Τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τι είδους επιπτώσεις πρόκειται να έχουν στην ελληνική οικονομία, κλήθηκαν να σχολιάσουν μιλώντας στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές», με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, τόσο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, όσο και ο Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ως προς την εκτίμηση που έχει για το βαθμό που θα επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές όλη αυτή η ιστορία των δασμών, από τη δική του την πλευρά, τόνισε αρχικά «Οι αναγνώσεις είναι δύο: Η μία είναι η οικονομική αποτύπωση που λέει ότι τα δύο δισεκατομμύρια, 411 εκατομμύρια ευρώ των εξαγωγών μας προς την Αμερική αποτελεί το 4,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών (…). Στην ελληνική οικονομία, προφανώς μπορεί να είναι μικρή επίπτωση. Πίσω όμως, από τα 2.400 κρύβονται εταιρείες, άνθρωποι, επιχειρήσεις οι οποίες είναι διάσπαρτες στην ελληνική περιφέρεια διότι το 31% του συγκεκριμένου ποσού, δηλαδή των 2,5 δισ. (να το πω χοντρικά, τα 750 εκατομμύρια ευρώ είναι προϊόντα αγρο-διατροφικού τομέα). Είναι δηλαδή, οι ελιές μας 214 εκατομμύρια ευρώ, είναι το ελαιόλαδο, είναι τα γαλακτοκομικά, είναι τα ροδάκινα, είναι το κρασί κτλ. Πρωτογενής παραγωγή κατά κύριο λόγο που πρέπει να πούμε ότι αυτές οι εταιρείες είναι εστιασμένες 100% εξαγωγικά, δεν έχουν σχέση με το ελληνικό εμπόριο. Είναι στην περιφέρεια από την Κρήτη μέχρι την Πέλλα μέχρι την Ημαθία μέχρι την Πελοπόννησο. Άρα, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για τις τοπικές οικονομίες…Πρώτα απ’ όλα είναι υπερήφανες που έχουν μια επιχείρηση που είναι καθαρά εξαγωγική. Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος του εγχώριου επιτόπιου δυναμικού απασχολείται σε αυτές τις επιχειρήσεις. Και τρίτον, το ζωντανό χρήμα που έρχεται και επιστρέφει στην τοπική οικονομία. Άρα, στο μέγεθος, το οικονομικό μικρό στην πραγματική όμως, αποτύπωση σε ανθρώπους, επιχειρήσεις και περιφέρειες μεγάλο».
Παράλληλα, όσον αφορά το πως βλέπει το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν άμεσες και σκληρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντιδασμούς, τόνισε «Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 531,6 δισεκατομμύρια. Οι εισαγωγές είναι 333,4 δις ευρώ. Έχουμε λοιπόν, ένα εμπορικό πλεόνασμα 198,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Λέει λοιπόν, η Φον ντερ Λάιεν σήμερα ότι θα πάμε σε 28 δις. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι τα 28 δις δασμοί που προτίθεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθαρά ένα διαπραγματευτικό όπλο (…). Άρα, η λογική των διαπραγματεύσεων πιστεύω ότι είναι αυτή που θα κυριαρχήσει. Και όπως είδαμε και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, με τα δικά τους τα λεγόμενα, τα οποία πηγαινοέρχονται για να μην πω τη λέξη, αυτοαναιρούνται, 50 χώρες έχουν ήδη ζητήσει διάλογο (…). Είδαμε και την περίοδο του κορωνοϊού, που δόθηκαν συγκεκριμένα κίνητρα να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, όπως είναι τώρα το ίδιο θέμα που πρέπει να τεθεί να αρθούν αυτές οι κρατικές απαγορεύσεις για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις. Αυτό είναι το οριζόντιο. Τώρα επιμέρους υπάρχουν πολλά. Δεν υπάρχουν προγράμματα εξωστρέφειας, τα τελωνεία έχουν κάνει μια πρόοδο, αλλά ακόμη η διαδικασία είναι αργή, το οποίο επιβαρύνει την εξαγωγή των προϊόντων σε μέρες, άρα σε κόστος. Είναι πολλά τα πράγματα που μπορούν να λυθούν και νομίζω ότι είναι μια καλή αφορμή για την κυβέρνηση να ενσκήψει τώρα στην εξαγωγική κοινότητα (…)».
Από την άλλη πλευρά τώρα, ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (και Κρήτης) εκτίμησε τις συνέπειες που μπορεί να έχει η επιβολή αυτών των δασμών στην ελληνική παραγωγή ως εξής «Η Ευρώπη με βάση τους δασμούς που έβαλε η Αμερική είναι στην πιο χαμηλή κλίμακα, είναι δηλαδή στο 20% (…). Και πάμε τώρα στο δια ταύτα και ποιο είναι το δια ταύτα; Είναι ότι κάθε φορά που μπαίνει ένας δασμός, ένα προϊόν σημαίνει ότι αλλάζει η τιμή του καταναλωτή. Όταν αλλάζει η τιμή του καταναλωτή αλλάζει και η ζήτηση. Και όταν αλλάζει η ζήτηση έχουμε πρόβλημα (…). Δυστυχώς όμως, για τον καταναλωτή θα ανέβουν οι τιμές και ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης πάντα είναι ο καταναλωτής (το βάζω πρώτο) και (δεύτερο) τον παραγωγό (…)».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις του Τραμπ, σημείωσε «Αυτό που κάνει ο Τραμπ (για να μιλήσουμε αντικειμενικά), μπορεί να το κάναμε και εμείς αν είχαμε την δύναμη του Τραμπ σαν χώρα (…). Εμείς έχουμε επενδύσει σαν Ευρώπη πάρα πολύ στο κομμάτι της εξαγωγής. Τα δικά μας τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι προϊόντα που πραγματικά την πρώτη πόρτα που χτυπάνε είναι την πόρτα της Αμερικής. Είναι δηλαδή, η πρώτη αγορά που κοιτάμε, διότι είναι μία αγορά που πραγματικά δίνει την υπεραξία στο αγροτικό προϊόν (…)». Τώρα, ως προς το ποια άλλα προϊόντα εξάγουμε και θα υποστούμε τις συνέπειες αυτής της απόφασης, επισήμανε «Λάδι, κρασί και φέτα. Αυτά τα τρία βασικά είναι που εξάγουμε».
www.ertnews.gr