Η διακίνηση μέσω διαδικτύου και οι παράνομες εισαγωγές από Τουρκία και Ιταλία βρίσκονται πίσω από το αιματηρό έθιμο που οδηγεί κάθε χρόνο σε σοβαρούς τραυματισμούς.
Των Α. ΚΟΝΤΗ, Θ. ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Εισαγωγές στα νοσοκομεία, σοβαροί τραυματισμοί και ένας διαρκής κίνδυνος για όλους όσοι παρακολουθούν την αναστάσιμη λειτουργία.
Το έθιμο της ρίψης κροτίδων και βαρελότων συνεχίζεται παρά τις τραγικές συνέπειες και την εντατικοποίηση των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. για τις κατασχέσεις των εκρηκτικών υλικών που κυκλοφορούν παράνομα σε όλη την Ελλάδα.
Μόνο κατά τη φετινή περίοδο, πριν και κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε 30.000 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα τις ημέρες των εορτών, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν συνολικά 167.700 κροτίδες και άλλα είδη πυροτεχνίας.
Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 30 πολιτών που τα κατείχαν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων που τα πωλούσαν παράνομα, αποκομίζοντας αφορολόγητα κέρδη.
Μπορεί λοιπόν οι αστυνομικοί έλεγχοι να είναι περισσότεροι, το έθιμο όμως διατηρείται, ενώ ειδικά φέτος ήταν ιδιαίτερα αιματηρό.
Τα στατιστικά στοιχεία για το φετινό Πάσχα σοκάρουν, καθώς δέκα συνάνθρωποί μας, ανάμεσά τους τέσσερις ανήλικοι, όχι μόνο κατέληξαν σε μονάδες νοσηλείας αλλά υπέστησαν και ακρωτηριασμούς στα δάχτυλα εξαιτίας των εκρήξεων.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο δημοφιλής μουσικός Αρης Μουγκοπέτρος, ο οποίος μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο έπειτα από έκρηξη κροτίδας που κράτησε στιγμιαία στο χέρι του κατά τη διάρκεια γλεντιού στην Αχαΐα.
Οπως αναφέρουν στη Realnews αστυνομικές πηγές, η παράνομη διακίνηση των κροτίδων και των βαρελότων έχει περιοριστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σχέση τουλάχιστον με τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ωστόσο, η πάταξη του φαινομένου είναι ακόμα πιο δύσκολη. «Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία, πριν από την περίοδο του Πάσχα, εισήγαν με τρόπο παράνομο κροτίδες και άλλα είδη, κυρίως μέσω Ιταλίας, που άλλωστε είναι γνωστή και ως κατασκευάστρια χώρα ειδών πυροτεχνουργίας. Παράνομες εισαγωγές γίνονταν και μέσω Τουρκίας. Τα τελευταία χρόνια αυτό συνεχίζεται, αλλά σε μικρότερα μεγέθη. Ωστόσο, η διακίνηση έχει γίνει ακόμα πιο εντατική μέσω διαδικτύου και άρα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί», αναφέρει στην «R» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με μεγάλη εμπειρία στον τομέα διακίνησης ειδών πυροτεχνουργίας.
Ανήλικοι
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πηγές, το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης διακίνησης ειδών πυροτεχνίας γίνεται πλέον από μεμονωμένα άτομα, που παραγγέλνουν τα «ψυχαγωγικά πυροτεχνήματα» μέσω διαδικτύου.
Οι παραγγελίες γίνονται τμηματικά, σε βάθος αρκετών μηνών, πριν από το Πάσχα. Οσο πλησιάζει η εορταστική περίοδος και αφού έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες από κροτίδες και δυναμιτάκια, ξεκινούν την προώθησή τους, επίσης μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Χαρακτηριστικό για το πόσο εύκολη είναι αυτή η διαδικασία είναι το γεγονός ότι μεταξύ των ατόμων που διακινούν όλα αυτά τα είδη μέσω διαδικτύου είναι και αρκετοί ανήλικοι. Μια τέτοια περίπτωση αφορά δύο 17χρονους, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Κρήτη τη Μεγάλη Πέμπτη.
Οι έφηβοι είχαν παραγγείλει από το διαδίκτυο δεκάδες κουτιά με κροτίδες και φωτοβολίδες, τις οποίες στη συνέχεια άρχισαν να πωλούν ανά τεμάχιο σε συμμαθητές τους.
Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους ύστερα από καταγγελίες γονέων για αυξημένα περιστατικά ρίψεων κροτίδων στο προαύλιο του σχολείου τους, αλλά και στη γειτονιά τους.
Επειτα από έρευνες, οι αστυνομικοί έφτασαν στους δύο 17χρονους, στους οποίους πέρασαν χειροπέδες, διαπιστώνοντας μάλιστα πως την παραγγελία για την αρχική ποσότητα που κατείχαν την είχαν κάνει από το διαδίκτυο.
Η δυσκολία λοιπόν στην έρευνα έγκειται στο γεγονός πως πλέον δεν χρειάζονται οργανωμένα κυκλώματα, αλλά απλές επαφές σε κλειστές ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συνέπεια πλέον οι αστυνομικοί να χρειάζεται να προβούν σε εξειδικευμένες έρευνες που πολλές φορές πέφτουν στο κενό λόγω του χαώδους κόσμου του διαδικτύου.
Οι «εισαγωγές»
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί οι παράνομες εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες. Στην Ιταλία υπάρχουν αρκετά εργοστάσια παραγωγής κροτίδων και πυροτεχνημάτων ψυχαγωγίας, τα οποία εμπορεύονται τα προϊόντα τους σε ειδικά αδειοδοτημένους πελάτες.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι μέρος αυτών των προϊόντων πωλείται λαθραία και μεταφέρεται στη χώρα μας μέσω φορτηγών που κάνουν διεθνείς μεταφορές. Τα δυναμιτάκια καταλήγουν σε καταστήματα πώλησης ψιλικών, μίνι μάρκετ, εποχικά καταστήματα, αλλά και περίπτερα και φτάνουν να πωλούνται μέχρι και δέκα φορές πάνω από την αρχική τιμή τους.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Από την Τουρκία, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι προωθούνται χιλιάδες πυροτεχνήματα στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι τραυματισμοί το βράδυ της Ανάστασης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Το φετινό Μεγάλο Σάββατο, στο νησί της Σάμου, οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν ύστερα από καταγγελίες σε μια ημεδαπή γυναίκα, η οποία εκτιμάται ότι είχε πουλήσει παρανόμως κροτίδες σε δεκάδες πολίτες.
Στην κατοχή της βρέθηκαν συνολικά 7.056 πυροτεχνήματα διαφόρων ειδών, αλλά και έξι καπνογόνα. Επίσης από την Τουρκία, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι γίνεται και προώθηση εκρηκτικών υλικών, όπως μπαρούτι ή δυναμίτιδα. Τα υλικά αυτά στη συνέχεια μετασκευάζονται από τους αγοραστές τους.
«Ειδικά αυτά τα αυτοσχέδια βαρελότα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Κάποιοι αγοράζουν χύμα τα υλικά και τα τοποθετούν σε σωλήνες ή ακόμα και σε κουτάκια αλουμινίου. Στην πραγματικότητα φτιάχνουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και στο παρελθόν αρκετοί έχουν τραυματιστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους», αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
Αυστηροποίηση του νόμου
Η νόμιμη αγορά και η πώληση πυροτεχνημάτων και ειδών πυροτεχνίας καλύπτονται από ειδική νομοθεσία, η οποία θέτει αυστηρές προϋποθέσεις.
Μεταξύ αυτών είναι η υποχρεωτική κατάθεση συνολικά επτά δικαιολογητικών, στα οποία περιλαμβάνονται το ποινικό μητρώο του αγοραστή, η πραγματογνωμοσύνη της ψυχιατρικής του κατάστασης και η διαχείριση ειδικού αποθηκευτικού χώρου.
Ακόμα προβλέπεται και η κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή, του εισαγωγέα, καθώς και οι ονομασίες και τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τη μαζική παράνομη διακίνηση των κροτίδων, το νομικό πλαίσιο χρήζει περαιτέρω αυστηροποίησης. Οι προδιαγραφές για τη νόμιμη πώληση και αγορά περιγράφονται σε νόμο του 1993, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2006.
Οι πληροφορίες της «R» αναφέρουν πως στις σκέψεις που υπάρχουν για την αλλαγή του νομικού πλαισίου περιλαμβάνονται και νέες ρυθμίσεις για τον έλεγχο των πωλήσεων που γίνονται μέσω διαδικτύου.
Για την ώρα, ωστόσο, από τις ίδιες πληροφορίες επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες για την υιοθέτηση νέων κανονισμών βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Ασκηση ποινικών διώξεων για τον τραυματισμό του μουσικού
Ο δικηγόρος του Αρη Μουγκοπέτρου ζήτησε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Στην Εισαγγελία Καλαβρύτων βρέθηκε την Παρασκευή ο δικηγόρος του Αρη Μουγκοπέτρου, Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, προκειμένου να παραλάβει αντίγραφα της μέχρι τώρα σχηματισθείσας δικογραφίας, αλλά και να ζητήσει από τις δικαστικές Αρχές τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με την άσκηση ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα αδικήματα.
Ο γνωστός μουσικός είχε κληθεί να παίξει σε γλέντι το βράδυ της Ανάστασης, όταν μια αναμμένη κροτίδα εξερράγη στα χέρια του. Ο βιρτουόζος του κλαρίνου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως. Εκεί οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διακομιδή του στο ΚΑΤ, όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.
Οι γιατροί της Μικροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό δύο δαχτύλων του χεριού του, ενώ κατάφεραν να σώσουν τον αντίχειρα με μόσχευμα.
«Νόμιζα ότι είναι απλά ένα καπνογόνο… Εχασα ό,τι πολυτιμότερο είχα αυτή τη στιγμή πέρα από τα μάτια μου, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσα να δω τα παιδιά μου», ήταν τα πρώτα λόγια του Α. Μουγκοπέτρου μέσα από το νοσοκομείο.
Ο μουσικός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», καθώς ο τραυματισμός στο μάτι του έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την όρασή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποια οιδήματα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να διευκρινιστεί εάν η βλάβη στο μάτι θα είναι μόνιμη.