Στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και στα σενάρια μεγάλης έκρηξης αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Τμήμα Γεωλογίας και το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, με θέμα «Η παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης και η πρόσφατη σεισμο-μαγματική κρίση: Τι έγινε, τι συμβαίνει, τι να περιμένουμε».
«Κάποια στιγμή θα συμβεί μια μεγάλη έκρηξη, αλλά τότε δεν θα υπάρχει ούτε η σκόνη μας», δήλωσε ο κ. Παπαζάχος και εξήγησε πως το ελάχιστο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο μεγάλων εκρήξεων είναι 20.000 χρόνια και δεδομένου ότι η τελευταία μεγάλη και καταστροφική έκρηξη σημειώθηκε κατά τη Μινωική Εποχή, γύρω στο 1570 π.Χ., η επόμενη αναμένεται χιλιάδες χρόνια από τώρα.
Πόσο θα κρατήσει μια επόμενη μεγάλη έκρηξη; Τα επιστημονικά δεδομένα την προσδιορίζουν σε 1.260 μέρες (κοντά στα 4 χρόνια), αλλά θα το αντιληφθούμε έγκαιρα, αφού τα έγκατα της γης στέλνουν σημάδια, μεταδίδει η ιστοσελίδα voria.gr.
Μπορεί το σενάριο αυτό να πηγαίνει πολύ-πολύ αργότερα στον χρόνο, αλλά οι επιστήμονες δεν καθησυχάζουν, καθώς, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος, «υπάρχει μια παραδοχή στη γεωλογία που λέει πως ό,τι έγινε στο παρελθόν, θα συμβεί και στο μέλλον. Γι’ αυτό και μελετάμε στις παλιές εκρήξεις».
«Υπάρχει μία τρύπα στην Καλδέρα, η οποία βοηθά το μάγμα να βγαίνει από εκεί», πρόσθεσε ο καθηγητής. Επιπλέον η μορφολογία του εδάφους στο νησί ενισχύουν τις βλάβες ενδεχόμενων σεισμών, όπως αυτές της δόνησης των 7.5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1956 και άφησε πίσω της 53 νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές.
Αναφορικά δε με τη μεγάλη έκρηξη του 1560 π.Χ. ο κ. Παπαζάχος είπε πως ήταν στην κλίμακα μέτρησης μεταξύ 6-7 (η κλίμακα είναι 0-8), είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν τεράστιες ποσότητες ξηρού υλικού σε ύψος πάνω από 60 χλμ και να φτάσουν στην τουρκική πλευρά, ενώ ακολούθησαν και μεγάλοι σεισμοί.
Η Σαντορίνη αποτελεί ένα κομβικό σημείο της επιστημονικής έρευνας για την Ελλάδα και 124 σεισμογράφοι καταγράφουν καθημερινά τα δεδομένα από το υπέδαφος.
Επιπλέον, υπάρχουν στο νησί 7 μόνιμοι σταθμοί GNSS και ένας στα νότια της Ίου από το ΑΠΘ και συνολικά 32 GNSS (συμμετέχουν επίσης οργανισμοί από το εξωτερικό όπως ο INGV από την Ιταλία και το CNRS από τη Γαλλία) στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Άνυδρου. Οι σταθμοί αυτοί λαμβάνουν δεδομένα από τους δορυφόρους και στέλνουν μετρήσεις σε επίγειους σταθμούς 24ώρες το 24ωρο, αναφορικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Όπως είπε στη διάρκεια της ίδιας ημερίδας ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Στέλιος Μπίθαρης, «η κατανομή των σταθμών είναι τέτοια που κυκλώνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης».
«Μια ανύψωση στη θέση του ηφαιστείου μας θέτει σε άμεση κινητοποίηση. Όλη η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, όπως και εκείνη της επεξεργασίας των δεδομένων», ανέφερε ο κ. Μπίθαρης.