούσε η άτυχη γυναίκα. Δεδομένου ότι ήταν μια πολύ ψηλή γυναίκα, περίπου 1,85 σε ύψος, συμπέραναν ότι χτυπούσε με τα πόδια της στην προσπάθειά της να γλιτώσει από τη φωτιά.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η Ειρήνη Λαγούδη γέμισε ένα μπιτόνι με πετρέλαιο κίνησης, σχεδόν 20 λίτρα. Όμως στη συνέχεια βρέθηκε ελάχιστη ποσότητα από αυτό. Έτσι οι ερευνητές πίστεψαν ότι έγινε μετάγγιση από το μπιτόνι σε αυτοκίνητο φιλικού της προσώπου.

Το τελευταίο στοιχείο είναι το κινητό τηλέφωνο της 44χρονης. Το στίγμα του δεν εντοπίστηκε ποτέ, ωστόσο μερικές ημέρες μετά τον θάνατό της ανιχνεύτηκε σε σπίτι φιλικού της προσώπου στο Αιτωλικό. Ο δικηγόρος της οικογένειας έχει αναφέρει ότι όποιος άρπαξε το κινητό είναι ο δολοφόνος της και μάλιστα έστελνε μηνύματα για να αποπροσανατολίσει τις έρευνες.

 





Πηγή: www.enikos.gr