Ο χορός στον δημόσιο χώρο: Γιατί η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση των σπουδών χορού στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και απαραίτητη


Με εξαιρετική επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Ο Χορός στη Δημόσια Σφαίρα. Σπουδές, Πολιτικές και Παιδαγωγικές», που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 3 έως τις 6 Απριλίου. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τελώντας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του International Council for Traditions of Music and Dance (ICTMD-Greece) και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κύριο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του, ήταν η πλήρως διαδικτυακή διεξαγωγή του με δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/νες.
Η καινοτόμος αυτή προσέγγιση επέτρεψε τη συμμετοχή ενός ευρύτατου φάσματος συνέδρων – ακαδημαϊκών, ερευνητών/τριών, διδακτόρων, μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, επαγγελματιών του χορού, αλλά και μελών της ευρύτερης χορευτικής κοινότητας και του κοινού – υπερβαίνοντας γεωγραφικούς και οικονομικούς περιορισμούς.

Οι συμμετέχοντες/σες στις εργασίες του Συνεδρίου ξεπέρασαν τους τριακόσιους (300), ενώ, έως το τέλος του, το ενδιαφέρον συμμετοχής ήταν εξαιρετικά μεγάλο: αμείωτα συμμετείχαν πάνω από εκατό πενήντα (150) σύνεδροι από όλα τα μέρη του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.).
Οι εισηγητές/τριες έφτασαν τους ενενήντα (90) και οι ώρες των εργασιών ξεπέρασαν τις είκοσι πέντε (25).

Οι εργασίες του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν μέσα από έντεκα (11) κύριες θεματικές συνεδρίες, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων όπως:

  • Ο Χορός στον Δημόσιο Χώρο
  • Χορός και Εκπαίδευση
  • Χορός στις Κοινότητες
  • Χορός, Υγεία, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής
  • Χορευτικός Τουρισμός και Αναψυχή
  • Χορός, Πολιτιστική Διαχείριση και Σύγχρονες Αναπαραστάσεις
  • Χορός, Πολιτικές και Ψηφιακότητα
  • Χορός και Συμπερίληψη
  • Πολιτιστικές Πολιτικές – Πολιτισμικές Ταυτότητες
  • Χορός, Σύγχρονες Παιδαγωγικές πρακτικές και Μεθοδολογίες
  • Ο Χορός ως Σπουδή και Εργασία

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε μέσω τεσσάρων (4) Θεματικών Επιστημονικών Συζητήσεων (Panels) σε καίρια θέματα, όπως «Oι χορευτικές κοινότητες και ο ρόλος του «ειδικού» του χορού», «Χορεύοντας για υγεία, ευεξία και ποιότητα ζωής», «Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός στη Διασπορά», καθώς και μια κρίσιμη συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές των Σπουδών Χορού στην Ελλάδα σήμερα, μέσα από την παρουσίαση των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών στα ελληνικά Α.Ε.Ι., με την εκπροσώπηση δέκα (10) Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Ο χορός στον δημόσιο χώρο: Γιατί η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση των σπουδών χορού στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και απαραίτητηΟ χορός στον δημόσιο χώρο: Γιατί η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση των σπουδών χορού στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και απαραίτητη

Το Συνέδριο, αναγνωρίζοντας την προσφορά των πρωτοπόρων ερευνητριών/τών στην καθιέρωση των σπουδών χορού στην Ελλάδα, διοργάνωσε μια ξεχωριστή Τιμητική Εκδήλωση και Τελετή Βράβευσης της Δρ. Ειρήνης (Ρένας) Λουτζάκη, για την οποία μίλησαν εξαίρετοι επιστήμονες και συνεργάτες από συναφείς επιστημονικούς κλάδους, σε κλίμα εορταστικό.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε υβριδικά με φυσική παρουσία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στο Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ αλλά και διαδικτυακά, διευκολύνοντας την αναδρομή στο έργο της τιμώμενης και τη γνωστοποίησή του ευρέως μέσα από αφιερωματικές ομιλίες προς τιμήν της.

Το πλούσιο πρόγραμμα συμπληρώθηκε από μια δυναμική συνεδρία παρουσιάσεων E-POSTER, η οποία προσέφερε μια εναλλακτική πλατφόρμα για την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών.

Η απρόσκοπτη διαδικτυακή πρόσβαση λειτούργησε καταλυτικά, μετατρέποντας το Συνέδριο σε έναν ζωντανό χώρο δημόσιου διαλόγου, όπου ακαδημαϊκές γνώσεις, θεωρίες και μέθοδοι, ερευνητικά ερωτήματα, εθνογραφικά ευρήματα και διαφορετικές οπτικές, συναντήθηκαν με τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς των επαγγελματιών και της κοινότητας του χορού εν γένει, εκπροσώπων από όλα τα είδη του χορού, κάτι που ήταν εξαρχής στόχος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου.
Αυτή η ώσμωση ενίσχυσε σημαντικά την κατανόηση των πολλαπλών διαστάσεων του χορού ως κοινωνικού, πολιτισμικού, εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού φαινομένου στη δημόσια σφαίρα.

Οι επιστημονικά υπεύθυνοι του συνεδρίου, Χρήστος Παπακώστας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Ζωή Ν. Μάργαρη, Κύρια Ερευνήτρια του Κ.Ε.Ε.Λ. της Ακαδημίας Αθηνών, εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την υψηλή ποιότητα των εισηγήσεων και τη δυναμική των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν, τονίζοντας τη σημασία της ανοιχτής πρόσβασης στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και του δημοκρατικού διαλόγου.

Τα πρακτικά του συνεδρίου, με τις σύντομες δημοσιεύσεις των ανακοινώσεων, έχουν ήδη εκδοθεί σε ψηφιακή μορφή (ISBN E-BOOK: 978-618-202-262-7) από τις εκδόσεις «ΔΙΣΙΓΜΑ», διασφαλίζοντας τη διάχυση των αποτελεσμάτων και την περαιτέρω αξιοποίησή τους από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Η επιτυχής διεξαγωγή του Συνεδρίου «Ο Χορός στη Δημόσια Σφαίρα» επιβεβαίωσε την ανάγκη για διεπιστημονικές προσεγγίσεις και ανοιχτές διαδικασίες στον χώρο των σπουδών χορού και έθεσε ισχυρές βάσεις για μελλοντικές συνέργειες και ερευνητικές πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προαγωγή της επιστήμης του χορού ευρύτερα ειδικότερα, θέτοντας τις βάσεις για τη διεκδίκηση της ίδρυσης του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών με τον χορό εντός αυτού να αποτελεί κυρίαρχο (και όχι δευτερεύοντα) επιστημονικό κλάδο με θεωρητική και πρακτική υπόσταση. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://sites.google.com/disigma.gr/o-xoros-sth-dhmosia-sfaira/ ή μέσω αποστολής μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: k25danceconf@gmail.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Πηγή: www.ertnews.gr