Η Apple προσέφυγε στο δεύτερο τη τάξει δικαστήριο της Ευρώπης τη Δευτέρα κατά των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ, μετά την επιβολή προστίμου 500 εκατομμυρίων ευρώ (587 εκατομμύρια δολάρια) νωρίτερα φέτος για παραβίαση κανονισμών που αποσκοπούν στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Σε απόφασή της τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι οι τεχνικοί και εμπορικοί περιορισμοί της αμερικανικής εταιρείας που εμποδίζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν τους χρήστες σε φθηνότερες προσφορές εκτός του App Store παραβιάζουν τον Νόμο περί Ψηφιακών Αγορών.
Η Apple, η οποία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα επιδιώξει νομική αποκατάσταση, υπέβαλε την έφεσή της σήμερα Δευτέρα, δηλαδή ακριβώς στο τέλος της προθεσμίας που είχε διικαίωμα να το πράξει.
«Σήμερα καταθέσαμε την έφεσή μας επειδή πιστεύουμε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και το πρωτοφανές πρόστιμό της – υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια του νόμου», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
«Όπως θα δείξει η έφεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματός μας και επιβάλλει επιχειρηματικούς όρους που προκαλούν σύγχυση στους προγραμματιστές και είναι επιβλαβείς για τους χρήστες. Το εφαρμόσαμε αυτό για να αποφύγουμε τα τιμωρητικά πρόστιμα και θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα στο δικαστήριο».
Αλλαγές παρά το πρόστιμο
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μόλις στα τέλη του Ιουνίου η Apple προχώρησε σε αναδιαμόρφωση των πολιτικών της για τα καταστήματα εφαρμογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ελπίδα να αποφύγει τα κλιμακούμενα πρόστιμα που προβλέπει ο κανονισμός για τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε.
Ήταν επί της ουσίας μία προσπάθεια τελευταίας στιγμής, καθώς στην εταιρεία είχε ήδη επιβληθεί το πρόστιμο των 500 εκατομμυρίων ευρώ από τον Απρίλιο.
Μετά τις αλλαγές που έκανε η Apple, οι κατασκευαστές εφαρμογών μπορούν να κατευθύνουν τους χρήστες σε καλύτερες προσφορές για ψηφιακά προϊόντα και επιλογές πληρωμής για αυτά εκτός του App Store της Apple. Επίσης θα μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλους ιστότοπους, εφαρμογές και εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών.
Η εταιρεία της Καλιφόρνια εφαρμόζει επίσης ένα σύστημα δύο επιπέδων για τα τέλη ώστε να εξυπηρετήσει τους προγραμματιστές εφαρμογών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές πληρωμές.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Apple να κάνει μια σειρά από πρόσθετες αλλαγές στο App Store», ανέφερε η Apple σε ανακοίνωσή της τον Ιούνιο. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία διαφωνεί «με αυτό το αποτέλεσμα και σχεδιάζουμε να ασκήσουμε έφεση», κάτι που έγινε τελικά σήμερα.
Ουσιαστικά, η Apple προχώρησε στις συγκεκριμένες αλλαγές στο κατάστημα εφαρμογών της προκειμένου να αποφύγει τα ημερήσια πρόστιμα ύψους 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου εισοδήματός της ή περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, μετά την ανακοίνωση των αλλαγών της Apple, είχε ζητήσει σχόλια από τους δημιουργούς των εφαρμογών προτού αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί τις αλλαγές ή θα απαιτήσει περισσότερες.
Τι είναι ο Νόμος περί Ψηφιακών Αγορών
Ο Νόμος περί Ψηφιακών Αγορών (Digital Markets Act) της Ευρωπαϊκής Αγοράς σχεδιάστηκε για να περιορίσει την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών υπό την απειλή υψηλών προστίμων ύψους έως και 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας.
Μεταξύ των διατάξεων της DMA είναι οι απαιτήσεις οι προγραμματιστές να ενημερώνουν τους πελάτες για φθηνότερες επιλογές αγοράς και να τους κατευθύνουν σε αυτές τις προσφορές.
Οι περιορισμοί της Apple που εμποδίζουν τους προγραμματιστές να κατευθύνουν τους χρήστες σε εξωτερικά κανάλια πληρωμών είχαν προκαλέσει έντονη αντίδραση από ορισμένες εταιρείες. Αυτός είναι ο λόγος, για παράδειγμα, που η Spotify κατάργησε την επιλογή πληρωμής εντός εφαρμογής για να αποφύγει την πληρωμή προμήθειας έως και 30% σε ψηφιακές συνδρομές που αγοράζονται μέσω iOS.