Η τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα και το μήνυμα ανθρωπιάς από την Μυτιλήνη


Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών το πρωί της Δευτέρας 21 Απριλίου σκόρπισε παγκόσμια συγκίνηση και θλίψη.

Η ζωή και η δράση του σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ η βαθιά του ανθρωπιστική στάση φάνηκε ξεκάθαρα και στην επίσκεψή του στην Μυτιλήνη τον Δεκέμβριο του 2021 — τη δεύτερη και τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα, μετά την πρώτη του επίσκεψη το 2016.

Εκεί, στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

«Πέρασαν πέντε χρόνια από την επίσκεψη που έκανα εδώ (σ.σ. στην Μυτιλήνη) και μετά από όλο αυτό τον καιρό διαπιστώνω ότι ανά τον κόσμο ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για τις πολλές θυσίες που έκανε. Και τοπικές αρχές. Ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Μυτιλήνη τον Δεκέμβριο του 2021, ο Πάπας Φραγκίσκος μεταξύ άλλων είχε δηλώσει:

«Πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μην τους αφορά. Είναι τραγικό. Ο σεβασμός των ανθρώπων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να διαφυλάσσεται και η αξιοπρέπεια του καθενός να τίθεται πάνω από όλα».

«Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να χτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνουν τη συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Είναι εύκολο να παρασύρει κανείς την κοινή γνώμη σπέρνοντας τον φόβο για τον άλλο. Πρέπει να ξεπεράσουμε την γκετοποίηση και να προχωρήσουμε στην ένταξη».

«Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των νεκρών παιδιών, ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε. Η Μεσόγειος είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η θάλασσα να μετατραπεί σε θάλασσα λήθης. Ας αφήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού. Η πίστη απαιτεί συμπόνια και ευσπλαχνία. Αυτό είναι το ύφος του Θεού. Και τρυφερότητα».

 





Πηγή: www.enikos.gr