Διαφορετικές απόψεις μεταξύ πραγματογνωμόνων για την ψυχική κατάσταση του κατηγορούμενου πρώην συντρόφου της Κυριακής Γρίβα που κατηγορείται για τη δολοφονία της 28χρονης κοπέλας, διατυπώθηκαν σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η υπόθεση.
της Άννας Κανδύλη
Η ψυχίατρος Μυρτώ Σαμαρά, τεχνική σύμβουλος της οικογένειας του θύματος, ήταν κατηγορηματική ότι ο 40χρονος δεν έπασχε από ψυχική ασθένεια, ούτε βρισκόταν σε κατάσταση μειωμένου καταλογισμού τη στιγμή της δολοφονίας. «Το περιβόητο “κενό μνήμης” είναι κατασκευασμένο. Έχει αρχή και τέλος σαν σενάριο. Δεν είναι ψυχιατρικό φαινόμενο, είναι δικαστικό αφήγημα», ανέφερε η μάρτυρας, αμφισβητώντας ευθέως τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου.
Η κ. Σαμαρά αναφέρθηκε επίσης σε παλιότερο ιστορικό διαταραχών συμπεριφοράς λόγω ουσιών, που, όπως τόνισε, δεν σχετίζεται με σοβαρή ψυχική νόσο, ούτε δικαιολογεί το έγκλημα. Απορρίπτοντας οποιαδήποτε διάγνωση περί «σχιζοφρενικών τάσεων» ή διπολικής διαταραχής, σημείωσε: «Τέτοιες διαγνώσεις δεν υπάρχουν. Οι όροι αυτοί δεν είναι επιστημονικοί. Μιλάμε για έννοιες που δεν χρησιμοποιούνται στην ψυχιατρική αλλά κατασκευάζονται για να δικαιολογήσουν συμπεριφορές».
Η μάρτυρας μάλιστα χαρακτήρισε την απόπειρα αυτοκτονίας του κατηγορούμενου «χειριστικό ελιγμό» επισημαίνοντας πως «Ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Σχεδίασε και παρακολούθησε την πράξη. Η απόπειρα ήταν ένα μέσο αλλαγής περιβάλλοντος. Αυτά τα βλέπουμε συχνά. Δεν ήταν πράξη απελπισίας».
«Παρορμητική πράξη από άνθρωπο που νοσεί»
Από την άλλη πλευρά, ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Μιλώντας για «σοβαρή ψυχική διαταραχή», απέδωσε τη δολοφονία σε παρορμητική πράξη, υπογραμμίζοντας πως ο κατηγορούμενος δεν είχε τον έλεγχο των παρορμήσεών του τη στιγμή της επίθεσης.
«Δεν ήταν μια πράξη προσχεδιασμένη. Κανένας υγιής άνθρωπος δεν σκοτώνει μπροστά σε αστυνομικό τμήμα. Αυτό δείχνει έλλειψη κρίσης και παθολογία. Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόταν σε μανιακό επεισόδιο, αλλά σίγουρα ήταν σε ασταθή ψυχική κατάσταση», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος τόνισε πως ο κατηγορούμενος «μετανοεί βαθιά» και «ζει έναν καθημερινό εφιάλτη», προσθέτοντας πως δεν πρόκειται για «ψυχρό εγκληματία». Ωστόσο, η πολιτική αγωγή αμφισβήτησε την αξιοπιστία του ψυχιατρικού ιστορικού του κατηγορούμενου, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένη εικόνα».
Ένταση
Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε προσωρινά όταν ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, με τον συνήγορό του να κάνει λόγο για «σοβαρό περιστατικό στα κρατητήρια». Η πολιτική αγωγή, ωστόσο, το αμφισβήτησε «Από το πρωί φαινόταν υπό πιθανή επήρεια ουσιών. Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε κάθε ενέργεια ως αυθεντική».
Οι ερωτήσεις από έδρας εστιάστηκαν στην αγωγή που λάμβανε ο κατηγορούμενος και στο κατά πόσο είχε προλάβει να επιδράσει. «Πότε ξεκίνησε; Πριν ή μετά το έγκλημα;», ρώτησε η πρόεδρος, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά πως η δράση των φαρμάκων ενδέχεται να καθυστερήσει ή να είναι ανεπαρκής.