Κίνα: Προτείνει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου οργανισμού συνεργασίας για την ΑΙ

Η Κίνα ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή της να δημιουργήσει έναν διεθνή οργανισμό για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, τοποθετώντας τον εαυτό της ως εναλλακτική λύση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για την επιρροή στην τεχνολογία αυτή.

Η Κίνα επιδιώκει να συντονίσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη ρύθμιση της ταχέως εξελισσόμενης τεχνητής νοημοσύνης και να μοιραστεί τις δικές της εξελίξεις, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ να διατηρήσουν το προβάδισμά τους, με την αμερικανική κυβέρνηση να έχει ήδη παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών τεχνητής νοημοσύνης προς τους συμμάχους της.

Ο Λι, χωρίς να κατονομάζει ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες, άφησε αιχμές για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να περιορίσει την πρόοδο της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας ότι η τεχνολογία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «αποκλειστικό προνόμιο» λίγων χωρών και εταιρειών. Τόνισε πως η Κίνα επιθυμεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι ανοιχτά προσβάσιμη και όλες οι χώρες και εταιρείες να έχουν ίσα δικαιώματα στη χρήση της, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να μοιραστεί την εμπειρία και τα προϊόντα του με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με τον «Παγκόσμιο Νότο».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη διαχείριση των αυξανόμενων κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας ότι τα εμπόδια περιλαμβάνουν την ανεπαρκή διαθεσιμότητα τσιπ AI και τους περιορισμούς στην ανταλλαγή ταλέντων. Όπως σημείωσε, «η συνολική παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει κατακερματισμένη. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως οι ρυθμιστικές προσεγγίσεις και οι θεσμικοί κανόνες». Πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο συντονισμός ώστε να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατό ένα παγκόσμιο πλαίσιο διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης με ευρεία συναίνεση».

Το τριήμερο συνέδριο της Σαγκάης

Το τριήμερο συνέδριο της Σαγκάης συγκεντρώνει ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας και φορείς χάραξης πολιτικής σε μια περίοδο έντονου τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί βασικό πεδίο αντιπαράθεσης. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των πιο εξελιγμένων τσιπ AI από εταιρείες όπως η Nvidia και του εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, επικαλούμενη ανησυχίες για πιθανή ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας.

Παρά τους περιορισμούς, η Κίνα συνεχίζει να καινοτομεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με τις εξελίξεις να παρακολουθούνται στενά από Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Μα Ζαοξού, ανέφερε σε στρογγυλή τράπεζα με εκπροσώπους από περισσότερες από 30 χώρες ότι η Κίνα επιθυμεί ο προτεινόμενος οργανισμός να προωθήσει την πρακτική συνεργασία και εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί η έδρα του στη Σαγκάη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης για την παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, καλώντας κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τις διεθνείς ανταλλαγές.

Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται με κρατική χρηματοδότηση, συμμετείχαν ομιλητές όπως η Αν Μπουβερό, ειδική απεσταλμένη του Γάλλου προέδρου για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Τζέφρι Χίντον, γνωστός ως «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ. Αξιοσημείωτη ήταν η απουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Ίλον Μασκ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχε τακτικά.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότερες από 800 εταιρείες, παρουσιάζοντας πάνω από 3.000 προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η πλειονότητα των εκθετών είναι κινεζικές εταιρείες, όπως οι Huawei και Alibaba, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Unitree, που κατασκευάζει ανθρωποειδή ρομπότ. Μεταξύ των δυτικών συμμετεχόντων περιλαμβάνονται οι Tesla, Alphabet και Amazon.

Πηγή www.ot.gr