Γ. Μυλωνάς (Alumil): Βάζουμε ρομπότ βοηθούς στα εργοστάσιά μας

Στα τελικά  στάδια συμφωνίας με την Google και μια κινεζική εταιρεία για την ανάπτυξη ρομπότ που θα λειτουργούν ως βοηθοί στην παραγωγή αλουμινίου βρίσκεται η Alumil όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι θα γίνουν σύντομα πιο αναλυτικές δηλώσεις.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ του Athex Tech Summit 2025 που διοργανώθηκε σήμερα και στο οποίο συζήτησε με τον CEO της Fourlis Συμμετοχών, κ. Γιώργο Βαλαχή.

«Το ρίσκο δεν είναι η κατεύθυνση που ακολουθούμε, αλλά το πόσα θα ξοδέψουμε», τόνισε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλά μια μόδα. Αν δεν δράσουμε έγκαιρα, θα μείνουμε πίσω από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Ο επικεφαλής της Alumil ανέφερε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 68 χώρες συνεργαζόμενη με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία και έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης η οποία της δίνει τη δυνατότητα να συνεργάζεται πιο αποτελεσματικά με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία παγκοσμίως.

Ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil και ο CEO της Fourlis Συμμετοχών, κ. Γιώργος Βαλαχής

«Γνωρίζουμε παγκοσμίως τι θέλουν οι αρχιτέκτονες και προσαρμόζουμε τα προϊόντα μας ανάλογα», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς. Όπως ανέφερε, η Alumil διαθέτει εργοστάσια σε 12 χώρες και έχει αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που καθοδηγεί αυτόματα τις γραμμές παραγωγής.

«Αυτό το σύστημα έχει βελτιώσει παντού την ποιότητα και έχει βελτιστοποιήσει τόσο πολύ την παραγωγή που έχουμε μειώσει την απόρριψη προϊόντων σε λιγότερο από 0,1%, ενώ ο μέσος όρος στον κλάδο είναι 3%. Επίσης, μειώσαμε το σκραπ κατά 75%», εξήγησε ο κ. Μυλωνάς.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Alumil εξέφρασε και έναν προβληματισμό: «Μερικές φορές θέλουμε να τρέχουμε πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τρέξει ο οργανισμός. Υπάρχει ο κίνδυνος να φύγεις πολύ μπροστά, να χρησιμοποιείς πράγματα που είναι τρία στάδια μπροστά».

Αναφερόμενος στην κυβερνοασφάλεια, ο κ. Μυλωνάς τη χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα των εταιρειών σήμερα και στο μέλλον», επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σοβαρότερο από όσο πιστεύουμε, καθώς τα εργοστάσια πλέον είναι συνδεδεμένα και το περιβάλλον γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Fourlis

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, Διευθύνων Σύμβουλος της Fourlis Συμμετοχών, μίλησε για τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα του λιανεμπορίου.

«Το δικό μας “εργοστάσιο” είναι τα καταστήματά μας και τα eshop,» δήλωσε ο κ. Βαλαχής, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που εστιάζει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ικανοποίηση του πελάτη μέσω μιας omnichannel εμπειρίας.

Ο κ. Βαλαχής τόνισε ότι στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει την ίδια εμπειρία τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι «η εύρεση των κατάλληλων ταλέντων και το γεγονός ότι ένα μέρος του κόσμου αντιστέκεται σε αυτή την αλλαγή».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν μπορεί να μην είναι ο CEO αυτός που ηγείται μιας προσπάθειας ψηφιακού μετασχηματισμού», υπογράμμισε ο κ. Βαλαχής, προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει επιχείρηση σήμερα που μπορεί να επιβιώσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον χωρίς να εντάξει την τεχνολογία στην αλληλεπίδραση με τους πελάτες και τους προμηθευτές της».

Σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, ο κ. Βαλαχής παραδέχτηκε ότι «μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο ότι είχαμε υποεκτιμήσει την απειλή». Όπως εξήγησε, η εταιρεία έχει πλέον στελεχώσει ανεξάρτητο τμήμα ασφάλειας και διαθέτει ένα δίκτυο συνεργατών που κάνουν παρακολούθηση 24/7, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Πηγή www.ot.gr